Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ile Birleşmis Milletler'deki Daimi Temsilcisine ev sahipliği yapan Türkevi'nin, 1977 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in girişimleriyle alındığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 

daha sonra dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından Türkevi'nin büyütülmesi amacıyla yanında bulunan restoranın satın alındığını belirtti. 

TÜRKEVİ DEVLETİN İMKANLARIYLA YAPILACAK

2011 yılında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine gelen Babacan, Türkevi 'nin devletin kendi imkanları ile yapılacağı açıklamasını anımsatan CHP'li Sındır, "4 yıl önce temeli atılan Türkevi'nin inşası tamamlanmış ve geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açılışı yapılmıştır. Türkiye'nin ABD'de yaşayan vatandaş ve soydaşlarımız için önemli bir anlam ifade eden Türkevi'nin yenilenmesi önemlidir.  Siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği de yapacak olan yeni binanın vatandaşlarımızı bir araya getirecek olması son derece anlamlıdır" dedi.

PROJENİN TOPLAM MALİYETİ NE KADARDIR?

Konuyu meclis gündemine taşıyan ve Türkevi'nin yapımı ile ilgili birçok soru işaretinin de gündeme getirildiğini belirten CHP'li Sındır, Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu'na, " 

New York'ta yapılan Türkevi'nin yapımı hangi şirketler tarafından üstlenilmiştir? İhalenin yapıldığı tarih nedir?İhalenin yapıldığı tarihte öngörülen maliyet ne kadardır? Proje bitirildiğinde ortaya çıkan maliyet ne olmuştur?" diye sordu.

Sındır şu sorularına da yanıt istedi: 

Türkevi'nin inşası için Hazineden aktarılan para ne kadardır? Bu para hangi tarihte kimlere ödenmiştir?

Söz konusu Türkevi'nin inşasında/yapımında ABD'li firmalarla görüşme yapılmış mıdır? Teklif alınmış mıdır? ABD'li herhangi bir firma/firmalar Türkevi'nin yapımına katılmış mıdır?

Türkevi'nde kiraya verilen bölümler/katlar var mıdır? Var ise kiracı konumunda olan kurum/kuruluşlar nelerdir? Kira bedelleri nedir?

Türkevi 'nde faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar, vakıf ve demekler hangileridir? Burada faaliyet gösterecek kurum/kuruluşlar, vakıf ve demekler neye göre belirlenmiştir?

Binanın yönetimi kim tarafından gerçekleştirilmektedir? Yönetime ödenen herhangi bir ücret/bedel var mıdır? Yönetim kalemleri nelerdir?

Editör: Haber Merkezi