Sosyal medyanın günlük hayat içindeki yeri giderek artarken, sürekli güncellemeler ve bildirimler yüzünden depresyona varan psikolojik yüklerinden kurtulmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Sosyal medyayı bağımlılık düzeyinde kullananların sayısı her geçen gün yükselirken, bu bağımlılığın sakıncalarını anlayanların sayısında da ciddi anlamda artış var. Uzmanlar "Kısa süreliğine de olsa bu detoksun ruha iyi geldiği kesin" açıklamasında bulunuyor.

Konuya ilişkin uzman isimlerden değerlendirmeler geldi. NLP Uzmanı Burak Dalgül, sosyal medyayı çok sık kullananların kendilerini manipüle ettiklerini söylerken, Sosyal Medya ve Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, kilo alanların toksik maddelerden kurtulmak için girdiği detoksun yaygın olarak sosyal medya için de kullanılmaya başlandığını söyledi. İşte yorumlar:

Kendilerini manipüle ediyorlar

NLP Uzmanı Zihin Eğitmeni Burak Dalgül: Sosyal medya araçlarının hayatımızın her alanına girdiği bugünlerde insanın dikkatini kendisine verememesinin önündeki en büyük engellerden biri; sosyal medya araçlarını kullanma biçimidir. Gün içerisinde sosyal medya araçlarını bilinçsiz zihinle kullanan her insan kendi dikkatini bu araçların gezdirmesine neden olur. Çünkü bilinçsiz bir şekilde bu araçlarını kullanan insanların duygu ve düşüncelerini kişinin sosyal medyada izlediği videolar ve paylaşımlar belirler. Böyle bir durumda kişi, bilinçsiz zihinle kendi kendisini manipüle ettiğinin farkında değildir. Peki bir insan bunu kendisine yaptığını nasıl fark edebilir? Sosyal medya kullanımına bir süre ara verip kendi duygu ve düşüncelerindeki değişimi görerek bunu kolaylıkla fark edebilir. Böylece kişi bilinçli bir şekilde sosyal medya kullanımı için daha çok haklı sebep yaratmış olur. Ayrıca sosyal medyaya zaman zaman kısa aralıklar vermenin depresyondan koruduğu da bir gerçek.

Kısa bir ara iyi gelir

Sosyal Medya ve Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel: Sosyal medya detoksu bu mecralarda aralıksız paylaşım yapanların dijital dünyanın kesintisiz akışına kısa bir mola vermesi ve gerçek dünyaya dönmesi anlamına geliyor. Kastettiğimiz elbette sosyal medyayı ticaret için kullananlar değil. Daha çok beğeni almak için durmaksızın paylaşım yapanları kastediyoruz. Bu sayede detoksa başlayanlar gerçek dünyaya daha fazla odaklanabiliyor.Hepimizin sürekli bildirimler ve güncellemelerle dolu dijital dünyada kendimize zaman ayırmaya yani sosyal medya detoksuna hepimizin ihtiyacı var. Sosyal medyayı dengede kullanmak aslında hepsinden daha mantıklısı...

Kaynak: ANKA