Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Muğla, barındırdığı tarihi dokuların yanı sıra birçok doğal güzelliği de yerli ve yabancı turistlere sunuyor. Tarihine dair hikayesi bulunan bir plaj olarak Sedir Adası ve Kleopatra Plajı karşımıza çıkıyor. Peki Sedir Adası ve Kleopatra Plajı'na nasıl gidilir? Gezilecek yerler nelerdir?

Sedir Adası Nerede?

Sedir Adası Muğla’nın Ula ilçesi sınırlarında yer alıyor. Yani Sedir Adası Ula’ya bağlı bir yer. Fakat ada genel olarak Muğla’nın Marmaris ilçesi ile anılıyor. Çünkü ada Marmaris ve Ula ilçelerinin sınır diyebileceğimiz kesişim noktasında yer alıyor.

Muğla’nın en güzel körfezlerinden olan Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alan ada, altın sarısı rengindeki ince kumlu Kleopatra Plajı ve Kedrai Antik Kenti ile tanınıyor. Sedir Adası uzaklık olarak, Akyaka’ya 27 km, Marmaris‘e ise 23 km, Muğla merkeze 52 km, Fethiye’ye 121 km uzaklıkta yer alıyor.

Sedir Adası’na Nasıl Gidilir ?

Muğla Marmaris yolu üzerinde giderken Çamlı Köyü tarafına araba ile dönüp yaklaşık 6 km araç ile gittikten sonra Çamlı Köyü’nde bulunan Kleopatra Plajı İskelesine ulaşıyorsunuz. Arabanızı buraya park ettikten sonra bu iskeleden kalkan tekneler ile Sedir Adası’na ulaşıyorsunuz. Sedir Adası’na giden tekne turlarının ücreti gidiş-dönüş kişi başı 60 TL. İskeleden her yarım saatte bir tekne kalkıyor. Bu yol adaya araba ile ulaşımın yolu fakat adaya giden teknelerin iskelesine kadar araba ile gidebiliyorsunuz.

Eğer aracınız yoksa ve Çamlı Köyü yolunu kullanmak isterseniz Marmaris ana yoldan köye dönüş yolunda otobüsten inip otostop ile iskeleye ulaşabilirsiniz.

Gelelim diğer ulaşım alternatiflerine. Sedir Adası’na Akyaka’dan ve Marmaris’ten kalkan günübirlik tekne turları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaris adaya biraz uzak olduğu için Akyaka’dan tekne ile ulaşım daha mantıklı. Akyaka günübirlik tekne turlarının rotasında İncekum Plajı ve Kleopatra Plajı genel olarak oluyor. Bu turlar ile adaya ulaşabilirsiniz. Adaya Akyaka’dan kalkan dolmuş tekne yok.

Bana göre Sedir Adası’na ulaşım için en mantıklı yol Akyaka’dan kalkan günübirlik tekne turları. Bu turlar zaten yaklaşık 2-3 saat süre ile adaya demir atıyor. Tur ücretleri 100-140 TL arasında değişiyor. 

Sedir Adası’nın Tarihi

Sedir Adası’nda yerleşim adayı ikiye ayıran isthmos’un doğu tarafında oluşmuş. Kenti tiyatrosu, kutsal alanları, limanı ve konutları bu kısımda yer alıyor. Adanın da içinde olduğu topraklar eski çağda Rhodos Peraia (karşıkara) içinde yer alıyormuş.

Adanın Ksenophon tarafından yarı barbar olarak nitelendirilen halkı Karia kökenliymiş. Ksenophon’un verdiği bilgiye göre Spartalı Komutan Lysandros M.Ö. 405 yılında Peleponnesos Savaşında kenti ele geçirmiş ve kentin halkını köle tacirlerine satmış. M.Ö. 2 yy’da süre gelen savaşlar sonucunda kent Rhodoslular’ın eline geçmiş. M.Ö. 129 yılında kent Romalıların eline geçmiş ve sonrasında Roma Eyaleti içinde yer almış.

Bizans dönemi sonrasında 15.yy’da Türk akınları sonucu ada kesin olarak Osmanlı egemenliği altına girmiş. Adada yer alan kalıntıların çoğu Bizans dönemine ait eserlermiş.

Sedir Adası’nda Gezilecek Yerler

1.Kleopatra Plajı
2.Kedrai Antik Kenti
3.Sedir Adası Antik Tiyatro
4.Apollon Kutsal Alanı

Kleopatra Plajı

Sedir Adası’nda gezilecek yerlerin en önemlisi tabiki Kleopatra Plajı’dır. Dünyaca ünlü Kleopatra Plajı bana göre Muğla yöresindeki en özel plaj konumunda. Aşağıda Kleopatra Plajı hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Kleopatra Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Kleopatra Plajı, Sedir Adası’nın içerisinde bulunuyor. Sedir Adası’nın giriş noktasından adaya girip yürüyüş yolunu takip ettikten sonra yaklaşık 200 metre sonra Kleopatra Plajı’na ulaşıyorsunuz.

Kleopatra Plajı’nın Giriş Ücreti Var mı ?

Marmaris Kleopatra Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Plaj Sedir Adası içinde olduğu için sadece Sedir Adası’nın giriş ücretini ödüyorsunuz. Yani Kleopatra Plajı için ayrı bir giriş ücreti ödemiyorsunuz.

Kleopatra Plajı Efsanesi

Efsaneye göre; binlerce yıl önce Kleopatra ve Antonius Sezar’ın Sedir Adası’nda büyük bir aşk yaşadığına inanılır. Hikayeye göre, kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra’ya bu coşkusunun hediyesini vermek isteyen Antonius, yaklaşık 3 bin yıl kadar önce balayını geçirmek üzere Kleopatra’yı götüreceği adaya Mısır’dan 60 büyük gemiyle çapları 1 milimetreden daha küçük ve her tanesi aynı büyüklükte olan kumları getirtti.

Dünyanın yalnızca iki yerinde var olduğu bilinen bu özel kumun diğer özellikleri de ateşte yanması, sodalı suda kendiliğinden çoğalması ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor olmasıdır. Karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşan kumların denize kattığı eşsiz güzellikteki renk de, Ada’nın görülmeye değer olan diğer özelliklerinden biridir. Kumların bir benzerinin de Kızıldeniz’de olduğu biliniyor. Zeytin ağaçlarıyla kaplı Ada’da, doğal güzelliklerin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları da bulunuyor.

Peki Kleopatra Plajı’nın Efsanesi gerçeği yansıtıyor mu ? Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde yapılan araştırmada Sedir (Kleopatra) Adası’nda koruma altında tutulan altın sarısı kumların efsanedeki gibi Mısır’dan gelmediği, adadaki kumun Mısır’daki kumlardan bin 500 yıl önce oluştuğu tespit edilmiş.

Kedrai Antik Kenti

Sedir Adası’nda bir antik kent bulunuyor ve bu kentin adı da Kedrai Antik Kenti. Gökova körfezine hakim bir konumda bulunan Kedrai kenti anakaraya yakın ama aynı zamanda güçlü surlarla çevrelenmiş. Kente sadece denizden ulaşılabiliyor.

Hemen yakınındaki Orata Adası ve Küçük Ada kent yerleşimine ait olup, az sayıda kalıntı görülebilir durumdadır. Kentin nekropolü ise adanın doğusundaki anakara üzerinde yer almaktadır. Nekropolis alanında ve deniz kıyısında bazı yapı kalıntıları görülebiliyor oluşu yerleşimin de kısmen anakaraya yayılmış olabileceğini düşündürmektedir.

Sedir Adası Antik Tiyatro

Antik kentin görülmeye değer yerleri arasında en güzeli Sedir Adası Antik Tiyatrosu. Manzarası çok güzel olan ve zeytin ağaçları ile kuşatılmış antik tiyatro 2500 kişilik bir kapasiteye sahip. Tiyatronun sahne binası oldukça tahrip olmuş. Oturma yerleri sahneye nispeten çok daha iyi.

Sedir Adası Antik Tiyatrosu Bizans döneminde aktif olarak kullanılmış. Yine Bizans döneminde sahne bloklarının taşları sökülerek konut inşa edilmiş.

Bu tiyatro adada tam soluklanma yeri. Manzarasıyla oldukça güzel olan bu şirin tiyatroda dinlenip keyif yapmayı ve sahneleri kafanızda canlandırmayı unutmayın.

Apollon Kutsal Alanı

Tanrı Apollon Karia’nın baş tanrısıdır ve etkisi Kedrai’de de görülmüştür. Adada tapınak bir teras üzerine inşa edilmiş. Apollon Tapınağında kutsal alan, sunaklar ve bazı yazıtlar bulunuyor.

Sedir Adası Giriş Ücreti Ne Kadar

Sedir Adası hem ulaşım hem de giriş ücreti yönünden biraz masraflı bir yer. Sedir Adası ören yeri yani müze statüsünde olduğundan adanın girişi ücretli. 2023 yılı için Sedir Adası’nın giriş ücreti 300 TL. 8 yaş altı ücretsiz, 8-18 yaş arası yarı ücret. Müze kartı olanlar yarı ücret ödeyerek adaya giriş yapabiliyor. Adada bulunan Kleopatra Plajı’ndaki şezlongları kullanmak ücretsiz.

Sedir Adası Ziyaret Saatleri ve İletişim Bilgileri

Sedir Adası Açılış ve Kapanış Saatleri:

Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim):
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:00

Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan):
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30

Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri:
Yaz Dönemi: 18:30
Kış Dönemi: 17:00

Sedir Adası İletişim Bilgileri:

Adres: 48710 Sedir Adası
E-mail: [email protected]
Tel: 02522146948

Editör: Tuğkan Üsküp