İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, tüm üyelerin görüşünü aldıktan sonra 22 Mayıs 2025 tarihinde iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu. Açıklamada, İstanbul genelinde hizmet veren 3 bin 41 özel halk otobüsünün bu eyleme katılacağı bildirildi.
İBB'den ek sefer ve hat planlaması açıklaması geldi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İETT, 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olası iş bırakma eylemi nedeniyle İstanbul'daki toplu taşımanın aksamaması için çeşitli önlemler alındığını açıkladı.
Açıklamada, "İstanbulluların minimum düzeyde etkilenmelerini sağlayabilmek için gerekli ek seferler ve hat planlamaları yapılmıştır" denildi.
Toplu ulaşım araçları seferlerine devam edecek
İBB'den yapılan açıklamaya göre, 22 Mayıs Perşembe günü İETT'ye bağlı resmi otobüsler, metrobüs, metro, tramvay ve vapur seferleri kesintisiz olarak sürecek. Vatandaşların ulaşım planlamalarını bu duruma göre yapmaları ve resmi kanallardan yapılacak bilgilendirmeleri takip etmeleri istendi.
İBB'den özel otobüs işletmecilerine 35,3 milyar TL destek
İBB, 2020 yılında uygulamaya alınan "Özel Taşımacılık İşletim Sistemi" (ÖTİS) ile özel halk otobüslerine yolcu başına değil, sefer ve kilometre başına gelir modeli sundu. 2020 Aralık ile 2025 Nisan ayları arasında İBB'nin özel halk otobüslerine yaptığı toplam ödeme 35,3 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde bu araçlardan elde edilen yolcu geliri 15,8 milyar TL olarak kaydedildi. Böylece İBB tarafından sağlanan ilave destek 19,5 milyar TL'yi buldu.
Araç yenileme desteği 1,3 milyar TL'yi aştı
İBB, sadece 2024 yılında özel halk otobüslerinin araç yenilemeleri için 1 milyar 300 milyon TL destek ödemesi gerçekleştirdi. İBB, bu desteklere rağmen yapılacak iş bırakma eylemine karşı, ulaşımın sekteye uğramaması adına alternatif ulaşım çözümleri oluşturduğunu da duyurdu.