Batuhan KAYA/İz Gazete- İYİ Parti yerel seçim sonuçlarıyla çalkalanır ve Olağanüstü Kongre’ye hazırlanırken, İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı’nda basın açıklaması düzenleyerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yerel seçim sonuçlarını değerlendirmeye, CHP müstakbel İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’ı ve CHP İzmir Örgütü’nü tebrik ederek başlayan Özlale, “İYİ Parti olarak genelde başarısız olduk. İzmir’de bu başarısızlığı üstlenmeye hazırım” ifadelerini kullandı.

Başarısızlığı üstleniyorum

İYİ Parti’nin İzmir’deki başarısızlığını üstlendiğini söyleyen Özlale, “İYİ Parti’ye gelince, istediğimiz sonucun çok uzağında kaldık, ben bu başarısızlığı İzmir’de üstlenmeye hazırım. Bir iddia ortaya koyduk, yoğun bir kampanya dönemi geçirdik ama istediğimizi alamadık. Burada bir mağlubiyet varsa ben bunu tek başıma üstlenmeye hazırım. İYİ Parti olarak genelde de başarısız olduk, sadece genel başkanımız değil adaylar olarak başarısız olduk. 31 Marttan sonra kongre hesapları yapıp bize destek olmayanlar yüzünden başarısız olduk, sandıkların yüzde 45’ini dolduran başkanlar yüzünden başarısız olduk. Çalışmayan milletvekilleri olarak başarısız olduk, parti olarak başarısız olduk” dedi.

Başarısızlık bir kişinin değil

Yerel seçimlerdeki başarısız tablonun sadece Genel Başkan Meral Akşener’e mal edilemeyeceğini vurgulayan Özlale, “Sayın genel başkanımız bir kongre kararı aldı ama şunu bilmek lazım, sayın genel başkanımız bu başarısızlığın tek sebebi olmadı. Her ilde kendi başımıza aday çıkarma dirayeti ve ısrarını her seferinde yineledik. Bütün büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde aday çıkartmamız ve aldığımız sonuç hepimizin sorumluluğu, tek bir kişinin değil. Daha seçim sonuçlanmadan seçim sonrası hesaplar yapan arkadaşlar başta olmak üzere eleştirmemiz gereken çok şey var. İYİ Parti’ye yakışan şekilde bu seçim yenilgisinin muhasebesini yaparız. Herhangi bir bedel ödenmesi gerekiyorsa bu sorumluluğu üstleniriz. Bu seçimin başarısızlığını tek bir kişiye bağlamak haksızlık olur. Parti olarak bu seçim döneminde yeterince çalışmayarak, seçim sonrasını hesap ederek, yeni bir kongrede pazarlıklar yaparak, gücümüzü ve motivasyonumuzu sahaya vermediğimiz için başarısız olurken bunu bir kişiye mal etmek haksızlık olur” şeklinde konuştu.

Herkesten çok çalıştım

Seçim sürecinde çok yoğun çalıştığını ifade eden Özlale, “Daha fazla neyi iyi yapabilirdim bilmiyorum. Herkesten daha fazla çalıştım, daha fazla koşturdum ama sonuç olarak istediğimizin çok uzağında sonuç aldık. Bu süreçte seçim telaşından dolayı, bazen özensiz davrandığımdan dolayı kırdığım insan varsa hepsinden özür dilerim. Teşekkür etmek istediğim ilk kişi solumda, İlke Hanım benimle bu kadar yakın çalışmasaydı biz bu sonucu da elde edemezdik” diye konuştu.

Bezircilioğlu’na yüklendi: Bağımızı önce koparsaydık…

İYİ Parti İzmir eski İl Başkanı Bezircilioğlu’na zehir zemberek sözlerle yüklenen Özlale, “Bezircilioğlu’nun ayrılığının etkisi pozitif olmuştur, Türkiye’de belki de en fazla oy aldığımız şehir İzmir’dir. Oy toplamı açısından baktığımızda İzmir İYİ Parti’ye en çok katkı yapan şehirdir. Sinan Bey’le bağımızı önceden koparsaydık oy oranımızın çok daha fazla olacağını biliyorum. Partimizin en önemli problemlerimden bir tanesi zor zamanlarda bir araya gelmektense nasıl karlı çıkarım diyenlerin var olmasıdır. Biraz önce zikredilen insan da dahil birçok kişi lehimize değil aleyhimize çalıştı. Geçenlerde bir milletvekili CHP’yi övüp oraya geçmenin hesabını yaptı, mevcut milletvekillerinin eski il başkanlarıyla bir olup CHP’ye üye kaydırmaya çalıştığını biliyoruz. Milletvekillerinin bu işi hiç de sanıldığı kadar sahiplenmediğini biliyoruz” dedi.

İstifaları üzülerek takip ediyorum

Yerel seçim sonuçları sonrasında gelen istifaları üzülerek karşıladığını söyleyen Özlale, “Genel Başkanıma, ‘Sizin partiden ayrıldığınız gün ben de ayrılırım’ dedim. Bugün gördüğüm istifaları üzülerek değerlendiriyorum çünkü özellikle Bilge Yılmaz bu ülkeye inanılmaz katkı verebilecek insanlardan biridir. Kararına çok üzüldüm. İrem Hanım da dünyaca ünlü bir sporcumuz, İrem’le de aynı partide yer almaktan çok büyük onur duyuyorum, umarım kendisiyle yeniden çalışma şansı buluruz” diye konuştu.

6. olduğumuz ilçeler var

İzmir’de Zafer Partisi’nin bazı merkez ilçelerde İYİ Parti’den önde olmasını değerlendiren Özlale, “Zafer Partisi İzmir’in bazı ilçelerinde başarılı oldu. Ne kadar çalıştıklarına bakma fırsatım olmadı ama bizler bazı ilçelerde 5’inci ve 6’ncı partiyiz. Özeleştiri yapmak gerekiyorsa ilçe teşkilatlarının, hatta uzun bir süredir ilçe başkanı olup sonra da iddialı bir şekilde aday olan kişilerin 5 yıldır orada olmalarına rağmen bu kadar düşük bir oy almalarını ciddi bir şekilde masaya yatırmamız lazım. Göstermesi gereken performansın çok altında kalan ilçeler var, bazı yerlerde, mesela Selçuk, Kiraz ve Seferihisar’dakilere hiçbir suç bulamam çünkü oranın belediye başkan adayları ve ilçe başkanları istifa ettiler. Oralarda aday olan arkadaşlarımız partimizin bayrağını orada dalgalandırdılar ve ilçe teşkilatlarının isteğini yerine getirmediler. Büyük ilçelerde bizler küçük ilçelerdeki kadar oy alıyorsak ve buradaki adaylar hakikaten orada ilçeyi kuran, sonra da başkan adayı olmak için çok ısrarcı olanların payı var” dedi.

Editör: Tuğkan Üsküp