İzmir’de trafik ve otopark sorunu tartışılmaya devam ediyor.

Çözüm önerileri gündeme gelirken önceki gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, katıldığı bir TV programında Kordonboyu’nun altına otopark yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Tugay, söz konusu projenin Alsancak’ın ve Konak’ın otopark sorununu kökünden çözeceğini, 4 bin araçlık bir otopark yapmayı düşündüklerini aktardı.

Kordon’un 1990’lı yıllarda doldurularak yapıldığı ve bölgenin deprem riskli bölge olduğu biliniyor.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yıllardır İzmir’in çökme sorunu olduğunu söyleyerek uyarılarda bulunuyor. Yaşar, İzmir'de her yıl deniz seviyesinin yaklaşık 1,5 santimetre yükseldiğini dikkat çekerek, önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyunun Basmane'ye kadar gelebileceğini belirtiyor.

Yılların mücadelesi, duran inşaat, açılış ise belirsiz: Konak Lale’de İZBAN şantiyesi sessiz
Yılların mücadelesi, duran inşaat, açılış ise belirsiz: Konak Lale’de İZBAN şantiyesi sessiz
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Yaşar, Kordon’un altına otopark yapılmasının uygun olup olmadığını İz Gazete’ye değerlendirdi.

“DEV BÜTÇE İSTEYEN BU PROJEYİ YAPAMAZLAR”

Yaşar, açıklamasında böyle bir projenin maliyetinin çok yüksek olabileceğini belirterek “Bu projeyi yapamazlar. Bu kadar dev bütçe isteyen bir projeyi yapamazlar. Sürekli tuhaf açıklamalar yapıyor bu da onlardan biri. Eğer böyle bir şeye niyetin varsa bilimle konuşursun, danışırsın, ona göre bir yol çizersin. Oda başkanları defalarca arıyor ancak Tugay’dan randevu alamıyor. Tugay, kendi kendine konuşuyor” dedi.

Eski Kordo N1

“MİLYONLAR HARCARSIN AMA 4 BİN ARAÇLIK OTOPARK İÇİN DEĞER Mİ?”

Kordon’un dolgu alan olduğuna dikkat çeken Yaşar, şunları söyledi:

“Şaka değil bu. İzmir’in en büyük sorunlarından biri trafik. 4 bin araçlık otoparktan bahsediyorsun. Kordon dolgusu yapılırken önce blok kayalar attılar. Ve o dolgu çöküyor. Basmane, Çankaya, Alsancak tamamen dolgu alanı üzerine yapılan yerlerdir. 1873 yolunda Kordonboyu yapılırken, deniz o zaman şu anki Fuar’ın içlerine kadar vardı, denizdi. Oralar dolduruldu. İzmir’in çökme sorunu var. Bu proje yapılamaz değil ama nasıl yapılacak? Devasa betonlar alırsın, milyonlar harcarsın ama 4 bin araçlık otopark için değer mi? O kadar bütçen varsa yapılacak çok şey var onları söyleyeyim. Yollar berbat, yolları yapın, İzmir’in her yeri göle döndü. Bunun nedeni çökme.”

YAŞAR’DAN MUSTAFA KEMAL SAHİL BULVARI ÖRNEĞİ

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın Konak bölümünde battı-çıktı şeklinde yaya geçidi yapılırken bölgeyi deniz suyunun bastığını hatırlatarak proje yapılırken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Yaşar, “Mustafa Kemal Sahil Bulvarı 1990’larda yapılırken, battı çıktılar yapılırken o bölgeyi deniz suyu bastı. Otopark için başka bir plan yap, başka projeler düşün. Bu çok büyük bir bütçe ister. Tugay’ın yanında akıl veren birkaç kişi var galiba. 1 milyon inek olayını hayatım boyunca unutamayacağım. Kimse yanında bu aklı verenler yanından uzaklaştırması lazım. Cemil Tugay, bilime inanmıyor, hiç danışmıyor. Bu tür projeler yapılırken Jeoloji bilimlerine, doğa bilimlerine danışırsın. Bu proje nasıl olur, dolgunun geçirgenliği nasıl diye sorarsın” dedi.

Muhabir: BÜŞRA ÇETİNKAYA