CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; orta gelirliler için büyük vaatlerle açıklanan “Yeni evim “projesinin vatandaşı hayal kırıklığına uğrattığını ve bu projenin amacına ulaşmadığını belirtti.

Yeni açıklanan proje ile 15 yıl vadeli, 0.69-0.99 faiz oranları ve yüzde 10 peşinat ile müteahhit elinde kalan sıfır konutların satışları kolaylaştırılmak istendiğini belirten Purçu; satılan evlerin rayiç bedellerinin müteahhitler tarafından düşük gösterildiğini; dolayısıyla daha ilk aşamada vatandaşın ev almak için yeterli krediye ulaşamadığını söyledi.

CHP’li Purçu konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Projede satın alınacak konutların listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bu ne demektir? Seçilen firmalar bu yeni projeleri yapabilecek. Burada da köprüde, hastanede, otobanda, enerjide karşımıza çıkan durum yaratılıyor. Yine birileri kayrılıyor; yine birileri besleniyor, bazı müteahhitler batmaktan kurtartılıyor. Burada vatandaşa değil; ranta çalışılıyor. “

1617908577156-ozcan-purcu-3

Yeni evim projelerinde bedeller düşük gösteriliyor; müteahhit vergi kaçırıyor

Müteahhitlerin ev fiyatlarını düşük göstererek vergi kaçırmaya çalıştıklarının medyaya da yansımasını değerlendiren Purçu; “Burada bir denetim mekanizması ne yazık ki yok. Konu ile alakalı Konfederasyon Başkanları, Dernek Başkanları açıklama yapıyor; ancak gelin görün ki bu müteahhitlere yönelik ne bir inceleme ne bir denetleme yapılıyor. Bu kampanya adeta müteahhitleri besliyor. “

Ev fiyatları uçtu; Vatandaşa ev almak hayal oldu

 Faiz oranı 0,69 olarak açıklanan ve 2 milyon TL’ye kadar ev bedelleri için kullanılan bu kredi imkanının büyükşehirlerde anlamı olmadığını ifade eden Purçu; “Bu proje ile 10 günde sadece 8 bin kişi ev için başvurmuştur. Çünkü projenin uygulanabilirliği yoktur. Artık büyükşehirlerde evlerin fiyatları 10 milyon TL’ye kadar dayanmış durumdadır. Bunu da orta gelirli bir ailenin alması imkânsızdır. Ağırlaşan ekonomik şartlar bırakın ev almayı artık ev kiralamayı bile imkânsız hale getirmiştir.” 1 oda 1 göz ev kiraları bile 10 bin TL civarındadır. Hükümet asıl fahiş fiyatlı ev fiyatlarına ve kiralara kalıcı bir çözüm bulmalıdır. “

Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul zengini oldu

Türk vatandaşları ekmeğini zor alırken; 400 bin dolar bedelle gayrimenkul alındığı takdirde verilen  vatandaşlık ile yabancıları Türkiye’ye akın etiğini söyleyen Özcan Purçu; bu durumun da ev fiyatlarını patlattığını belirtti.

CHP’li Purçu konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank, 2022'nin ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeleri açıkladı. Buna göre Türkiye 56 ülke arasında birinci oldu.

Türk vatandaşları konutların yanına dahi yanaşamazken; yaşanan kriz ve gayrimenkul alımı ile verilen vatandaşlık yabancılara Türkiye’de gayrimenkul alımını cazip hale getirmiştir.

2018 yılında yapılan düzenleme ile 250 bin dolar bedelle gayrimenkul alımı ile verilen vatandaşlık; daha sonra yapılan değişiklik ile 400 bin dolara çıkartılmıştır. Gayrimenkul alımı ile verilmeye başlanan vatandaşlık ile de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; başta Antalya olmak üzere, birçok ilde ve ilçelerde adeta yabancı konumuna düşmüştür.

Vatandaşlar ev bulmakta zorlanıyor ve yabancılara yapılan konut satışlarının kısıtlanması istiyor. Örneğin Antalya da Türk vatandaşı yabancılardan dolayı ev bulamıyor. Kendi memleketinde yabancı durumuna düşüyor. Hükümet cari açığını kapatmak için yurt dışındaki dövizlere gözün dikerken; bizim insanımız barınamıyor, evsiz barksız kalıyor.”

CHP’li Özcan Purçu konuya ilişkin soru önergesi vererek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  • Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında yabancılara satılan kaç konut vardır? Buradan elde edilen gelir ne kadardır?
  • Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında satılan konutları en fazla alan yabancı ülke vatandaşları kimlerdir?
  • Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında konut alan yabancı vatandaşların kaçına vatandaşlık verilmiştir?
  • Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında yabancılar kaç konut kiralaması yapmıştır?
  • Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında İzmir’de kaç adet konut yabancılara satılmıştır?
  • Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında İzmir’de konut satışı ile kaç yabancıya vatandaşlık verilmiştir?
  • Yabancılara yapılan ev satışı nedeniyle fahiş oranlarda artan ev kiraları ve ev fiyatları ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadığı barınma krizine yönelik Bakanlığınız nezdinde bir çalışma mevcut mudur? Mevcutsa detayları nelerdir?