Gizem TABAN/İZ GAZETE- Önceki Dönem Menemen Belediye Başkanı Memleket Partili Tahir Şahin, İz Televizyonu’nda Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programına konuk oldu. Şahin, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine dair değerlendirmelerde bulunurken çarpıcı mesajlar verdi.

Kılıçdaroğlu’nu desteklemeliydi

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin seçimlere çok kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şahin, “Muharrem İnce’nin kendine göre bir tarzı var, tavrı var. Seçim öncesi kendi fikrimi yüz yüze beyan etmek istedim ama edemedim, genel merkez çok kalabalıktı… Daha sonra telefonla partinin yetkililerine söylediğim aynen şuydu; Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın tek adayı olarak çıkıyorsa, tek aday Erdoğan tek aday Kılıçdaroğlu çıkıyorsa sakın Genel Başkan Muharrem İnce aday olmasın. Bu fikrimi her zaman dile getirdim. Ama tabi Muharrem İnce de kendine göre bir yol çizmiş ve aday olarak meydana çıktı. Buraya kadar eyvallah, herkesin aday olmaya hakkı vardır. Fakat daha sonra çekilmesi gerektiğini ifade etmeye başladık. Ne zaman ki Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem Bey’i ziyarete gitti, o gün orada ‘1 oy Kemal’e bir oy Memleket Partisi’ne’ diyerek çekilseydi, özellikle Tayyip Erdoğan’ın yaptıklarını beğenmeyen topluma karşı ciddi bir sinerji verirdi. O gün çekilseydi bugün biz yüzde 47-48 alırdık, biz yani CHP… Hala ‘Biz’ diyorum. Kesinlikle Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu desteklenmeliydi. Ben bu noktada çok üzgünüm. Bu süreçlerde bütün duygularımı dile getirmeye çalıştım. Çekilmeden önce parti yetkililerine çekilmesi gerektiğini anlattım. Sonuç olarak çekildi. Fakat çekilirken eksik bir şey yaptı. Bunu seçimden sonra kendisine de yüz yüze ifade ettim; ‘Çekilmeniz doğruydu ama Sayın Kılıçdaroğlu’nu destekleyen bir demeç vermeniz çok daha şık olurdu’ dedim. Hala Sayın Muharrem İnce’nin Sayın Kılıçdaroğlu’nu destekleyen bir demeci olması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Yönlendirmesi gerekiyordu

Şahin, Memleket Partisi ve Genel Başkan Muharrem İnce’nin ikinci tur için seçmeni yönlendirmemesi ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen bir beyanatta bulunmamasına ilişkin ise şunları söyledi: “Bu yanlış… Tabi ki seçmenin aklına fikrine güveniyoruz ama buna paralel bir örnek anlatayım; geçenlerde sokaktayken bir vatandaşımız yanıma geldi, ‘Başkanım biz ne yapacağız, kime oy vereceğiz’ dedi, bende ‘Ben Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğim’ dedim, bunun üzerine o da ‘Tamam, biz mesajı aldık’ dedi. Seçmen, direkt duymak istiyor. Seçmen dolambaçlı yoldan duymuyor. Ben mesela Muharrem İnce çekildiğinde ‘Teşekkürler Muharrem İnce’ yazılı paylaşım yaptım. Bazı Memleket Partili arkadaşlarım bana gönül koydular. Seçmeni bazen yönlendirmek gerekir. Sayın Muharrem İnce’nin de seçmeni burada ‘Kesinlikle Tayyip Erdoğan gitmeli, Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeliyiz’ diyerek yönlendirmesi gerekir. Şimdi nefretin, birbirimizden öç almanın zamanı değil. Varsa bir hesabınız, sonrasında yaparsınız. Şimdi ayrışma zamanı değil.”

Seçmenlere ikinci tur çağrısı

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için seçmenlere Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme çağrısı yapan Şahin, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi hak, hukuk, adalet için, özgürlük için, tencerelerimizin kaynaması için, vatanımız, milletimiz için kesinlikle Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğim. Bütün hemşehrilerimin de bu söylemim arkasında durmasını rica ediyorum. İnşallah hemşehrilerim benim bu söylemimin arkasında durur, ‘Dün ne diyordun, bugün ne diyorsun’ diyenler çıkabilir ben onlara hiç aldırmıyorum. Ben aday falan olmak için bunları söylemiyorum. Ben Menemen’de 20 yıl bu işin en iyisini yapmışım. Benden sonraki Menemen’in hali ortada…” ifadelerini kullandı.

