Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki katıldığı bir canlı yayında Türkiye'de deprem beklenen illeri ve bölgele hakkında önemli uyarılarda bulundu. Moriwaki İzmir’in de içinde bulunduğu iller hakkında bir canlı yayında yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde...

Beklenen Marmara depremi hakkında değerlendirmede bulunan Moriwaki yakın bir zamanda olursa şaşırmamak gerektiğini söyleyerek, "Devlet de hükümet de aile de okul da… Hasar hesabı yapılabilir ve yüzde 70 hasar azaltılabilir" dedi ve şunları söyledi:

"Biriken enerji artık patlamak üzere, her an deprem olursa şaşırmayalım. Herkes hazır olsun. (Bireysel olarak neler yapabiliriz?) Öncelikle 3 kademe var. Zemin iyi mi kötü mü? Zemin iyiyse zarar fazla olmuyor. İkincisi ruhsat-iskan var mı? Tam kontrolün ardından binanın yapılıp yapılmadığına bakılabilir. Üçüncü olarak da 2000’den sonra yapılan bir bina mı? Bu 3 madde kontrol edildikten sonra, biraz rahat olabilirsiniz. 3’ü de kötüyse 'büyük bir depremde kötü olabilir' diye düşünebilirsiniz."

İzmir’de her an deprem olabilir

Türkiye’de hangi şehirler deprem açısından riskli durumda sorusuna ise Yoshinori Moriwaki, şu cevabı verdi:

"Elazığ’dan sonra domino taşı gibi… Bingöl-Karlıova, Muş-Bitlis. Üçüncü olarak İzmir. İzmir’de 2020’de de deprem olmuştu ama Ege taraflarından uzak yerlerde binalar çöktü. İzmir’deki fay hattı kırılmadı, kırılabilir. Ege’de sık sık deprem meydana gelebilir, çok büyük deprem yok, 6.5’lik depremi görebilir. İzmir, Karşıyaka, Bornova’da çok yumuşak zeminler var. Gökdelenler çok yapıldı. Zeminde iyileşme yapıldıysa sorun yok ama yapılmadıysa sıkıntı olabilir."

Editör: Esra Seyirden