TUGAY CAN / İZ GAZETE - Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağını açıklayan ve Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı dosyasını Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’e teslim eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Tarihi Asansör’de basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Basın mensuplarıyla öncelikle kahvaltıda bir araya gelen Kocaoğlu, 2018 yılı içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarını anlatan Kocaoğlu, bunu 2004-2008 yılları arasıyla aynı miktarda yatırım yaptıklarına vurgu yaptı. Kocaoğlu, “Şu anda yatırım miktarımız 17 milyar 600 milyon lira.” diye konuştu.

2018 yılında devam eden büyük projelerinin olduğunu söyleyen Kocaoğlu İzmirliler ile Opera Binası ve Narlıdere Metrosu, Buca Ve Bornova’yı bağlayan Homeros bulvarı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kocaoğlu, kırsal kalkınmanın da devam ettiğini belirtti. Kentsel Dönüşüm çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Kocaoğlu, şu anki durgunluğun ekonomik kriz paralelinde değerlendirmenin doğru olacağını aktardı.

Aliağa’dan Bergama’ya İZBAN’ın uzanacağının müjdesini de veren Kocaoğlu, “Dünyadaki finans yapısı bu süreçleri uzatabilir, kısaltabilir ona göre hareket edeceğiz. Ayrıca tramvayı Karşıyaka’dan Çiğli’ye uzatmayı planlıyoruz. Bakanlıktan onay geldikten sonra çalışmalarını başlatacağız.” dedi.

Kocaoğlu, "Adaylık açıklamasının 2014’e göre geç kalınmış tarihe göre değerlendirilecek bir şey değil. 2014 ‘ü hatırlarsınız, Binali Yıldırım’ın adaylığı açıklandıktan sonra dosyamı verdim. 1 Ekim’de aday olmayacağımı açıklamıştım. Ancak Nihat Bey 2 aydır sahada. Bu bizim için büyük bir dezavantaj. Geç erken meselesinin buna göre değerlendirmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu’nun adaylık açıklamasına dair açıklamalarından satır başları şu şekilde;

‘BÖYLE BİR LÜKSÜM YOK’

“1 Ekim tarihinden bu yana süreci sorumlulukla izliyorum. Bir müddet sahada veda ziyaretlerine başlamıştım ancak bunu durdurmak gerektiğini düşündüm. Beyanat vermemeye başladım. Aday belli olduktan sonra aday ile beraber yürürüz diye düşünmüştüm. Benim hiçbir zaman kişilerle ilişiğim olamadı kişilerle uğraşmadım. Böyle bir lüksüm yok, kişiliğim de yok.”

2014’te da Kocaoğlu aday olmayacaktı ancak aday gösterilmezse aday gösterilmezse mağdur olacağı söylentileri devam ediyor. Bir de bir köşe yazarı Genel Başkanlık düşündüğünü yazmış. Ben dördüncü kuşağım. Dört kuşaktır yerel yöneticilik yapıyoruz. Bütün felsefelerim, inancalarım, deneyimlerim, özünde kendin, bilmek haddini bilmek vardır. Kişiliğim yatkın olamadığı için ne milletvekilliği ne de boyundan büyük Genel Başkanlığı aklımdan geçirmedim ve atadan gelen yerel yönetim fırsatı verilirse 15 yıldır yaptığım gibi Belediye Başkanı adayı olmak için aday adayıyım.”

‘SİYASETE GİRMEK KOLAY ÇIKMAK ZORDUR’

Ailesi ile olan bir anısını da anlatan Kocaoğlu, “Annem biz siyasetten çok çektik. Aday olma diye hem bana hem de bastırıyor. Ayrıca sürekli de arıyor. Babam bana 500 bin nüfuslu Bornova’ya belediye başkanlığı yapmak onurlu bir iştir. Girmek senin elinde ama çıkmak senin elinde değil bunu bilerek gir, demişti. Siyasete girmek kolay ancak siyasetin yüklediği sorumluluktan sonra çıkmak kolay değil.” ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu, “Benim İzmir’e karşı borcum var. 15 sene İzmir’de Belediye Başkanlığı yaptım. Üç dönem Belediye Başkanlığı hizmetinde bulundum. Benim bu kente borcumu yerine getirmem gerek. Bu kadar problem olmasaydı aday olmayacağımı açıklayacaktım. Ama İzmirlilere olan sorumluluğumdan dolayı tekrar aday adayı kararı vermek zorunda kaldım. İkincisi partimin en çok oy aldığı Büyükşehir’i alabiliriz ancak ilçelerde sıkıntı yaşayabileceğimizi düşündüm.” dedi.

