Cengiz Aldemir/ANKARA

İz Gazeteye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, öncelikle, kalemini kimseye teslim etmemiş, satmamış, onurlu basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutladı.

İLK TARIM EĞİTİMİ AYAMAMA ÇİFTLİĞİNDE BAŞLADI

10 Ocak gününün bir başka önemini ise 1846 yılında İstanbul’da Ayamama çiftliğinde başlayan ilk tarım eğitiminin günü olduğunu anımsatan ve kendisi de Yüksek Ziraat Mühendisi olan Profesör Doktor Kamil Okyay Sındır, "Ziraat Mühendisleri Odası olarak, genellikle Ziraat Fakültelerimizle birlikte yıllardır bugünü “Tarım Eğitiminin Yıldönümü” olarak kutlarız. Bugünle başlayan hafta, Tarım Haftası olarak bir dizi etkinlikle (panel konferans, kültür sanat vb) kutlanır.

Nereden çıktığını bir türlü anlayamadığım ise bu günün Ziraat Mühendisleri Günü olarak kutlanmaya başlanması. Eğitim sonucu yetişen Ziraat Mühendislerimize böylesi bir günün atfedilmesini anlıyor ve saygı duyuyorum. Hatta hoşuma da gidiyor ve belki de Ziraat Mühendisleri Odamızın alacağı bir Genel Kurul kararıyla bugün ülkemizde “Ulusal Ziraat Mühendisleri Günü” olarak ilan da edilebilir. Ancak bunun bir de “Dünya” Ziraat Mühendisleri Günü olarak kutlanmaya başlanmasını bir türlü anlayamıyor, herhangi bir dayanak ta bulamıyorum. Bilmediğim bir şey mi var diye çok araştırdım ama 10 Ocakta dünyada kutlanan böyle bir güne hiç bir yerde rastlamadım. Kaldı ki dünyada tek bir tanıma giren “Ziraat Mühendisliği” kavramı da yok" dedi.

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ KAVRAMININ DÜNYADA FARKLI TANIMLAMALARI VAR

Türkiye'de yerleşik “Ziraat mühendisliği” kavramının dünyada bir çok ülkede; agronom (agronomist), entomolog, fitopatolog, zooteknist, agrohidrolog, toprak bilimci (soil scientist), bahçe bitkileri bilimi ve mühendisliği (horticultural engineer/scientist), tarım ekonomisti (agricultural economist), tarım makinaları ve teknoloji mühendisliği (agricultural engineer) gibi bir çok farklı meslekler olarak tanımlandığını söyleyen CHP'li Sındır, zaten dünyada kavram farklılıkları olduğunu ve ortak bir Ziraat Mühendisi tanımı bulunmadığını ve bu nedenle “Dünya Ziraat Mühendisleri Günü” olarak uluslararası bir gün olarak kutlayabilmenin dahi güç olduğunu ve bu konuyla ilgili çeşitli sosyal medya paylaşımlarında da giderek yaygınlaşan bir bilgi kirliliğinin yaşandığını vurguladı. 

İLK ZİRAAT EĞİTİMİ 10 OCAK 1846’DA İSTANBUL AYAMAMA ÇİFTLİĞİNDE BAŞLADI

Ziraat okullarıyla ilgili tarihsel süreç konusunda bilgi veren Sındır, "Bundan 176 yıl önce 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul, Yeşilköy‘de bulunan Ayamama Çiftliği‘nde o zamanki adıyla "Ziraat Mektebi" olarak kurulan ve tarih kayıtlara ilk zirai eğitimin yapıldığı okul olarak adı geçen tarım öğretimi kurumu ile başlatılan bu süreç, dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişen koşullara bağlı olarak çeşitli evrelerden geçerek günümüze kadar gelmiştir.

Kurulan bu ilk Ziraat okulunu takip eden süreç içerisinde 1893 yılında "Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi", kayıtlara göre "Baytar Sınıfı"nın sonradan İstanbul‘a taşınmasıyla zirai ağırlıklı olarak 1928 yılına kadar ülkemize çok değerli sayısız tarımcı kazandırmaya devam etmiştir" ifadelerini kullandı.

ATATÜRK'ÜN AÇTIĞI BORNOVA YÜKSEK ZİRAAT ENSTİTÜSÜ BUGÜN EGE ÜNİVERSİTESİ OLARAK DEVAM EDİYOR

Bugünkü şekliyle Ziraat Fakültelerinin ilki olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin 1933 yılında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin ise 1955 yılında öğrenime başladığını anımsatan Akademisyen Sındır,  1955 yılında kurulan Ege Üniversitesi’nin, İzmir Bölge Ziraat Mektebi ve akabinde 1932 yılında büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretleri ile öğrenimine başlayan Bornova Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün binaları ve arazileri üzerinde kurulduğunu ve İzmir’de tarım alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerinin tarihsel sürecini paylaşarak şöyle konuştu: "Bu kurumlar halen ülkemizin en değerli tarımsal eğitim kurumları arasında en baştaki yerlerini de korumaktadırlar.”

Ülkemizde "tarımsal üretimin bilimsel ve teknik bilgi ile geliştirilmesi" düşüncesinin eyleme dönüştürüldüğü ve Ayamama ile başlatılan serüvenin 176.Yılı‘nı Kutladık ve sonsuza dek kutlayacağız… İzmir’de de, bugün Kampüs alanında yer alan Yeşil Köşk’ün bir zamanlar Bornova Ziraat Mektebi olduğunu, bu binanın yetersiz kalması nedeniyle Ege Üniversitesi’nin ilk Rektörlük binası olan, sonradan Bilgisayar Mühendisliğinin kullandığı, Alsancak’taki Gazi ilkokulu ile aynı mimar tarafından ve Gazi ilkokulunun birebir aynı projesi olarak yapılan, binanın İzmir Bölge Ziraat Mektebi olarak açıldığını ve bu binada Yüksek Ziraat Enstitüsü eğitimlerine büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1932 yılında yapılan ziyaretlerinde başlandığını da bilgilendirmek isterim. Atatürk, daha sonraları İzmir Bornova Ziraat Mektebi, Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün faaliyetlerini 22.06.1934 yılında İran Şahı Rıza Şah Pehlevi’yi de getirerek gururla tanıtmıştır.

BORNOVA TÜRKİYE’DE TARIMSAL ARAŞTIRMA VE EĞİTİMİN BAŞKENTİDİR

Bu nedenledir ki Bornova ilçemiz, Ziraat Mektebinin kuruluşu ile başlayan tarımsal araştırma ve eğitim serüvenini İzmir Bölge Ziraat Mektebi, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Veterinerlik Araştırma Enstitüsü  (Veteriner Kontrol Enstitüsü), Ege Üniversitesinin kurucu Fakültesi olan Ziraat Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ve diğer kurumlarıyla ülkemizde tarımsal araştırma ve eğitimin başkenti olmuştur."

Editör: Haber Merkezi