İZ GAZETE- Pandemi sürecinde 1,5 yıl kapalı olunan esnaf ve sanatkarlar bankalara ve tedarikçilere borçlandı ve çek ve senetlerini ödeyemedi. Borçlarının bir kısmını kapatabilmek için tüm birikimini tüketen esnafın, birikmiş borçlarını kısa sürede kapatmasının da imkanı yok gibi görünüyor. İşlerin yeni yeni açılmaya başladığı bu dönemde hem güncel vergi ve prim borçlarını hem de yapılandırma borçlarını ödemeye çalışmaları ise esnaf üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. 

KRİZ SÜRECİNDE ESNAFA NEFES ALDIRALIM

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Döviz kuru ve kötü ekonomi yönetimi yüzünden büyük bir krizi içinden geçen ülke esnaf ve sanatkarları perişan olmuş durumda. Bu süreçte en azından geçmiş dönem vergi ve prim borçlarını ödeyebilmeleri için yapılandırma taksit ödemelerinin 2022 yılı içerisinde ve başvuru süresinin uygun bir süreye kadar uzatılması doğru ve esnafımıza nefes aldıracak bir karar olacaktır” önerisinde bulundu.

İLK 2 TAKSİDİNİ ÖDEYEMEYENİN BORCU YAPILANDIRILMAYACAK

En son çıkarılan 7326 sayılı yapılandırma kanunu

çevesinde bazı alacakların yeniden yapılandırıldığını anımsatan CHP'li Serter,  bunların içerisine esnaf ve sanatkarların da ödediği sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri ve işsizlik sigortası primlerinin de yer aldığını vurguladı. 

Yapılandırma için son başvuru tarihinin en son 30 Eylül 2021 olduğunu da belirten Serter, "Bu kanun çerçevesinde, ilk iki taksitin zamanında ödenmemesi halinde yapılandırmanın bozulacağı da bilinmektedir" dedi. 

YAPILANDIRMAYA KAÇ ESNAF BAŞVURDU? 

Konuyla ilgili soru önergesi veren Serter, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a, "30 Eylül 2021 itibariyle, bu yapılandırmaya başvuran esnaf ve sanatkârların sayısı kaç olmuştur?" sorusunu yöneltti. 

İLK 2 TAKSİTİNİ KAÇ ESNAF ÖDEYEMEDİ?

Serter, "1 Aralık 2021 itibariyle, bu yapılandırmadan yararlanmak için başvurmakla beraber ilk iki taksitini ödeyememiş esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı kaç olmuştur ve başvuruların bölgelere ve illere göre dağılımı nedir?" sorularına da yanıt istedi.

Editör: Haber Merkezi