Türkiye seçim heyecanı yaşarken il ve ilçelerde seçmen listeleri askıya çıkarılacak. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi takviminin belirlenmesinin ardından muhtarlık bölgesi listeleri, İzmir'de askıya çıkıyor. 4-17 Ocak tarihleri arasında askıda kalacak listelerde, oy verme günü itibarıyla 18 yaşını dolduracak, geçerli yerleşim yeri adresine sahip vatandaşlara, ait bilgiler yer alıyor.

Seçmen listeleri nereden kontrol edilebilir?

İzmirliler askıya çıkan seçmen listelerini muhtarlıklardan veya YSK’nın internet adresinden kontrol edebilir. İtirazlar, İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne yapılabilecek. Düzeltme işlemi sonrasında, vatandaşlar dilerlerse İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurabilecekleri gibi İlçe Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla da İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na belgelerini iletilebilecekler.

Engelli ve yaşlılar seyyar sandıklarda oy kullanılabilecek

Hastalığı ya da engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan  İzmirli seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanabilecek. Bir yakını aracılığıyla YSK’nın adresinden ‘Seyyar Sandık Talep Formu’ alan vatandaşlar, ‘Engeli ya da hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olduğu’ ibaresinin yer aldığı raporu; İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na ya da ilgili kuruma gönderilmek üzere muhtarlığa teslim ederek başvuru yapabilirler.

Görme veya ortopedik engeli yüzde 40 ve üzerinde olanlar ’Engelli Beyan Formu’ nu, yerleşim yerinin bağlı olduğu İlçe Seçim Kuruluna veya ilgili kuruma gönderilmek üzere muhtarlığa bizzat veya bir yakını ile başvuru yapabilirler. Seçmen kütüğüne engelli olarak kayıtlı seçmenler, oylarını, aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kullanabilirler.

31 Mart'ta hangi saatler arasında oy kullanılacak?

Yerel seçimlerle ilgili olarak ayrıca, güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılık dikkate alınarak 32 ilde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi.

Bu iller; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak açıklandı.

Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek?

Yerel seçimlere ilişkin seçim takvimi ise 1 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

  • Seçim takviminin başlangıç günü 1 Ocak olarak belirlendi.
  • YSK, 2 Ocak'ta seçime katılabilecek siyasi partileri ilan edecek.
  • 27 Ocak'ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek.
  • 7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat'ta tamamlanacak.
  • Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat'ta saat 17.00'ye kadar teslim edecek.
  • 3 Mart'ta kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
  • 21 Mart'ta seçim propagandası ve yasaklar başlayacak.
  • 31 Mart'ta da yerel seçimler yapılacak.
Kaynak: iha