AKP iktidarının hatalı ekonomik kararları ortalama ev kiralarını asgari ücretin üzerine çıkmasına neden oldu. 2022 yılının Temmuz ayında konut kira artışlarına yıllık yüzde 25'lik zam sınırına karşın uyuşmazlıklar mahkemeler taşınıyor. Bu kez mahkemeden kira tahliye davalarına ilişkin dikkat çeken bir karar geldi.


Milliyet Gazetesi’nde yer alan bir habere göre; bir mülk sahibi, halihazırda 4 bin 500 lira olan kira bedelini noter aracılığıyla ihtarname göndererek yeni kira döneminde 24 bin TL'ye yükseltmek istedi. Buna karşın kiracı, yüzde 25'lik zam sınırı nedeniyle söz konusu talebi kabul etmediğini belirtti. Ev sahibi, anlaşmazlık sonrası konuyu yargıya taşırken, mahkemeden milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren bir karar çıktı.

Mahkeme ev sahibini haklı buldu

Geride kalan yıl boyunca eve 4 bin 500 TL kira bedeli ödeyen kiracı, 10 yıldır kiracı bulunduğu evin bir başkasına satılması sonucunda yeni kira bedelini kabul etmedi. Yeni ev sahibi 24 bin TL bandında bir kira talep etmesi taraflar arasında anlaşmazlığa neden olurken, ev sahibi ‘paranın ödenmesini talep ediyorum’ diyerek yeni kira bedelinin ödenmesini istedi.
Kiracının 5 yılı aşkın süredir aynı evde oturuyor olması, ev sahibine 'Kira tespit davası' açma hakkı tanırken, bu haktan yararlanan mülk sahibi, mahkemeye evin bulunduğu bölgenin sosyal durumu, ekonomik durumu, yakınındaki hastane ve lokantaların incelenerek yeni bir rayiç bedelin oluşturulması için başvuru yaptı.

Geçmişe dönük ödemeler alınabilecek

İncelemelerin ardından mahkeme, yeni ev sahibinin 24 bin TL'lik kira talebini onayladı. Mahkeme tarafından alınan kararda ev sahiplerini sevindirecek bir diğer husus ise şu şekilde kayıtlara geçti: Dava açıldığı tarihten itibaren kiranın artırılmasına karar verildi. Yani dava sürecinde kiralar çok düşük kalsa da mahkeme yüksek kira bedeline karar verdiği için geçmiş ayların kira bedelini talep etme hakkı doğdu.

Editör: Esra Seyirden