Bergama’da 2009-2019 yılları arasında belediye başkanlığı yapan, deneyimli siyasetçi CHP’li Mehmet Gönenç, 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için Bakırçay’dan milletvekili aday adaylığını açıkladı.
Yoğun kalabalık nedeniyle parti binası yerine Bergama İlçe Başkanlığı önünde gerçekleşen adaylık açıklamasına ise il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra, Millet İttifakı’nın parti temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
İlk konuşmayı yapan ve Mehmet Gönenç’i kürsüye davet eden Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz; “Bizler Millet İttifakı’nın ortak adayı olan 13’üncü Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında her zamankinden daha fazla çalışarak, genel seçimlerde en yüksek oyu alarak iktidara geleceğiz” dedi.

Birlikte başarmak için buradayız

Alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan Mehmet Gönenç ise ilk olarak herkesi; Kahramanmaraş merkezli 11 ili kapsayan deprem felaketinde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Daha sonra konuşmasına başlayan Gönenç; “2009 yerel seçimlerinden önce, 2008’de bir toplantı yapmıştık. Tıpkı bugünkü gibi çok kalabalıktı. Bergama’nın her kesiminden insanlar vardı. O zaman; bugün buradaki bu kalabalık, bu coşku, bu umut, aslında bireysel bir desteğin ötesinde ilk yerel seçimlerde Bergama’yı kazanacağımızın işareti ve coşkusu demiştik. Bugün aynı umudu ve coşkuyu yaşamanın mutluluğu içindeyim. Bugün burada sizin varlığınız, Mehmet Gönenç’e desteğin çok daha ötesinde, Türkiye’de 20 yılı aşkın bir sürenden beri yaşadığımız bu kıskacın, bu anti demokratik totaliter yönetimin, bu şiddet dilinin, bu ayrıştırıcılığın, kinin ve öfkenin bitmesi için kararlılığımızın bir göstergesi. Hep birlikte bunu başarmak için buradayız” dedi.

14 Mayıs’ta neyi oylayacağız?

Gönenç ayrıca; “Biz, 14 Mayıs genel seçimlerinde ‘tek adamla yola devam mı yoksa ortak akıl ve uzlaşıyla mı yola devam?’ bunun kararını vereceğiz. ‘Otoriter, faşizan bir sistem mi yoksa güçlendirilmiş parlementer sistem mi?’ bunun kararını vereceğiz. ‘Türkiye’de yozlaşan ekonomik sistem mi, kayırmacılık mı yoksa hukukun üstünlüğü, adalet mi, özgürlük mü?’ bunun kararını vereceğiz. Bugün Türkiye’de parti devleti anlayışının sonuçlarını ne yazık ki yaşıyoruz. Üzülerek söylüyorum ki bunun en büyük sonuçlarından birisini yaşadığımız bu deprem felaketinde gördük. İçi boşaltılmış kurumları, liyakatsiz yöneticilerin ellerine bırakılan kurumları, hemen her felakette ilk refleksi gösteren TSK’nın bu refleksini nasıl yitirdiğini gördük. Hepimizin gururu olan Kızılay’ın ve AFAD’ın kimlerin elinde ne hale düştüğünü gördük. İşte 14 Mayıs’ta biz bunu oylayacağız”

Başaracağız

“Altı siyasi partinin bir araya gelmesi Türk siyasi yaşamında bir dönüm noktası ve belki de bir ilk. Geçmiş öyküsünde derin görüş ayrılıkları olsa bile bunları bir yana bırakıp, ortak payda da; güçlendirilmiş demokratik bir parlamenter sistem de, özgürlüğün, demokrasinin, hukukun, adaletin üstün olduğu, tek adam anlayışının değil, uzlaşı ve ortak aklın egemen olduğu bir anlayışı yaşama geçirmek için altı parti bir araya geldi. Bu kez gerçekten başaracağız. Bu ortak uzlaşının adayı CHP’sinin Genel Başkanı ve 13. Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Altılı masadaki tüm liderlerin güç birliği ile bu zorlu günleri aşacağız”

Bakırçay Meclis’te yerel adayla temsil edilmeli

“10 yıllık belediye başkanlığımın ardından verdiğim ara sonrasında milletvekili olmaya karar verdim. İki nokta var beni heyecanlandıran. Birincisi çok uzun yıllardan beri, bizim Bakırçay dediğimiz bu bölgede yerel bir milletvekilimiz olmadı. Geçmiş dönemde görev yapan değerli siyasiler elbette oldu ama epeyce uzun bir süreden beri Bakırçay TBMM’de temsil edilmiyor. Bakırçay’ın buna hakkı var. Bizim buradan yerel bir adayımız mutlaka ve mutlaka TBMM’de olmalı. Bu ben veya bu bölgeden başka bir arkadaşımız olabilir. Hepimizin güçlü bir şekilde dile getirmemiz gereken talep bu olmalı. Başta Sayın Genel başkanımız ve Cumhurbaşkanı adayımıza ve ittifak içinde diğer birleşenlerimizle kendi partilerimize bunu çok güçlü bir şekilde ifade etmeliyiz. Biz bu dönemde Bakırçay’dan yerel bir milletvekili mecliste istiyoruz. 22 Yıldan beri bu ülkede yıpratılan, yozlaştırılan, işlevsizleştirilen ne varsa bunları onarmak ve tamir etmek için yeni bir dönem başlıyor. Yeniden güçlendirilmiş, demokratik parlamenter sistemle, hoşgörü, sevgi ve uzlaşı içinde, daha özgürlükçü bir ülke için yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde görev almak, o yeni dönemin içinde olmak, sorumluluk hissetmek beni en çok motive eden unsurlardan birisi”

İktidar gençlerimiz umutlarını çaldı

“Beni en çok üzen şeylerden birisi şudur. Ben birisi üniversitede, birisi üniversiteye hazırlanan iki kız çocuğu babasıyım. Bu ülkede yüzbinlerce genç, üniversite bitirmiş doktor, mühendis, mimar artık kendi ülkesinde bir gelecek hayali kuramıyor. Birçok genç ile konuştuğumuzda; ‘nasıl olur da ben yurt dışına giderim? Orada kendime nasıl bir yaşam kurarım, nasıl bir iş edinirim’ telaşı içerisinde. Bunların hepsi yurtsever, bu gençlerin hepsi ülkesini, bayrağını, bu toprakları seviyor. Ama ne yazık ki, şimdiki yönetim, her şeyi çaldığı gibi bu ülkenin gençlerinin geleceğine ilişkin umutlarını da çaldı. Biz bu ülkenin gençlerine yeniden kendi ülkelerinde bir gelecek kurma umutlarını vereceğiz. Bunun için yola çıkacağız” sözlerine yer verdi.

Editör: Murat Attila