Türk Silahlı Kuvvetlerinde 2023 yılında hangi rütbenin ne kadar maaş aldığını sizler için hesapladık.

Türk silahlı kuvvetlerinde askerlik rütbesi er ile başlar ve mareşale kadar sıralanır. Askeri maaşlar da bu rütbelere göre şekillenir. Ayrıca tüm rütbelerde kıdem, tazminat, sınıf, görev, aile, çocuk gibi durumlarına göre maaşlarda artış gözlemlenmektedir.

En düşük seviyeden başlayarak askeri rütbeler şöyledir:

Er

Onbaşı

Çavuş

Uzman Onbaşı

Uzman Çavuş

Astsubay Çavuş

Astsubay Kıdemli Çavuş

Astsubay Üstçavuş

Astsubay Kıdemli Üstçavuş

Astsubay Başçavuş

Asteğmen

Teğmen

Üsteğmen

Yüzbaşı

Binbaşı

Yarbay

Albay

Tuğgeneral

Tümgeneral

Korgeneral

Orgeneral

Genelkurmay Başkanı

Mareşal

 

Subay maaşları ne kadar?

 

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev alan askerlerin rütbeleri ve aldıkları maaşlar güncel olarak şu şekildedir:

Asteğmen Rütbesi: Asteğmenler gerekli şart ve tecrübeleri yerine getirmeleri durumunda kıdem sahibi olabilirler. Asteğmen maaş ücretleri ise görev alınan pozisyona göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama olarak; 13 bin ila 18 bin Türk Lirası arasıdır.

Teğmen Rütbesi: Harp Akademisi mezunlarının getirildikleri göreve başlama rütbesidir. Teğmenleri zorunlu olarak üç yıl görev yapmaları gerekmektedir. Gerekli eğitim ve değerlendirme sonrası kıdem yükselişi yapabilirler. Bu yıl Teğmen maaş ücretleri; ortalama olarak 20 bin ila 25 bin TL aralığındadır.

Üsteğmen Rütbesi: Takım komutasından sorumlu olan üsteğmenler için zorunlu olarak belirlenen görev süresi 6 yıldır. Eğer yüksek lisans derecesiyle mezun olma durumları bulunuyorsa zorunlu görev süreleri 4 yıla indirilir. Üsteğmen rütbesinde görev alan kişilerin maaşları güncel olarak 22 bin lira ila 27 bin lira arasındadır. Bu ücretler görev alınan bölge ve görev sınıflandırması bakımından değerlendirildiğinde farklılık gösterebilir.

Yüzbaşı Rütbesi: Bölük komutanı olarak görev yaparlar. Yüzbaşı görevinin zorunluluk yılı 3+3 yıl şeklinde düzenlenmiştir. İkinci üç yıllık zaman zarfında yüzbaşı rütbesindeki kişiler kıdemli yüzbaşı olarak görev yapmaktadır. Bu yıl için belirlenmiş olan yüzbaşı maaş ücreti 21 bin lira 27 bin lira arasındadır. Kıdemli yüzbaşı rütbesinin ücretlendirme sistemi görev alınan bölge ve pozisyon şartlarına göre değişiklik gösterebilir.

Binbaşı Rütbesi: Binbaşı rütbesinde görev yapan askerler üstsubay kademesinde yer almaktadır. Binbaşı rütbesiyle orduda hizmet verenlerin güncel maaşları görevlendirme ve konum bakımından farklılık göstermekle beraber 25 bin ila 30 bin lira arasındadır.

Yarbay Rütbesi: Yarbay kademesindeki görev ve yetki alanının sınırı tabur komutanlığıdır. Tabur idare ve sorumluluğunda en az 4 yıl süre ile görevlendirilen Yarbay rütbeli askerlerin maaşı ortalama 30 bin TL’dir.

Albay Rütbesi: Bu görevi ifa ile yetkili olan askerler için zorunlu hizmet süresi 6 yıldır. Albay rütbesinin bu yıl açıklanan maaş ücreti ortalama 35 bin TL civarındadır.

 

Asker harçlığı ne kadar?

 

Asker maaşı: Asker harçlıkları 3619 Sayılı Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu’na göre hesaplanır ve ödeme yapılır. Asker maaşı öncelikle bulunulan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Batıda askerlik yapan ile doğuda askerlik yapanlar arasında fark bulunur. Aynı zamanda er ile çavuşun aldığı maaşlar da farklıdır.

Er Maaşı: 237,50 TL

Onbaşı Maaşı: 270,00 TL

Çavuş Maaşı: 305,00 TL

 Asker maaşı illere göre farklılık göstermektedir. TSK tarafından belirlenen bazı bölgelerde asker maaşları farklılık gösterir.

Hakkâri, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Van, Ağrı ve Iğdır sınır bölgelerinde 2023 yılında askerlik yapanlar aylık harçlık olarak 1.895,00 TL alacaktır.

Doğuda görevli asker maaşları ise 4.306 TL olarak ödenmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz