"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla yürütülen soruşturma çerçevesinde sevk edildikleri hakimlikçe tutuklanan ve 10 gündür cezaevinde bulunan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ile 5 gündür açlık grevinde olan Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu tahliye edilmesiyle ilgili Manisa’da bulunan Bağımsız Maden-İş Sendikası'nın Genel Merkezi’nde açıklama yapıldı.
MANİSA'DAKİ GENEL MERKEZDE TAHLİYE SEVİNCİ
Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın avukatı Lütfi Sabri Batı, Çakır ve Aksu’nun serbest bırakılmasına yönelik eylem yapmaya karar verdikleri sırada tahliye edildikleri haberini aldıklarını belirterek, “Dolayısıyla eylemimizin seyrini de buna göre tekrar planlama gereği duyduk. Sendikamız Genel Başkanı Gökay Çakır ve Başaran Aksu için adli kontrolle serbest bırakılmaları talebinde bulunmuş soruşturma savcılığı. Başaran Aksu’nun tahliye kararı ve Gökay Çakır’ın tahliye kararı bekleniyor. Dolayısıyla bugün içerisinde tahliye olacaklar. Bu konuyla ilgili hepimiz sevinçliyiz” dedi.
“DİRENİŞİN YOLUNU GÖSTERDİKLERİ İÇİN TUTUKLANDILAR”
Türkiye’nin dört bir yanında Çakır ve Aksu’nun tahliyesi için mücadele eden madencilerin ve emekçilerin gelişmeyi sevinçle karşıladığını belirten Batı, tutukluluk sürecine ilişkin eleştirilerini de dile getirerek, şunları kaydetti:
“Neden tutuklandılar? Bunu kamuoyuna bir kere daha açıklamak istiyoruz. Kendileri direnişe cüret etme, kendileri madencinin, emekçinin hakkını talep etmeye cüret etme suçundan tutuklandılar. Yazılı olan suç TCK 216, halkı kin ve nefrete tahrik. Madencinin alacağını alması, hakkını alması, emekçinin bir alacağının ödenmesi için mücadele etmek halkı kin ve nefrete tahrik ediyorsa biz sendika olarak zaten bu suçu düzenli olarak işliyoruz. Ama zaten bunun bir suç olmadığı açık. Gerek Başaran Aksu gerek Gökay Çakır, direnmeye cüret ettikleri için, madenciye, başta madenci olmak üzere bu ülkenin tüm emekçilerine direnişin yolunu, yordamını, adresini gösterdikleri için tutuklandılar. Kamuoyuna gözdağı verilmek istendi. Ama Bağımsız Maden-İş’in tarihi eskidir. Bu direnişlerin tarihi eskidir. Biz Genel Başkanımız ve Örgütlenme Uzmanımız direnişin adresi olarak Ankara’yı gösterdikleri için, Ankara’yı bir çözüm noktası, bir direniş odağı yaptıkları için tutuklandılar.”
“MÜCADELEDEN ASLA GERİ DURMAYACAKLARINI SÖYLEDİ”
Kızıl Parti Eş Sözcüsü Beyza Nur Öztürk ise basın açıklaması öncesinde Gökay Çakır’ı ziyaret ettiklerini belirterek, Çakır’ın kendilerine verdiği mesajları aktardı. Öztürk, Çakır’ın kendilerine, “Bizim bir suçumuz yok. Bizim suçumuz işçilerin, emekçilerin haklarını savunmak. Bizim suçumuz onlarla birlikte gece gündüz direnmek. Bizim suçumuz asıl düşmanımızın kim olduğunu, asıl haksızlığın kim olduğunu göstermekte” dediğini aktardı. Öztürk, Çakır’ın mücadeleden geri adım atmayacağını belirttiğini ifade etti.
“ANKARA’DA YAŞANANLARI UNUTTURMASIN”
Tahliye haberinin sevindirici olduğunu ancak Ankara’da yaşananların unutulmaması gerektiğini belirten Öztürk, madencilerin hak mücadelesinin sürdüğünü ifade ederek, “Buraya geldiğimizde bu tahliye haberi elbette ki buradaki herkes için sevindirici olmuştur, bizler açısından da. Ancak bu tahliye haberi, Ankara’da yaşananları, bu madenci arkadaşlarımızın yaşadıklarını, haksız gözaltıları, haksız şiddetleri, ailelerin günlerce orada aç susuz kalmasını bize unutturmasın” şeklinde konuştu.





