Cengiz Aldemir/ANKARA- TBMM'de yer alan partilerin Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, araştırma ve soru önergelerinin toplam sayısının 2 bin 272 olduğu bilgisi tutanaklarda yer aldı. Tutanaklara göre kadın vekillerin daha az söz aldığı Genel Kurul’da AKP'li vekillerin konuşma ortalaması 30 dakika iken bu rakam muhalefet partilerinde 140 dakikaya çıktı. Soru ya da araştırma önergelerine bakıldığında, iktidar partisi ve ortağı MHP'nin karnesi rakiplerine kıyasla oldukça gerilerde kaldığı görüldü.

582 MİLLETVEKİLİ VAR 

TBMM'de mevcut üye sayısı partilere göre şöyle: AKP'nin 286, CHP'nin 135 HDP'nin 56, MHP'nin 48 İYİ Parti 36, Türkiye İşçi Partisi 4, Memleket Partisi 3, Demokrat Parti 2, Zafer Partisi 2, Büyük Birlik Partisi 1, Demokrasi ve Atılım Partisi 1, Demokratik Bölgeler Partisi 1, Saadet Partisi 1, Yenilik Partisi 1 Bağımsız Milletvekili 5 olmak üzere toplam 582 milletvekili bulunmakta.

AKP VE MHP OYLARIYLA ÖNERGELER REDDEDİLDİ 

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi halk adına verilen muhalefetin önerge ve kanun teklifleri 2021 yılında da iktidar ve ortağı MHP oylarıyla rededildi. En son döviz kuru üzerinden bir gecede zengin olanların araştırılmasını isteyen CHP'nin teklifi aynı şekilde Cumhur ittifakı milletvekilleri tarafından reddedildi.

CHP AÇIK ARA ÖNDE, İZMİR'DE SERTER BİRİNCİ SIRADA

Türkiye genelinde milletvekillerinin Meclis Başkanlığı'na sunduğu önerge sayılarında her zaman olduğu gibi CHP açık ara birinci parti olurken, ikinci sırada HDP, üçüncü sırada ise İYİ Parti yer aldı. Son üç sırada ise Cumhur ittifakı içinde yer alan AKP, MHP oldu.

Konuyla ilgili İzmir milletvekilleri arasında 2021 yılı yasama ve denetim çalışmalarında en çok soru önergesi veren 411 önergeyle CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter oldu. Serter, daha çok madencilik, salgın süresince bakanlıklar tarafından alınan önlemler, KOBİ destekleri, limanlar, pandemi sürecindeki mağduriyetler, işsizlik ve intiharları gündemine aldı. Serter'in İzmir’e ilişkin önergeleri de dikkat çekti. Serter'i ise CHP'li Ednan Arslan, Murat Bakan ve Atila Sertel takip etti.

ELEKTRİK VE ENERJİ KONULARI

En çok önerge veren milletvekillerinin ön sıralarında yer alan bir diğer isim CHP'li Ednan Arslan toplam 399 soru önergesi verdi. Arslan; elektrik dağıtım şirketleri işlemleri, enerji tüketimi, iklim politikaları, enerji santralleri, Bakanlıkların makam araçları ve enerji giderlerini Meclis gündemine taşıdı. Arslan, İzmir ile ilgili 46 önerge verdi.

ÇEVRE SORUNLARI

Yinen çok önerge veren isimlerden bir diğeri CHP'li Murat Bakan oldu. Toplam 387 soru önergesi verdi. 40'ı İzmir'le ilgili olan çalışmalarında en çok çevre sorunları, iklim krizi ve depremzedelerin sorunları gibi konuları Meclis'e taşıdı. 

KAMUDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARINI SORGULADI

En çok önerge veren vekillerden bir diğeri de CHP'li Atila Sertel oldu. 180 önerge veren ve gazeteci olan Sertel, daha çok basın ve yayıncılık sorunları, Kızılay, TCDD, TRT gibi kamu kurum ve kuruluşlarındaki yolsuzluk iddialarının yanı sıra, orman yangınları, depremzedeler, işsizlik gibi konuları ele aldı. İzmir ile ilgili 60 önerge verdi.

TARIM, EĞİTİM, SALGIN

CHP'li Kamil Okyay Sındır ise toplamda 160 soru önergesi verdi. Eğitim ve KYK sorunları, fahiş fiyat artışları ve denetimleri, iklim değişikliği, tarım, salgında verilen para cezaları, ülkedeki mevcut işgücü gibi konuları gündemine alan Sındır, İzmir'e ilişkin 20’nin üzerinde önerge verdi.

GÜMRÜKLER, DEPREM

Toplamda 103 önerge veren ve ön sıralarda yer alan isimlerden Mahir Polat, 75'i İzmir'le ilgili olan önergelerinde gümrükler, limanlar, Türkiye'de yürütülen deprem çalışmaları, konut edinme, vatandaşlığına geçen yabancı uyruklular gibi konuları Meclis'e taşıdı.

RTÜK, TRT, BASIN AÇLIK VE YOKSULUK

CHP'li Tuncay Özkan, 2021 yılında toplamda 70 önerge verdi. Özkan; RTÜK, TRT, Basın, iletişim, salgın, aşılama, ülkenin ekonomik sorunları, açlık-yoksulluk konularına dikkat çekti. Özkan’ın İzmir’e ilişkin verdiği önerge sayısı ise 7.

EMEK GÜNDEMİ, AÇLIK, YOKSULLUK

2021 yılında toplamda 37 önerge veren CHP'li Kani Beko, verdiği önergelerden daha çok çalışma yaşamı konusunda yaptığı açıklamalarıyla basında en çok yer alan isimlerden biri oldu. Ağırlıklı olarak çalışma hayatı ve emek gündemini meclise taşıyan  Beko, önergelerinde; meslek gruplarındaki atamalar, sendikal sorunlar, salgın önemleri, açlık, yoksulluk, işsizlik gibi konularını dile getirdi. 

ÜLKE GÜNDEMİNDEKİ SORUNLAR

2021 yılı içinde toplamda 84 önerge veren CHP'li Sevda Erdan Kılıç, ülke gündeminde yer alan sorunları Meclis'e taşıdı. Avukat Kılıç, mülteciler, pandemi mağduriyetleri, afetler, eğitim, kadın, çocuk, sorunlarına dikkat çekti. Kılıç'ın verdiği 84 önergesinden 14’ü ise İzmir'le ilgili oldu.

DEVLET YARDIMLARI, İŞÇİ MAĞDURİYETLERİ

Geçtiğimiz yıl 38 önerge veren CHP'li Tacettin Bayır, iş dünyası, pandemide devlet yardımları, işçi mağduriyetleri ve çevre sorunlarıyla ilgili önergelerinden 13'ü İzmir ile ilgili.

ROMANLAR, ÇEVRE, SMA HASTALARI

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 2021 yılı içinde toplamda 29 önerge verdi. Purçu’nun verdiği önergeler ağırlıklı olarak Romanların ve sanatçıların sorunları, SMA hastaları, kamuda yaşanan usulsüzlükler, çevre, eğitim, ekonomi gibi sorunları gündeme getirdi. Purçu’nun 8 önergesi İzmir’le ilgili oldu. 

KADIN CİNAYETLERİ, CEZAEVLERİ, İNSAN HAKLARI, ÇEVRE

Meclis'in yasama ve denetim çalışmalarında ikinci sırada yer alan partisi HDP oldu. HDP'nin İzmir'de en çok önerge veren ismi Murat Çepni oldu. 89 soru önergesinde en çok çevre, ekoloji, insan hakları, cezaevleri, kadın ve iş cinayetlerini gündeme getiren Çepni'nin İzmir'le ilgili çalışmaları da ülke gündeminde yer aldı.

HDP'li Serpil Kemalbay ise Meclis gündemine taşıdığı 68 soru önergesinde ve kanun tekliflerinde ağırlıklı olarak kadın cinayetleri, kadın işsizliği, cezaevleri, insan hakları, iş cinayetleri, çocuk işçiliği, orman, çevre ve doğa katliamları gibi konuları gündeme getirdi. İzmir'le ilgili de çarpıcı konuları meclise taşıdı.

ESNAF, KADIN CİNAYET VE İSTİHDAM SORUNLARI

İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, toplamda 46 önerge verdi. Dervişoğlu, kadın cinayetleri ve kadın istihdamı, pandemide esnafın desteklenmesi, bakanlığa bağlı kurumların yönetim kurulu üyelerine ilişkin ortaya atılan iddiaları meclis gündemine taşıdığı önergelerinden sadece 1’i İzmir’le ilgili oldu.

SAĞLIK, AŞI, SALGIN, YURTDIŞI İLİŞKİLERİ,

İYİ Parti Genel Başkan Baş Danışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 2021 yılı içinde toplam 23 önerge verdi. Sağlık, aşı, yurtdışı ilişkileri, salgın ve salgın döneminde alınan önlemler ağırlıklı önergelerinden 3’ü İzmir’le ilgili.

İZMİR İLE İLGİLİ ÖNERGE VERMEDİ

27. Dönem 5. yasama yılı içinde CHP'den istifa ederek Memleket Partisi'ne geçen Mehmet Ali Çelebi, 2021 yılında toplamda 173 önerge verdi ve MHP, AKP ve İYİ Parti'nin önünde yer aldı. Deprem çalışmaları, tarımsal faaliyetler ve AB programı ağırlıklı önergeler veren Çelebi, İstanbul, Ankara başta olmak üzere diğer illerle ilgili önerge verirken, 2021 yılı içinde İzmir'e ilişkin hiçbir önerge vermedi.

MHP'DE EN FAZLA ÖNERGE VEREN VEKİL

Cumhur İttifakı içinde yer alan MHP'nin İzmir milletvekilleri arasında en fazla önerge veren isim Tamer Osmanağaoğlu oldu. Meclis başkanlığına 117 önerge veren ve çevre sorunları, belediyelerin ilçelerdeki yatırım ve hizmetleri gündeme getiren Osmanağaoğlu'nun önergelerinden 92’si İzmir’le ilgili.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu ise 22 önerge verdi. Kalyoncu'nun iklim değişikliği ve etkileri üzerine olan önergelerden 8’i ise İzmir’le ilgili.

ARBEDEDE OLAN AKP'Lİ VEKİLLER YASAMA VE DENETİMDE YOK 

2021 yılında iktidar partisinin İzmir milletvekillerinden Necip Nasır sadece İzmir'le ilgili 3 önerge verdi. Diğer milletvekilleri hiçbir denetim ve yasama çalışması yapmadı. Hiçbir önerge ve kanun teklifi vermeyen AKP'li Alpay Özalan ise Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan arbedelerde kin ve nefret bakışlarıyla muhalefet milletvekillerine saldırdığı yumruklarla gündem oldu.

Editör: Haber Merkezi