Yeni yılın ardından birçok kalemde zam gündeme geliyor. Milyonlarca yurttaş, fiyat artışlarının hangi alanları etkileyeceğini merak ediliyor.

Enerji sektöründen gelen haberlere göre, elektrik ve doğalgazda olası fiyat artışları kulislerde konuşulmaya başlandı.

Gazeteci Olcay Aydilek'in sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda belirttiği üzere enerji şirketlerinin Ankara’da yetkililerle görüşmeler yaptığı ve taleplerini ilettiği öğrenildi. Buna göre; elektrikte tavan fiyatın 3 bin 400 TL'den 4 bin 100 TL'ye çıkması bekleniyor.

Dolar ve euro güne nasıl başladı? İşte 13 Ocak güncel dolar ve euro fiyatları
Dolar ve euro güne nasıl başladı? İşte 13 Ocak güncel dolar ve euro fiyatları
İçeriği Görüntüle

ŞİRKETLERDEN ANKARA MESAİSİ

Gazeteci Olcay Aydilek’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Enerji sektöründe gündem zam... Santrallar da dağıtım şirketleri de elektrik ve doğal gaz zammını konuşuyor. Şirketler, Ankara’da yetkililerle görüşüyor; taleplerini iletiyor. Elektrikte, spot piyasada tavan fiyatın (MWh) 3 bin 400 TL'den 4 bin 100 TL'ye çıkması bekleniyor” denildi.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE GÜNDEM: ZAM

Sektör temsilcilerinin mali sürdürülebilirlik gerekçesiyle ilettiği bu taleplerin, önümüzdeki günlerde enerji faturalarına nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Spot piyasadaki artış beklentisi, enerji sektöründeki zam baskısının somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA DOĞALGAZ ANLAŞMASI

Öte yandan Aydilek, Türkiye’nin İran ile uzun süreli doğalgaz anlaşması yapacağına ilişkin başka bir açıklama daha yaptı. Aydilek’in aktarımında “Türkiye'de, 2026'ya damga vuracak önemli gelişme, İran doğal gazı olacak. Türkiye, İran'dan uzun dönemli anlaşmayla yıllık 9-10 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Bu anlaşmasının süresi yılın ikinci yarısında dolacak. Süre uzatılacak mı? Hangi koşullarda, kaç yıl? Kritik bir süreç” ifadeleri yer aldı.

BAKAN “ZAM YOK” DEMİŞTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ocak ayında doğalgaz ve elektrikte bir fiyat düzenlemesi planlamadıklarını, yıl içinde enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapabileceklerini açıklamıştı.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