Gizem TABAN ŞEBER/İZGAZETE- AKP’li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, bu yıl asgari ücrete ara zam yapılmayacağına yönelik açıklamasının yankıları sürüyor. Yıllık enflasyon oranının; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mart ayında açıkladığı rakamlara göre yüzde 68, Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre yüzde 124 olduğu Türkiye’de asgari ücrete ara zammın rafa kalkması tartışma konusu oldu. Son yıllarda asgari ücrete ara zam yapılsa da enflasyon kontrol altına alınmadığı için ücret işçinin cebine girmeden eriyordu. Ancak enflasyon hız kesmeden yükselirken ara zammın yapılmamasının da geçimi zorlaştıracağı gündemde… Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücrete ara zam hususunda farklı görüşler savundu. 

Anlamı yok

Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece asgari ücrete ara zam yapılmasını ‘anlamsız’ olarak değerlendiren Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Biz 2 bin 825 TL’lik asgari ücreti özledik, 2 bin 825 TL’lik asgari ücrete geri dönelim, enflasyon da o dönemki seviyesine geri dönsün. Şu an asgari ücrete ara zam yapılmasının katkısı yok. Çünkü asgari ücrete zam yapılınca her şeye zam geliyor. Adeta bir kısır döngüdeyiz. Enflasyon durdurulamadıktan sonra asgari ücrete ara zam yapılmasına karşıyım. Konut, yakıt, enerji ve gıda fiyatları düşmedikçe ne kadar zam yapılırsa yapılsın ne işçiyi ne emekliyi ne ülkeyi kurtaramayız” diye konuştu.

Ara zam gerekli

Asgari ücrete ara zam yapılmasının gerekli olduğunu kaydeden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise şunları söyledi: “AKP iktidarı seçimin faturasını yine işçiye, emekçiye kesiyor, belediyeleri kaybetmekten kaynaklı tüm sorumluluğu işçilere ve emekçilere yıkıyor. Saray şatafatından taviz vermezken asgari ücrete ara zammın reddedilmesi aslında bu halkı çoklu yoksulluğa itmektir. İşçi sınıfının, emeklinin, asgari ücretli çalışanların, işsizlerin hak arama mücadelelerini, insanca yaşayacak ücret mücadelelerini birlikte yürütmeleri gerekir. Asgari ücret ortalama bir ücret haline geldiği için yaşamımızı kolaylaştırmak adına asgari ücrete ara zam yapılması konusunda tüm sendikalara ortak mücadele çağrısı yapıyoruz. Asgari ücrete ara zam yapılmalıdır.”

Editör: Tuğkan Üsküp