ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Medyascope’ta Şükran Şençekiçer’in konuğu oldu. Yerel seçimlerin değerlendirildiği programda Soyer önemli değerlendirmelerde bulundu.

İzmir’in potansiyeli olan bir şehir olmasının önemine sık sık değinen Soyer, İzmir’in 150 yıldır kan kaybettiğine dikkat çekti. Soyer yerel seçimlerle ilgili bu potansiyele vurgu yaparak “İzmir’i global hale getirebiliriz. Expo 2015’ten beri İzmir’in güzelliklerini dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Orada İzmir’in sahip olduğu potansiyeli anlatma fırsatı bulmuştuk. Sadece adaylık sürecinin bile İzmir’e neler getirebileceğini gördük. Bu çok önemli ve bu konuda çalışmayı istiyorum. Şimdi aday değilim ama görev verirlerse yaparım." dedi. 

SOYER’İN İZMİR PROJELERİ

İzmir için projeleri olup olmadığını sorusuna, “İzmir projelerini cebimde saklayıp seçilince ortaya koymayacağım. İki ana başlığım var. İzmir hep ön sıradakilere proje üretti. Bunu bir sahne gibi düşünürseniz projelerden hep sahne önünde oturanlar yararlandı. Feribot, tramvay, opera binası… Ben sahneyi, göremeyenlere çevireceğim. İlk projem bu. Bugüne kadar yapılanların çok daha fazlası olmalı. Arka sırada kalan ilçeler, ön sırada olanların sahip olduğu her şeye sahip olmalı. İzmir olağanüstü bir zenginlik yaratıyor ama bu zenginlik daha adil paylaşılmalı. İkinci projem Doğu Akdeniz kentleri ile ilgili. İzmir, Akdeniz çanağının en önemli liman kentlerinden. Yeniden kentler birliği yaratılabilir. Doğu Akdeniz ülkeleri, İskenderiye, Beyrut, İzmir, Atina, Roma, Marsilya ve Barselona. Bu ülkeler aynı denize sahipler. Ve geleceğin dünyası bu ülkelerin olacak. Olağanüstü potansiyele sahipler. İzmir’i bu kentlerin öncüsü yapmak istiyorum. Dünyada Akdenizi global hale getirmek ve bunun öncülüğünü üstlenmek gerek.” şeklinde cevap verdi.

Projelerini ortak akılla yürüteceğini söyleyen Soyer, karar mekanizmalarının da birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

CUMHURİYETE EN ÇOK İZMİRLİLER SAHİP ÇIKAR

Türkiye’de rejimin değiştiğini ve demokrasiyi yeniden hayata geçirmek gerektiğinin altını çizen Soyer yerelliğin önemini vurguladı. “Demokrasiyi hayata geçirmek için başka bir şey yapmak lazım.” diyen Soyer İzmir’in öneminin bu noktada ortaya çıktığını söyledi. “Rejim değişikliği karşısında nefes alınan tek yer belediyeler. Demokrasiyi yerelde işler hale getirmeliyiz. Bunu en kolay İzmir yapar. Bundan sonra çöp, yol gibi sorunlar kalmaz. Vizyonumuzu bu yönde geliştirmeliyiz.” diyen Soyer İzmir’in tarihsel ve kültürel arka planının birçok farklı etnik gruplardan oluştuğuna dikkat çekti. Bu sebeple İzmir’in farklı yaşam tarzlarının kucakladığını ve Cumhuriyete, Atatürk’e en çok İzmirlilerin sahip çıktığını ifade etti.

“Anadolu’ya ilk konservatuar, ilk opera İzmir’den yayıldı. Bu sanatlar burada kök saldı. Bu yaşam tarzıyla İzmir İzmirliliğini korumuştur.” diyen Soyer, Büyükşehir aday adaylığı ile ilgili de konuştu.

İZMİR’İN BÖLÜNMEYİ ENGELLEYECEĞİNİ SAVUNDU

Büyükşehir belediye başkan aday adaylarının çok kıymetli insanlar olduğunu söyleyen Soyer sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye uzun yıllar sürecek ciddi bir krize giriyor. Coğrafi, kültürel olacak ciddi bir bölünme var. Bununla başa çıkma yöntemi ortak akıl. İzmir temsil ettiği değerler nedeniyle ortak bir gelecek ütopyası ortaya koyuyor. Bunu en iyi İzmir yapar. Çünkü farklılıkları kabul edip birlikte ortak bir gelecek sunabilecek şehir İzmir. Türkiye’yi değiştirecek kent, İzmir’dir. Tarihsel kökleri sayesinde geçmişinde bunu başarmış bir kent. Uluslararası toplumda potansiyeli olan bir şehir olduğu için İzmir bunu başarabilir.”

Editör: Haber Merkezi