ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ismi ile İzmir’de toplumsal mücadelenin dinamiğini oluşturan sendika ve meslek odalarından bir heyet CHP Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yerel seçimlere yönelik bir görüşme gerçekleştirdi.

İçlerinde DİSK ve KESK'a bağlı şubelerin ve TMMOB’a bağlı meslek odalarının başkan ve yöneticilerinin de olduğu 7 kişilik bağımsız heyet, Emek ve Demokrasi Güçleri’nin yerel seçimlere yönelik genel eğilimleriyle ilgili gözlemlerini Kılıçdaroğlu ile paylaştı. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Kılıçdaroğlu’na ayrıca yazılı bir rapor da verildi.

Heyeti CHP Genel Merkezi’nde dinleyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu heyet üyelerine yerel seçim sürecinden ve İYİ Parti ile sürdürülen ittifak görüşmelerinin detaylarından bahsetti. Kılıçdaroğlu’nun heyetin sunumu sırasında da sorular sorduğu öğrenildi.

‘BUNDAN ÖNCE BÖYLE BİR GÖRÜŞME YAPMADIK’

İzmir Emek Demokrasi güçlerinin İzmir’deki etkinliklerinden bahseden heyet, ‘Emek ve Demokrasi Güçleri’ ismi altındaki platformun, İzmir’deki toplumsal muhalefetin dinamiği olduğunu anlattı. Bundan önceki dönemlerde böyle bir görüşme yapmadıklarını ancak dönemin koşulları gereği bu görüşmeyi gerçekleştirmek istediklerini aktaran heyet üyeleri, İzmir’in yağmalanmasına, talan edilmesine karşı sorumluluk duygusu ile hareket ettiklerini söyledi.

‘SİZE BİR MÜJDE İLE GELDİK’

Körfez Geçiş Projesi ile ilgili iptal kararının çıktığı gün gerçekleşen görüşmede heyet üyeleri Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Size bir müjde ile geldik’ dedi. Körfez Geçiş Projesini AKP’nin çok istediğini, İzmir’deki Emek ve Demokrasi güçlerinin projeyi mahkemeye taşıyıp, kamuoyu oluşturmasına rağmen; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projeye karşı tutum almadığını anlatan heyet üyeleri, bu konuda Aziz Kocaoğlu’na yönelik eleştirilerini aktardı.

‘GÖRÜŞLERİMİZ ÖNEMSENMİYOR’

Kentsel dönüşüm, tramvay projesi, Körfez Geçiş Projesi ve Kültür Park başta olmak üzere birçok konuda şehre dair görüşlerinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından dikkate alınmadığını söyleyen kurum yöneticileri, CHP’li belediyelerden demokratik ve katılımcı bir işleyiş beklediklerini ifade etti.

‘BELEDİYEDE İŞLER TIKANDI’

CHP’nin İzmir adayını belirlememesi nedeniyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işlerin yürümez hale geldiğini anlatan kurum yöneticileri, 600’ün üzerinde asfaltlanmayı bekleyen çukur dilekçesi olduğu örneğini verdi.

İZBAN GREVİ DE GÜNDEME GELDİ

Sendikal özgürlükler konusunda dönem dönem CHP’li belediyelerle sıkıntılar yaşadıklarını CHP Liderine rapor eden tasfiye edilmeye çalışıldığını aktardı. Görüşmede ayrıca İZBAN grevi de gündeme geldi. Heyet üyeleri grevle ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu greve çıkan sendikayı başka şehirlerde grev yapmamakla eleştirirken, sendikal özgürlükler konusunda heyetin beklentisini anladığını söyledi.

‘KOCAOĞLU’NUN YANINDA OLDUK AMA…’

Aziz Kocaoğlu’na yönelik kumpas davalarında KESK ve DİSK’in ‘Ekmeğimize de belediyemize de sahip çıkarız’ diyerek Aziz Kocaoğlu’nun yanında yer aldığını hatırlatan kurum yöneticileri, Aziz Kocaoğlu’nun ise sonrasında DİSK ve KESK’e dirsek çevirdiğini anlattı.

KİMİ ÖNERDİLER?

Görüşmede CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayının nasıl biri olması gerektiği de gündeme geldi. Heyet üyelerinin bir kısmı, doğrudan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ismini söylerken, bir kısmı tarif yapmakla yetindi. Kurum yöneticileri, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışan mühendisleri, teknikerleri, işçileri olarak zaten belediyenin işlerini yapabiliyoruz. Alanda çalışıyoruz. Bizim belediye başkanımız hükümetin politikalarına karşı Türkiye’nin aydınlık yüzü İzmir’i öne çıkarabilecek, halkçı demokrat bir isim olmalı. Katılımcı bir belediye ve katılımcılığı önemseyen bir belediye olmalı” şeklinde ifadeler kullandı.

‘GÖNÜL BAĞI VAR…’

Tunç Soyer’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının gündemde olmadığı dönemlerde dahi, İzmir’deki demokratik kitle örgütlerinin sadece yöneticileriyle değil, üyeleriyle de gönül bağı kurduğunu ve birlikte mücadele ettiğini anlatan kurum temsilcileri, Seferihisar Belediyesi’nde sendikaların imzaladığı sözleşmeler ve emekçilerin haklarına yönelik uygulamalardan örnekler verdi.

‘BAŞKA PARTİLERLE DE GÖRÜŞÜLSÜN’

Heyet üyeleri ayrıca, İzmir’deki başka partilerin de demokrat bir aday etrafında birleşebileceğini aktardı. Üyeler, CHP Genel Merkezi’nin tüm partilerle görüşmesini talep ederken, herkesin arkasında duracağı bir adayın belirlenmesi durumunda hem oy oranının çok ciddi şekilde artabileceğini hem de önümüzdeki dönemde belediyeye yönelik olası baskılar durumunda, buna karşı hep birlikte bir direnç sağlanabileceğini vurguladı. Kurum yöneticileri, AKP ve MHP’nin İzmir’de kendi sendikalarını güçlendirmek için çaba sarf ettiğini, buna karşılık CHP’nin de demokrasi güçleriyle omuz omuza mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi