Paylı mülkiyete konu taşınmazlarda, ortaklardan biri hissesini üçüncü bir kişiye sattığında diğer hissedarlara öncelikli satın alma hakkı tanınıyor. “Şufa hakkı” olarak bilinen bu yasal hak, noter aracılığıyla yapılan satış bildiriminin hissedarlara ulaşmasıyla birlikte işlemeye başlıyor. Ancak sürecin dikkatle takip edilmemesi durumunda, 90 günlük dava açma süresinin kaçırılması hissedarların ön alım hakkını tamamen ortadan kaldırabiliyor. Bu nedenle hissedarların hem bildirim sürecini hem de dava süresini yakından izlemeleri gerekiyor.

90 gün içinde mahkemeye başvurulmalı

Cumhuriyet'in haberine göre, satış işlemini öğrenen hissedarların, en geç 90 gün içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmaları gerekiyor. Süre dolduğunda, kanunen ön alım hakkından feragat edilmiş sayılıyor. Uzmanlar, “Süre dolduktan sonra yapılan hiçbir başvuru geçerli sayılmıyor” diyerek yurttaşları uyarıyor.

Hukuki süreç nasıl işliyor?

Satış bildirimi geldikten sonra ön alım hakkını kullanmak isteyen hissedar, taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açabiliyor. Dava dilekçesinde satış bedelini ödemeye hazır olduğunu beyan eden hissedar, mahkeme kararıyla payı üzerine alabiliyor. Süre kesin ve uzatılamaz nitelikte.

Hissedarlar hakkını sıkça kaybediyor

Hisseli taşınmazlarda sık yaşanan sorun, yurttaşların bu süreyi bilmemesi veya önemsememesi. Gecikmeli başvuru nedeniyle birçok kişi ön alım hakkını kaybediyor ve yeni maliklere karşı yasal hak ileri süremiyor. Bu durum, yıllardır ortak olunan taşınmazlarda geri dönüşü olmayan kayıplara yol açabiliyor.

İlber Ortaylı’dan Cumhuriyet’in İlan Belgesi paylaştı
İlber Ortaylı’dan Cumhuriyet’in İlan Belgesi paylaştı
İçeriği Görüntüle

Unutulması pahalıya mal oluyor

Ön alım hakkı uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen, 90 günlük yasal sürenin unutulması binlerce yurttaşın mağduriyetine neden oluyor. Hisseli tapusu olanların, satış süreçlerini yakından takip etmeleri, noter bildirimlerini dikkate almaları ve gerekirse hukuki destek alarak zamanında başvuru yapmaları büyük önem taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