Türk ve Orta Asya halk kültürlerinde önemli bir geleneksel kutlama ve bayram günü olan Hıdırellez, baharın başlangıcını simgeler. Bu günün, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılır.

Özel dualar, ritüeller, piknikler

Doğanın uyanışıyla birlikte yenilenme ve bereketin başlangıcı olarak kabul edilen Hıdırellez'in kutlamalarında genellikle açık havada piknikler yapılır ve özel dualar edilir. Bazı bölgelerde, dileklerin kabul olacağına inanılan ritüeller gerçekleştirilir. Bu günde dileklerde bulunmak önemlidir.

Anadolu'da Hıdırellez kutlamaları

Anadolu'da halk, gün doğumu öncesi tercihen beyaz elbiseler giyerek yeşil ve bol sulu kırlara gider ve eğlenir. Yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılan eğlencelerde çiçek toplanır, oyunlar oynanır, baharın ilk kuzusu kesilerek yenilir. 

Anadolu'nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için oruç tutma, sadaka verme ve kurban kesme âdeti vardır. Kurban ve adaklar "Hızır hakkı” için olmalıdır çünkü tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamaya yöneliktir.

Hıdırellez ateşi

Genellikle bir meydan veya parkta yakılan Hıdırellez ateşinin etrafında insanlar toplanarak dans eder, şarkılar söyler ve ateşin üzerinden atlar. Ateş yakma ritüeli, inanışa göre kötülükleri kovar ve şans getirir. 

Hıdırellez ne zaman?

Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanan Hıdırellez 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak, 6 mayıs Pazartesi ikindi ezanı itibarıyla sona erecek.

Editör: Duygu Kaya