Gizem TABAN ŞEBER-  İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Başkanı Evren Laçin, İz Televizyonu’na konuk oldu. Özgür Coşkun ile Gündem Özel programında soruları yanıtlayan Laçin, yerel seçime yönelik mesajlar verdi.  Sokak emekçilerini bu dönem belediye meclislerinde görmek istediklerini ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yola devam etmek istediklerini belirten Laçin, Soyer’in aday gösterilmemesi ve sokak emekçilerinin meclislerde temsiliyeti olmaması halinde sandığa gitmeyeceklerini açıkladı.

Ekonomiden mutsuzuz

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) sokak emekçilerini desteklemesinden mutluluk duyduklarını ancak ekonomik krizin sokak emekçilerini de olumsuz etkilediğini kaydeden İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Başkanı Evren Laçin, “İzBB’nin eğitimleri ve projeleriyle seyyar esnafımız tezgâhlarında satış yapıyor. Bu açıdan çok mutluyuz. Belediyemizin sayesinde yer sahibi olduk, baskılar kalktı ama mutsuz olduğumuz şeyler de var. Bunların başında ekonomi geliyor. O yüzden yine rahat değiliz. Seyyar esnafımız, alım gücü düştüğü için ürün alıp satamaz hale geldi. Bugün aldığımızı yarın alamıyoruz. Ekonomin durumunu görmek isteyenler sokağa insinler. Halk o kadar zor durumda ki… Eskiden kestane satışı yaparken vatandaşımız en az yarım kilo alırken artık taneyle alıyorlar.  Ekranlarda, ‘Ekonomi büyüyor’ söylemlerini sıkça duyuyoruz, peki ekonomi büyürken biz bunun neresindeyiz, niye biz bu büyümeyi hiç hissetmiyoruz?” diye konuştu.

İzmir Soyer'den memnun

Yerel seçimlere yönelik sokak emekçilerinin beklentilerini aktaran Laçin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in devam etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Aslında biz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile beklentilerimizin yüzde 70’ine ulaştık. Bundan sonra da hedeflerimiz var. Bunları Tunç başkan ile devam ettirmek isteriz. Sokaktaki herkes Tunç Soyer’den mutlu… İzmir, benim büyüdüğüm şehir, İzmir dışında başka bir şehirde yaşamadım. Biz bugüne kadar çok belediye başkanı gördük. Tunç Soyer, kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, herkese kucak açan bir belediye başkanı… Sokaklar adına dik duruşu için Tunç Başkana bir kez daha teşekkür ediyorum. Siyasi partiler anket yapıyor, oysa ki en büyük anketi sokaktaki seyyar esnaf yapıyor. Çağrı yapıyoruz; anket yapanlar bize de uğrasınlar. Sokakta binlerce vatandaşla birebir temas halinde olan, sohbet eden bir kesimiz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; vatandaşın yüzde 80’inden fazlası ‘Tunç Soyer’ diyor. Kentimizde hizmet var, ulaşım var, altyapı var. Tunç başkanın projeleri devam ediyor. İzmir halkı da Tunç Soyer’den memnun…”

Siyasi partilere çağrı

Tüm siyasi partilere seslenen Laçin, “Sokak emekçilerinin siyaseten önlerini açmaları lazım. Bugün sokakta güvencesiz bir şekilde çalışan 8 buçuk milyon sokak emekçisinin hiçbir temsiliyeti yok. O yüzden tüm siyasi partilere; emek mücadelesi veren arkadaşlarımızın bu alanda önlerini açmaları için çağrı yapıyorum.  Bize alan açmayanlarla biz de yol yürümek istemiyoruz. Bizi görmüyorlarsa biz de gerekirse sandığa gitmeyiz. Bu seçimde sokaktaki güvencesiz arkadaşlarımızı meclislerde görmek istiyoruz. Seçimler yaklaştığı için tüm siyasetçiler hep sokaklarda… Seçimler yaklaşınca mı sokağa iniyorsunuz, seçimler yaklaşınca mı sokakların derdini dinlemeye başlıyorsunuz? Biz her gün sokaktayız, biz her gün siyaset yapıyoruz. Siyaseten sokağa kulak verin. Biz en son şöyle bir karar aldık; ilçelerde meclis üyeliğine talip olan arkadaşlarımız desteklenmezse o ilçede sandığa gitmeyeceğiz. Sokak emekçileri meclislerde olmalı, sokağın sesi olmalı” ifadelerini kullandı.

Aday olmazsa yokuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in aday gösterilmemesi halinde sandığa gitmeme kararı aldıklarını vurgulayan Laçin, “Sokaktaki emekçi kardeşlerimiz, ‘Tunç Soyer aday gösterilmezse sandığa gitmeyeceğiz’ diyor. Böyle bir karar var. İzmir’de sayısı neredeyse milyonu bulan bir kitleden bahsediyorum. Sokaklar adına bir kez daha söylüyorum; Tunç başkan ile yola devam etmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, 4 buçuk milyona parti ayırt etmeksizin hizmet etti, ediyor. Biz geride kalan 5 yıl boyunca Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’dan randevu bile alamadık ama Büyükşehir Belediye Başkanımız bizi dinliyor, kendimizi ifade edebiliyoruz. İzmir’in tüm ilçe belediye başkanları Tunç Başkanımız gibi değil. Kim bizimle beraberse biz onunla beraberiz. Tunç Soyer bizimle beraber, halkın içinde, sokakta olan bir belediye başkanı… Sokakta, onun sayesinde evine ekmek götüren birçok aile var. Tunç başkanımızın yanında tabi ki duracağız. Biz 100 bin üyeyi aştık, aileleriyle birlikte 1 buçuk milyona yaklaşıyor. Olur da Tunç başkan aday gösterilmezse gerçekten sandığa gitmeyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Özlem Çimen Durmaz