Abdulkadir Selvi, Tunç Soyer'in İzmir için aday gösterilmemesinin ardından DEM Parti'nin Beritan Güneş Altın ile Sırrı Süreyya Önder’in eş belediye başkan adayı olarak göstermeye karar verdiğini iddia etti.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim beyannamesiyle ilgili konuşmasını izlerken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklaması geldi.

Tunç Soyer, aday gösterilmeyeceğini MYK toplantısından 5 dakika önce öğrendiğini söylüyordu. Battal İlgezdi de aday olmayacağının Parti Meclisi toplantısından önce Ekrem İmamoğlu tarafından tebliğ edildiğini açıklamıştı.

5 dakika vurgusu

Tunç Soyer’in 5 dakika vurgusu önemli. Çünkü daha MYK toplanmamış, MYK’da bir karar alınmamış, daha da önemlisi asıl onay mercii olan Parti Meclisi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı görüşülüp oylanmamış ama Tunç Soyer’e aday olmayacağı bildirilmiş. MYK toplantısından 1 saat önce ise Özgür Özel, Cemil Tugay’la görüşüp, “İzmir Büyükşehir Belediye başkan adaylığınızı uygun gördük” demiş.

Saygısızlık sitemi

Tunç Soyer, “Yeni dönem için aday gösterilmeyeceğimin MYK toplantısından 5 dakika önce tarafıma tebliğ edilmiş olmasını en hafif deyimiyle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum” derken haklı.

DEM aday çıkarıyor

Dünkü yazımda DEM Parti’nin İzmir’de Tunç Soyer aday gösterilirse İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini bildirdiğini yazmıştım.

Tunç Soyer aday gösterilmedi. DEM Partisi bu kararı bekliyordu. Hemen harekete geçtiler. Başak Demirtaş DEM’den resmi adaylık başvurusunu yaptı. Başak Demirtaş adaylığa çok yakın.

DEM’in İzmir ve İstanbul’da aday çıkaracağı söyleniyor. İstanbul’da Başak Demirtaş ile Celal Fırat’ın eş belediye başkan adayı gösterileceği konuşuluyor. Başak Demirtaş, kadınlara, Kürtlere ve sosyalistlere, Celal Fırat ise Alevi ve Kürtlere hitap edecek.

CHP’de Aleviler ve Kürtler kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Duygusal bir kopuş içerisindeler. DEM Parti, bu boşluğu iyi yakalamış, Alevi ve Kürt oylarını kendisine çekmek istiyor.

İzmir adayları

İzmir’de de DEM Parti’nin ciddi bir tabanı var. İzmir’de Beritan Güneş Altın ile Sırrı Süreyya Önder’in eş belediye başkan adayı olacağı söyleniyor.

Editör: Duygu Kaya