CHP’ye seslendi: Görev versinler…

‘CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu size, bu 10 günlük süreçte kendileriyle çalışmanızı rica etse yaklaşımınız nasıl olur?’ sorusuna yanıt veren Tahir Şahin, “Memleket Partisi’nin üyesiyim ama Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu aday olunca bu seçim kampanyası süresince kimse bana; ‘Tahir Şahin şu kahveye gitti, Memleket Partisi’ne ve Muharrem İnce’ye çalıştı’ diyemez. Çünkü inanmadığım işi yapmam. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğimi çok samimi ve gönülden söyledim. Bana görev versinler, yarın sabahtan itibaren sokağa çıkarım” açıklamalarında bulundu.

Çağırmalarını beklerdim

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda kazanması için çalışmaya hazır olduğunu kaydeden Şahin, şöyle konuştu: “CHP Menemen İlçe Başkanı Ömer Güney kardeşim kırılmasın, iç kıskançlıklarla siyaset yapılmaz. Genel Başkan Muharrem İnce çekildi, biz aslan gibi gittik oyumuzu Kemal Kılıçdaroğlu’na attık. İlk turda, ben ilçe Başkanı ya da ilçe yöneticisinden; ‘Başkan, sen buraya uzun yıllar hizmet verdin, çalışmaya da çıkmıyorsun, gelin Muharrem Bey bir açıklama yapsın veya Muharrem Bey yapmıyorsa siz açıklama yapın, siz de Kemal Kılıçdaroğlu için sahada olun’ diye gelmesini beklerdim. Gelmediler. Şimdi de gelmediler. Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45 aldı, kaybedeceği yönünde bir algı var, aslında öyle değil ama böyle bir algı da var. Ben buna rağmen kendimi masanın üstüne atıyorum, görev verin çalışacağım diyorum. Ülke zor durumda… Onun için İl Başkanı ya da ilçe başkanı, bir yetkilinin araması lazım. Çünkü çalışmamız lazım, yüzde 45, yüzde 50.1 yapılabilir. Ama herkesin birbirine samimiyetle sarılması lazım. Niye çalışmayayım ki ben bu partiye 20 yılımı vermişim.”

Etkileyeceğimi düşünüyorum

Şahin, ‘Menemen’de ilk turda sandığa gitmeyen veya Kılıçdaroğlu’na oy vermeyen seçmeni ikinci tur için etkileyebileceğinize inanıyor musunuz?’ sorusu üzerine ise, “Elbette etkileyeceğimi düşünüyorum. Hemşehrilerimi seviyorum, onların da beni sevdiğine inanıyorum. Hepsini etkileyebilmem tabi ki mümkün değil. Ama bir kişiyi bile etkileseniz, bir oy deyip geçmeyin, 50+1’de bir oy bile önemli… Bir aileyi etkileseniz 4 kişiyi etkilediniz demektir, bir aileyi etkilediğiniz de o bir aile de 10 gün içinde 10 kişiyi etkileyecektir, o 10 da 100 olur. Herkesin böyle düşünmesini istiyorum. Bu iş geri döner mi? Kolay değil ama döner mi döner” dedi.

Herkes birbirini motive etsin

İzmirli ve Menemenli seçmenlere seslenen Şahin, şu mesajları verdi: “İnançlarını yitirmesinler. Herkes birbirini motive edici sözler söylesin. Daha 10 gün var. İnsanlar birbirini kırmadan, dökmeden 28 Mayıs’a kadar birbirini motive ederse sokakta çok şey değişebilir. İnanılmaz bir başarıya imza atabiliriz. Esas tarihi yazma zamanı şimdi. Herkes birbirine kenetlensin, işini bıraksın oy istesin, neden Kılıçdaroğlu olması gerektiğini anlatsın, bir kişiyi bile ikna etmek için herkes çalışsın.”

Editör: Duygu Kaya