‘GENEL BAŞKAN İLE ARAMIZDA SEVGİ EV SAYGI BAĞI VAR’

Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu kentte herhangi bir olumsuzluk olursa bunun faturası bana çıkacaktır. Bu kenti bugünkü halim ile yaşayamayacağımı hissettim. 71 yaşından sonra bu kenti terk etmek gibi bir niyetim olmadığına göre elimi taşın altına koymak gerektiğini düşündüm. Sayın Genel Başkan’ımız ile başkan olduğu günden bu yana Deniz Baykal ile de hep birebir görüşerek, süreci götürdüm. Aramızda çok önemli sevgi ve saygı bağı vardır. Takdir MYK ve Parti Meclisi’nindir. Biz fedakarlık yapmak gerektiğini duyduğumuz için göreve talip olduk. “

‘KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİNİ DESTEKLEDİĞİMİ DEFALARCA SÖYLEDİM’

Kocaoğlu’na Zeybekci’nin’Aziz Kocaoğlu ile problemimiz yok’ söyleminin sorulması üzerine Kocaoğlu “Kesinlikle genel siyaset ile alakam yok. Parti içerisindeki muhalefet, sayın Genel Başkan’ın liderliğinde bir değişimden söz ediyorum. Zeybekci’ye geldiğimiz zaman, Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlar, Kocaoğlu bu davayı açmıyorsa odaya açtırıyordur. Ben kimse ile köşe kapmaca oynamam. Körfez Geçiş’e karşı olmadığımı, iktidarın yapacağı bir projeyi destekleyeceğimi beyan ettim. Bunu açık yüreklilikle kamuoyunda yaptım. İzmir’de ki meslek odalarımız en çok da bana dava açıyor. Onlar kendi mesleki süreçleri açısından bizim yaptığımız işi uygun görmüyorlar. İki tane oğlum var gelin bana destek olun demem.” yanıtını verdi.

‘GENEL BAŞKAN’A BENİ DE DEĞERLENDİRİN DEDİM’

Yerel seçim sürecine dair önemli mesajlar veren Kocaoğlu,"Partinin siyaset üretmediğini söyledim, bugün de söylüyorum. Partinin siyaset mutfağı yoktur. Ben bu konuyu hem Baykal hem de Kılıçdaroğlu ile defalarca görüştüm. Bunu yapmamız gerekiyor. Benim kişiler ile bir ilişkim yok. Genel gidişata göre aday adayı olmaya karar verdim. Ben Genel Başkan ile konuşurken bu kararı vermek durumunda kaldım. Müsaade ederseniz aday adayı olmak istiyorum dedim. Bu iş satranç gibidir. En sonunda siz başka gücünüz olmadığına göre kendinizi ortaya atarsınız." dedi. Kocaoğlu

Genel Başkan ile görüşmesinin gayet iyi geçtiğini söyledi. "Genel Başkan bana İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayını henüz değerlendirmedik dedi. O halde beni de değerlendirin, dedi.” açıklamasında bulundu.

‘KİŞİLERLE SORUNUM YOK’

Tunç Soyer ve Tuncay Özkan isimlerinden rahatsız olduğu yönünde iddialara karşı çıkan Kocaoğlu “Benim kişilerle ilgili bir sorunum ve bir işim yok. Ayrıca milletvekillerinin aday olmasını doğru bulmuyorum. Genel seçimler geçeli henüz altı ay oldu. Herkes milletvekili olabilir ancak belediye başkanlığı görevini yapamaz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi