SERAP ATKAN / İZGAZETE - İzmir'de bisiklet kuryeciliğini geliştirmek için çalışan Uğur Başar bu işe üniversite yıllarında başladı. Bisiklet kültürünü tanıyan insanların azlığından yakınan Başar, bisikletin şehir içinde motordan daha hızlı ve esnek olduğunu söyledi. Aynı zamanda çevreci de olan Başar, basılı kağıt ve evrak kullanmıyor. Karbon solunumun aza indirilmesi için de bisikletli kuryeciliğinin yaygınlaşmasını ümit ediyor.
 


'MOTORLU ARAÇLAR TARAFINDAN SÖZLÜ TACİZE UĞRUYORUZ'

Motorlu araçların yasalara uymadığını söyleyen Başar; "Yasalar gereği bisiklet trafikte sağ şeridi kullanabiliyorken motorlu araç sürücüleri tarafından sözlü tacize uğruyoruz." dedi. Bisiklet yolunda yaşadıkları sorunlara değinen Başar, bir çok sıkıntılara maruz kaldığını ifade etti. “Bize zorluk çıkaran çok şeylere maruz kalıyoruz. Örneğin bisiklet yolunda mangal yapılıyor, araç park ediyor” diyen Başar yayaların bisiklet yolunu kullanması sonucu zorluk yaşadığını ifade etti. Başar yayaların bisiklet yolunu kullanmasından yakındı.

 



Ülkemizde bisiklet kültürünün henüz yaygınlaşmamasına karşın toplu taşıma araçlarına çabuk entegre olabilmesinin altını çizdi. Başar; “İzban, vapur, bisiklet aparatlı otobüsler kullanabiliyoruz. Bunlar bize şehir için de daha hızlı teslimat sağlıyor.” dedi.

10 KİŞİLİK EKİP İLE 3 SAAT DE TESLİMAT


“Bir söz vardır, Bisiklet gidebileceğiceğiniz yere hızlı ama keyfini çıkartacak kadar yavaş gidebilecek araçtır. Bisiklet ile daha dinç ve zinde güne başlayarak özgürlüğün tadını çıkartabiliyorsunuz. Dış etmenlerin bilinçsizliği hariçinde hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz.”diyen Başar İzmir de 10 kişilik bir ekiple çalıştığını, kargoyu 3 saatte teslim ettiğini ve her gün pedal bastığını söyledi.



Bisiklet kuryeciliğinin ve bisiklet kullanımının yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Başar, “trafikte bisiklet var” çalışmasıyla bisiklet kazalarının medyaya yansımamasına dikkat çekecek.

 

Editör: Haber Merkezi