Ankara’da 7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı. NATO’nun internet sitesinde yayımlanan bildiride, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’na verilecek maddi destekten bahsedildi. Askeri teçhizat, yardım ve eğitim amacıyla 2026 yılında en az 70 milyar Euro maddi destek sağlanacağı ve 2027 yılında da en az bu düzeyde desteklerin süreceği belirtildi.

İRAN’A UYARILAR YER ALDI

Metinde ayrıca İran’a da bir çağrıda bulunuldu. Nükleer silah ve Hürmüz Boğazı konusunda uyarılar yer aldı.

METİN VE RUSÇA VE UKRAYNACA DA YAYIMLANDI

Yayımlanan bildirinin İngilizce ve Fransızca dışında Rusya ve Ukraynaca da yayımlanmış olması dikkat çekti.

Yayımlanan bildirge şu şekilde:

1 - Biz, Kuzey Atlantik Paktı'nın Devlet ve Hükûmet Başkanları olarak, Washington Antlaşması'nın 5. Maddesi kapsamındaki kolektif savunmamıza ve transatlantik bağa olan sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit etmek üzere Ankara'da bir araya geldik. Birimize yapılan saldırı hepimize yapılmış sayılır. Birliğimiz, dayanışmamız ve kolektif gücümüz; özgür ve demokratik uluslardan oluşan İttifakımızın bir milyar vatandaşının barışının, güvenliğinin ve refahının temelini oluşturmaktadır. Caydırıcılık ve savunmaya yönelik 360 derecelik yaklaşımımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz.

2 - Rusya'nın Avro-Atlantik güvenliği ve istikrarına yönelik oluşturduğu uzun vadeli tehdide ve terörizmin süregelen tehdidine karşı koymak amacıyla Müttefikler, Lahey savunma taahhüdünü yerine getirmektedir. 2025 yılında Avrupalı Müttefikler ve Kanada, temel savunma ihtiyaçlarına yönelik yatırımlarını 139 milyar ABD dolarından fazla artırmıştır. Bu yatırımlar, ihtiyaç duyduğumuz kabiliyetleri sağlarken aynı zamanda savunma sanayi tabanımızı ve dayanıklılığımızı güçlendirmektedir. Bugün Ankara'da, 50 milyar ABD dolarını aşan yeni savunma tedariklerini duyuruyor ve kolektif üretim kapasitesini genişletmeyi, ayrıca sanayiyle birlikte çalışarak inovasyonu hızlandırmayı taahhüt ediyoruz. Müttefikler arasındaki savunma ticareti engellerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürecek ve savunma sanayi derinliğini ile iş birliğini en üst düzeye çıkarmak için NATO'nun ortaklıklarından yararlanacağız.

3 - Geleceği inşa ediyoruz: Daha güçlü bir NATO içinde daha güçlü bir Avrupa; modernize edilmiş bir İttifak. Avrupalı Müttefikler ve Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte çalışarak İttifakın savunmasında daha büyük sorumluluk üstlenmektedir. NATO'nun caydırıcılığı ve savunması; nükleer, konvansiyonel ve füze savunma kabiliyetlerinin uygun bir bileşimine dayanmakta, bunlar uzay ve siber kabiliyetlerle tamamlanmaktadır. Muharebe üstünlüğümüzü korumaya kararlıyız. Kuvvetlerimizi konuşlandırma, destekleme ve sürdürülebilir şekilde görev yapmasını sağlama yeteneğimize yatırım yapıyor; derin hassas vuruş, entegre hava ve füze savunması, insansız sistemler, en ileri teknolojiler ve istihbarat kabiliyetleri dâhil olmak üzere tüm harekât alanlarında belirlenen kabiliyet hedeflerimizi yerine getiriyoruz. Birlikte çalışabilir nitelikte bir transatlantik savaş bulutu (warfighting cloud) geliştiriyor ve güçlü yapay zekâ modellerini kullanıma alıyoruz.

Şam'da Macron'un kaldığı otelin yanında patlama oldu
Şam'da Macron'un kaldığı otelin yanında patlama oldu
İçeriği Görüntüle

4 - Ukrayna, transatlantik güvenliğe katkıda bulunmaktadır ve Müttefikler, Ukrayna'nın özgürlüğünü, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmasına verdikleri sarsılmaz destek konusunda birlik içindedir. Avrupalı Müttefikler ve Kanada, artık Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımının büyük çoğunluğunu ikili ve çok taraflı yollarla finanse etmektedir. Müttefikler, bu desteğin adil, öngörülebilir ve uzun vadede sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulamaktadır. 2026 yılı için Müttefikler, Ukrayna'ya askerî teçhizat, yardım ve eğitim amacıyla 70 milyar avro sağlamayı taahhüt etmekte ve 2027 yılında da en az bu seviyede desteği sürdürmeye yönelik egemen kararlarını teyit etmektedir. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği'nin Ukrayna Destek Kredisi aracılığıyla Ukrayna'ya çok yıllı finansman sağlama kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

5 - İttifak; daha geniş güvenlik ortamımızı şekillendiren stratejik rekabete, yaygın istikrarsızlığa, hibrit tehditlere ve tekrarlayan şoklara karşı yanıt vermeye ve uyum sağlamaya devam etmektedir. Müttefikler, İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini bir kez daha vurgulamakta ve İran'a Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisine tam olarak saygı göstermesi çağrısında bulunmaktadır.

6 - Türkiye'nin bizlere göstermiş olduğu cömert misafirperverlik için takdirlerimizi ifade ediyoruz. Bir sonraki toplantımızda yeniden bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN