DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Bergama’da 14 Eylül Stadı’nı da kapsayan toplamda 51 bin 569,49 metrekare alana yapılması planlanan Millet Bahçesi Projesi ile ilgili tartışmalar sürerken kritik bir gelişme yaşandı. AKP’li Bergama Belediyesi Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün stadyum çevresindeki birçok esnafa; kiracı bulunduğu adresin "RİSKLİ YAPI" tespiti nedeniyle ivedilikle yıkım yapılacağı, bu nedenle de 60 gün içerisinde tahliye etmesi gerektiğine dair bir yazı gönderdi. Yazıda, "Taşınmazın tahliyesini belirten süre içerisinde gerçekleştirmenizi önemle rica ederim" ifadeleri yer aldı. 


 

‘SORU İŞARETLERİMİZ VAR’
Konuya yönelik gazetemize açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bergama Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi, Şehir Plancısı Ali Bor, “Millet bahçesiyle alakalı olarak imar planlarına itiraz ve dava süreci şu anda devam ediyor. Dava süreci devam eden bir yerde esnafa tahliye kağıdı göndermenin hukuka uyumluluğu konusunda soru işaretlerimiz var” dedi.

 

‘ESNAF ÇIKMAZA GİRDİ’
Ali Bor, “Burada bizim yaptığımız en önemli itiraz, projenin tepeden dayatma olduğu ve esnafın mağdur edileceği yönündeydi. Esnafın pandemi sebebiyle büyük zorluklar yaşadığını düşünürsek, tam kendilerine gelmeye çalışırken Bergama'nın ticaretinin yapıldığı alanda bu dükkanların boşaltılması demek birçok zarara sebebiyet vermek demektir. Bu bizim başından beri tahmin ettiğimiz ve ‘Böyle olmasın’ diye sürekli uyarılarda bulunduğumuz bir süreçti. Şu anda stadyum esnafı stadyum çevresinde dükkan arayışına girdiği zaman fahiş kiralarla karşılaştı çünkü stat esnafının stadyum çevresinde yerleşeceği kadar boş dükkan bulunmuyor ve stat esnafı bir çıkmaza düşmüş, daha doğrusu düşürülmüş durumda” dedi.


 

‘HUKUK DİNLEMEDEN…’
“Daha önce de söylediğim gibi şu an bu imar planları davalık” diyen Bor, “Hukuk dinlemeden tahliye kararı gönderilmesine biz karşı çıkıyoruz bununla ilgili de esnafımızla beraber gerekli görüşmeleri gerçekleştireceğiz. Neler yapacağımızı da onlarla beraber şekillendireceğiz. İmar planlarında herhangi bir yürütme durdurma ve iptal kararı çıktığında, esnafın bu dükkanları boşattığını varsayarsak, bu Bergama'ya geri döndürülemeyecek zararlar verir” açıklamasında bulundu. 

 

‘BİR NEVİ ESNAFI KANDIRMAK’
CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ise, “Bu konu Bergama'nın bir yılı aşkındır gündeminde olan bir konu ve esnaf oldukça tedirgin. Hem kendimiz hem de vekillerimizle birlikte o alanı defalarca dolaştık, esnafla ilgili önerilerimizi bildirdik ama belediye başkanı, 'Esnaf mağdur olmayacak' demesine rağmen her seferinde esnafı yeni bir karamsarlıkla karşı karşıya bıraktı. Alınan bu karar hem esnafı hem de Bergamalıyı kötü etkiler. Belediye başkanının onları umutsuzluğa ve karamsarlığa itmemesi ve gerçekten riskli yapı varsa da bunun tüm aşamalarını esnafla paylaşması, onların hangi risklerle karşı karşıya olduğunu esnafa bildirmesi gerekir. Şu an yapılan ise bir nevi esnafı kandırmak demektir” dedi. 

 

‘DEPREMDE HİÇBİR ZARAR GÖRMEDİ’
Bu tahliye kararının altındaki sebebi ‘riskli yapılar’ olarak görmediğini dile getiren Canbaz, “Orada riskli yapı olması mümkün değil. Buralar tek akıntı, üzerinde başka bir yapı yok, dört tarafı duvar, ön tarafı cephe, stat tarafına bakan tarafları zaten kapalı. Bu alan depremde hiçbiri zarar görmedi, hiçbir esnaf bu konuyla ilgili tedirginlik yaşamadı. Bir tespit yok, tamamen millet bahçesine yapılan siyasi bir uygulama, kısa yoldan esnafı nasıl tahliye ederiz diye düşünüyorlar” dedi. 

 

‘ESNAFI PERİŞAN ETMEK DEMEK’
Tahliye kağıdı gönderilen esnaflara belediye tarafından başka bir çözüm önerisi sunulmadığını ifade eden Mehmet Ecevit Canbaz, “Herkes kaderiyle baş başa. Kendi imkanı olan bir yere geçebilecekse geçecek ama onun dışında belediyeden ‘Siz şuraya geçin, size şurayı uygun gördük’ bağlamında hiçbir alternatif önerilmedi. Tam kışa girerken esnafa inanılmaz bir darbe bu, gerçek anlamda onları perişan etmek demek. Hiç doğru bulmuyoruz, bu tavrın sosyal belediyecilikle bağdaşır hiçbir tarafı yok” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi