Gizem TABAN ŞEBER/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından 287 milyon Euro yatırımla hayata geçirilen Fahrettin Altay – Narlıdere Metrosu açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göreve geldiğinde yüzde 12 seviyesinde olan Narlıdere Metrosu, çalışmaların tamamlanmasıyla İzmirlilere hizmet etmeye başladı. Toplam 7 istasyondan oluşan 7,2 kilometrelik hatla Narlıdere’den Bornova Evka-3’e kadar kesintisiz ulaşım sağlayacak olan Narlıdere Metrosu’nun açılış töreninde DJ Ersin ve Sanatçı Haluk Levent sahne aldı. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP CHP İzmir Milletvekilleri; Ednan Arslan, Mahir Polat ve Rıfat Nalbantoğlu, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, CHP Narlıdere Belediye Başkan Adayı Erman Uzun, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce,  DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, CHP’li belediye meclis üyeleri, il yöneticileri ve ilçe başkanları, partililer ve İzmirliler katıldı. Başkan Soyer, Narlıdere Metrosu’nun 15 Nisan’a kadar ücretsiz çalışacağını duyurdu. 

İzmirlilere seslendi: Var mısınız?

“Çok renk, çok ses, çok nefes İzmir! Kurtuluşun ve kuruluşun şehri güzel İzmir!” sözleriyle konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu tarihi günde Narlıdere Metrosu’nu hep birlikte açmaya hazır mısınız? Demokrasiye, laikliğe ve Cumhuriyetimize olan bağlılığımızı yüksek sesle haykırmaya var mısınız? İzmir'den 40 alıp, 1 veren bu düzenin karşısında dimdik durmaya var mısınız? Kadınlara, emekçilere, köylülere, çifçilere, çocuklara, doğaya ve umudu çalınan tüm gençlerimize yapılan haksızlıkları yerle bir etmeye var mısınız?” ifadeleriyle İzmirlilere seslendi. Başkan Soyer, törende bulunan kalabalıktan büyük alkış aldı.

Ya yol bulduk, ya yol açtık

“Bugün pandemiye, afetlere ve ekonomik krize rağmen İzmir aşkıyla birbirine kenetlenen 4 buçuk milyonun günüdür. Bugün, ‘Aşkla İzmir’ diyerek refahı büyütenlerin, Gün doğmadan uyananların, bu şehir için canla başla çalışanların günüdür. Bugün, kur korumalı değil, emek korumalı hizmet anlayışıyla çalıştığımız 5 yılın, taçlandığı gündür.  Şehrimizin en yeni raylı sisteminin ışıl ışıl parladığı gündür bugün” diyen Başkan Tunç Soyer, şunları söyledi: “8 Nisan 2019'da sizlerin takdiriyle mazbatamı alırken bir söz vermiştim. İzmir için canla, başla, aşkla çalışacağım.  Hep birlikte İzmir için yüreğimizi ortaya koyduk. Koşullar ne kadar zor olursa olsun mazeret değil, icraat ürettik.  Ve bugün alnımız ak, başımız dik diyoruz ki: Söz verdik, yaptık! 5 yıl önce, seçim beyannamemizde, 165 projemizi gerçekleştirmeyi vaat etmiştim. Bu projeleri yüzde 87'lik bir oranda tamamlamış üzerine bir de 15 proje eklemiş ve bu oranı gerçekleştirmiş tek belediye başkanı olmaktan büyük gurur duyuyorum. 5 yılda İzmir'in 50 yıllık kangren olmuş sorunlarını çözdük, ve gelecek 50 yılını teminat altına aldık. Cumhuriyetimizin 100. yılını tarihe nakşettiğimiz 9 Eylül kutlamaları ve İkinci Yüzyılın İktisat Kongresiyle taçlandırdık. Uluslararası alanda sahip olduğumuz itibar ve İzmir duruşuyla, 5 yılda uluslararası finans kuruluşlarından en fazla finansman getiren belediye olduk. Ya bir yol bulduk ya da bir yol açtık! Dayanışmayla, daima çok renk, daima çok ses, daima çok nefesle hep öncü olduk.”

