SELİNAY MUTLU/ İZ GAZETE- İZ TV’de yayınlanan Buğra Kızılkara ile Meclis Kürsüsü programının konuğu CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu oldu. Purçu, İzmir’deki romanların sorunlarını değinerek hükümeti eleştirdi. Mevcut ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin romanlar olduğunu ve bu koşullarda özellikle gençlerin kötü alışkanlıklara yöneldiğini aktaran Purçu, “Yoksulluk, işsizlik oranının en yüksek olduğu fakat eğitimden pay alma oranının en düşük olduğu dezavantajlı mahallerdeniz. Bu mahallelerde uyuşturucu ve madde bağımlılığı çok yüksek. Bunun yanında da tedavi koşuları çok kötü. Bu koşulların istatistik raporları hükümette de emniyette de var. Fakat hükümet tedavi merkezlerinin sayısını arttırmıyor. Birçok ilimizde tedavi merkezi bile yok. Hükümeti bu konuda eleştiriyorum. Uyuşturucu kullanım yaşı 11 yaşlarına kadar düşmüş durumda. Emniyet ile bunu takip etmek yetmiyor. Suç oranları, bağımlılık fazlaysa, eğitim düzeyi düşükse hükümet burada harekete geçmek için neyi bekliyor? bu mahallelerde meslek kursları açılmalı, spor tesisi kurulmalı. Çocuklar böyle iyi koşullar bulunmadığı için yanlışa düşüyorlar. Döngü bu şekilde ilerlerken hala görmezden geliniyor’’ diye konuştu. 

manşet (1)

‘HEPSİNİ ÇÖZECEĞİZ’

Romanlara yönelik koşulları iyileştiren bu eylem planının devam etmesi gerektiğini söyleyen Purçu, ‘Ciddi bir roman nüfusu var ben hem ilk hem de tek milletvekili olduğum için tek başıma çok koşturdum çok çalıştım. Koşulların daha da iyi olması için de elimizden geleni yapmaya hazırız. Ben olmasam bile tekrar bir roman milletvekili şart. Sayın genel başkanımız da her zaman roman vatandaşlarımızla bir araya geliyor. Mutlaka roman ziyaretçilerle buluşur. İzmir’e geldiğinde de Türkiye’deki bütün roman derneklerimiz ile İzmir’de buluşacak. Vatandaşlarla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacak ve STK’larımızın dile getirdiği tüm taleplerini dinleyecek. İktidar olduğumuzda da sorunların hepsini çözeceğiz’’ şeklinde konuştu.

‘DEĞER GÖRECEKLER’

Bu ülkenin gençlerine gerekli değerin verilmediğini ve en büyük yarayı gençlerin aldığını söyleyen Purçu, “Bu ülke gençlere emanet. Gençler okullarını okudurlar işsiz gezdiler. Gençler olmadan bu ülke hiçbir yere gidemez. Gençleri bu çıkmazdan kurtarmak için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bizim en büyük sorunumuz ülke olarak çocukların sorunları takip edilmiyor. Bu sebeple bizim iktidarımızda da gençler için ne gerekiyorsa yapacağız ve bizden bu değeri görecekler” dedi.

TEK EYLEM PLANI

CHP’nin Türkiye’de ‘Roman Strateji Eylem Planını’ oluşturan ilk ve tek parti olduğunu vurgulayan Purçu, “Bu çalışmaların 2022’de tamamı bitti 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan roman strateji eylem planını hazırlayıp hayata geçireceğiz. Genel başkanımız da Türkiye’de ilk defa romanları çağırdı, dinledi. Romanlarında TBMM’de sözlerini söyleyebilecekleri bir kürsüleri olsun istedi ve bu sayede ilk defa roman milletvekili seçildi. Romanlar olarak genel başkanımıza büyük bir vefa borcumuz var. Genel başkanımızı cumhurbaşkanımız yaparak bu borcu bir nebze de olsa ödeyebilmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BAĞIMLILIK ÇOK, MERKEZ AZ!

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’deki madde bağımlılığına ilişkin soru önergesi vermiş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önergeyi yanıtlamıştı. Bakan Koca, “İzmir’de özellikle belli yerleşim yerlerindeki derinleşen yoksulluk ve artan işsizlik, okulsuzlaşma nedeniyle madde bağımlılığına eğilimin artmakta olduğunu göstermektedir. Bu nedenle İzmir'de AMATEM ve ÇEMATEM sayısının artırılması ve var olan merkezlerin fiziki ve beşerî kapasitelerin genişletilmesi gerekliliği öngörülmektedir” diye yanıt vermişti. Bakan Koca ayrıca İzmir’deki tedavi merkezlerine ilişkin verileri şöyle açıklamıştı;

  • 2006 yılından itibaren İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yataklı Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi (AMATEM) 26 yataklı olup, toplam 30 personel ile hizmet vermektedir.
  • 2022 Ocak ayında AMATEM'de 794 hasta tedavi görmüş; yatarak tedavi gören hasta sayısı ise12'dir.
  • Yine İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Yataklı Madde Bağımlılığı Merkezinde 2022'nin ilk 6 ayında başvuran hasta sayısı 2119'dur.
  • 2015 yılından itibaren İzmir Tepecik Ayakta Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Merkezi (ÇEMATEM) ise 15 yataklı olup, 19 personel ile hizmet vermektedir.
  • ÇEMATEM ‘de 2022 yılının ilk 6 ayında yatarak tedavi gören çocuk hasta ise 49 hasta olup; ayakta tedavi gören sayısı ise142’dir.

Editör: Duygu Kaya