Merkezi hükümete metro eleştirisi

Merkezi iktidarın İzmir’de hiç metro yatırımı olmadığını vurgulayan Başkan Soyer,  “İzmir'i bilenler bilir, bu şehirde Ulaştırma Bakanlığına ait tek bir ‘U’ harfi yok. Onun yerine, kendi metro hattını, sadece kendi imkanlarıyla yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi var.  Biz, Türkiye’de son beş yılda raylı sistemlere bütçesinden en büyük oranı ayıran belediyeyiz.  Sadece 5 yıllık görev sürem boyunca İzmir’de 952 milyon Euroluk raylı sistem yatırımı yaptık, yani bugünkü rayiçle 31 milyar lira… Peki bu 5 yılda merkezi hükümetin İzmir’e layık gördüğü raylı sistem yatırımı ne kadar biliyor musunuz? Yalnızca ama yalnızca 3 bin lira…” diye konuştu.

Temelinde hırsızlık, rantçılık yok

Görev süresi içinde İzBB tarafından yapılan raylı sistem yatırımlarına dikkat çeken Başkan Soyer, Biz o metro Buca'ya gelecek dedik. Getiriyoruz. Günde 400 bin yolcu taşıyacak Buca Metromuzun yapımı son sürat devam ediyor. Finansmanı döviz olarak hazır duruyor, yapılması önünde hiçbir engel kalmadı, ama elbette takipçisi olacağız. Günde 100 bin İzmirli'ye hizmet veren Çiğli Tramvayı'nı, 27 Ocak'ta açtık. Ve bugün, günde 170 bin İzmirliyi taşıyacak Narlıdere Metromuzu büyük bir coşkuyla başlatıyoruz. Metromuz 15 Nisan’a kadar tümüyle ücretsiz hizmet verecek. Bir önceki dönemden yüzde 12 düzeyinde devraldığımız bu hattımızı, görev sürem içerisinde tamamlamanın gururunu yaşıyorum. Bu dev raylı sistem yatırımımızın her bir katresinde, her metresinde, her adımında sarayın oyunları değil, halkın alın teri var. Narlıdere Metrosu'nun temelinde hırsızlık yok. Dürüstlük ve cesaret var. Bizim yatırımlarımızın özünde insan kayırmacılık, rantçılık yok. Birlik var, beraberlik var.  287 milyon Euro’luk bir yatırımla hayat bulan İzmir'in en yeni metrosu, Cumhuriyetimizin 100. yaşına armağan olsun!” ifadelerini kullandı. 

Kaleyi korumaya söz veriyor musunuz?

Hiç kimseye boyun eğmeden, 7 gün 24 saat İzmir’e hizmet ettiğini, popülist çözümlere değil, şehrin geleceğini inşa eden doğru işlere odaklandığının altını çizen Başkan Soyer, 5 yıl boyunca yaptığı yatırımları anlatmaya zamanın yetmeyeceğini belirterek Türkiye’ye model olan, ilk kez hayata geçirilen projelerinden söz etti. İzmirlilere çağrı yapan Başkan Soyer, 
“İzmir eşit ve eşitlikçi ruhuyla, kendisiyle ve kendisi gibi olmayanlarla barışık kültürüyle, otoriter ve popülist siyasal iklimin ülkemizdeki panzehridir. İzmir laikliğin, Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin en güvenli kalesidir. Hep birlikte bu kaleyi korumaya söz veriyor musunuz?” dedi. Bunun üzerine ‘İzmir Seninle Gurur Duyuyor’ sloganları yükseldi.

 
Parti yönetimine değişim tepkisi

İzmir’in onlarca yıldır ‘parti-devlet’ anlayışıyla üvey evlat yerine konduğunu söyleyen Başkan Soyer, CHP ve İzmir arasındaki güçlü ilişkinin tesadüf olmadığını vurguladı. Partisinin yönetimini ‘değişim’ üzerinden eleştiren Başkan Soyer, şöyle konuştu: “İzmir hak bildiği yolda, demokrasinin yolunda yürümekten asla vazgeçmedi.  İzmir tüm baskılara rağmen, evrensel değerlerin ülkemiz siyasetindeki en güçlü savunucusu olan CHP'ye destek vermeyi sürdürdü. Cumhuriyet’in kurucu değerlerine sahip çıktı.  İşte bu nedenle CHP ve İzmir arasındaki güçlü ilişki bir tesadüf değildir.  Her ikisinin de özünde Anadolu’dan dünyaya uzanan bir uygarlık köprüsü inşa etme gayreti vardır.  Fakat ne yazık ki bugün, değişim sloganın altının boşaltılarak, hedefinden koparıldığını ve umutların sönümlendiğini üzülerek görüyoruz. Oysa bir parti-devlete karşı mücadele ediyorsanız veya bir parti sandıktan aldığı gücü suistimal edip devleti ele geçiriyorsa, o umuda çok ihtiyaç vardır ve o umudun tek gerçek öznesi halktır. Vatandaşın talepleri tek ve en gerçek yol göstericidir.  Göreceksiniz, hep birlikte o umudu yeniden yeşertip, asırlık Cumhuriyet mirasımızı daha ileriye taşıyacağız.  Cumhuriyetimizin 100. yaşını, onun devrimlerinin, faziletlerinin kalesi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin değerlerini daha da yücelteceğiz. Başka bir siyaset mümkün… Çünkü siyaset yaşamı iyileştirme sanatıdır. Ve o sanat ancak toplumla birlikte yapıldığında hedeflerine ulaşır. Yani halkla birlikte, halkçı bir dönüşümle... Şunu çok iyi biliyoruz ki hepimiz daha iyisini hak ediyoruz. Bu ülke bu cennet vatan daha iyisini hak ediyor. Yolumuz engebeli, yolumuz uzun ama hedefimiz güzel, o hedefe giden yolculuk güzel…  Hep birlikte ileriye, iyiye, doğruya yürümeye devam edeceğiz.”

Sitem etti: Bu gurur bana yeter

“Aşığı olduğum bu güzel şehrin, güzel insanları, elbette bu kadar emeğe partinizden ve yoldaşlarınızdan bir takdir beklersiniz” ifadeleriyle açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer,  “İzmir CHP il kongresinde kapalı oylamada 522 delegenin 508’inin oyuyla en yüksek örgüt desteği alana, başarılarıyla uluslararası alanda en yüksek makama getirilene, anketlerde birinci çıkana, bu kadar çabaya, devrim niteliğindeki onlarca esere bir teşekkürü çok görenlere buradan sitem ediyorum.  Canları sağ olsun! Bu yoldaki en büyük ödül siz değerli İzmirli hemşerilerimin takdiridir. Bu makamdaki görevim bitse de sizlerin her siyasetçiye bahşetmediğiniz ama beni oturttuğunuz gönül makamı benim için en büyük ödüldür.  Tüm kalbimle söylüyorum, bu gurur bana da evlatlarıma da yeter. İzmir'e, bu şehrin 4 buçuk milyon dürüst, namuslu insanına bana bu gururu yaşattıkları için teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Soyer’in sözleri coşkuyla karşılandı.

Uzun mesafe koşucusuyum

İzmirlilerle helalleşen Başkan Soyer, “İzmir için son nefesime kadar hizmet edeceğim. Bunu, kimsenin ekmeğine yağ sürmeden, bu toprakları rant çetelerine peşkeş çekmeden yapmaya devam edeceğim. Ben sizlere hakkımı helal ediyorum, siz de hakkınızı helal ediyor musunuz?” diye konuştu. Ardından ise siyasi yol haritasına dair mesajlar verdi. Başkan Soyer, “Unutmasınlar! Ben uzun mesafe koşucusuyum! Bu ülkede demokrasinin neferi olmayı sürdüreceğim. Bir nefer olarak birlikte başlattığımız tüm projelerin de takipçisi olacağım.

Şunu çok iyi bilsinler! Bugüne kadarki hattımız İzmir Büyükşehir Belediyesi’ydi. Bundan sonra sathımız, tüm vatandır. Bir arada olduğumuz bu güneşli günde cemreler bir bir düşmeye başladı. Onlar önce havaya, sonra suya ve toprağa düşer.  Fakat daha da önemlisi, cemrelerin dördüncüsü gönlümüze düşecek. İşte o cemre ‘demokrasinin tatlı güneşi’ olacak. Ve bizleri asla yalnız bırakmayacak. Siz de müsterih olun. Asla umutsuzluğa kapılmayın. Biz, birlikte çok güçlüyüz. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum. Selam olsun sana İzmir! Gelecek olsun memleketim!” açıklamalarında bulundu.

Editör: Tuğkan Üsküp