Akbelen’de yürütülen nöbet Kapasite artışı gerekçesiyle maden işletmesinin Akbelen ormanlarında yaptığı ağaç kesimlerine ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Kabine Bakanı Gülşah Deniz Atalar, dava avukatı Arif Ali Cangı, siyasi parti temsilcileri, çevre örgütleri ve yaşam savunucularının destek verdiği basın açıklamasında Çevre mücadelerinde  aktif olarak yer alan  Bornova Belediye Başkan A. Adayı Helil Kınay da destek verdi.

Basın açıklaması sonrasında maden alanında incelemelerde bulunan heyette yer alan ve alandaki duruma dair bir değerlendirme yapan Helil Kınay, 875 gündür devam eden yaşam nöbetine ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen kesim yapılarak madene açılan bölgede şu anda da dinamit patlatmadan dolayı köylülerin evlerinin zarar gördüğünü aktardı.

Tarlaları ve zeytinlikleri maden alanının içinde kalan, mezarlığın yolunun dahi kapatıldığı ve evlerinde güvenle oturamayan köylülerin yaşadıklarını yakından gördüklerini belirten Kınay, enerji politikaları ve yatırım kararlarının muhakkak toplumsal ve çevresel boyutlarının da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çevresel, sosyal ve sağlık etki değerlendirmeleri yapılmadan yürütülen kapasite artışlarının su havzalarından tarım arazilerine kadar tahribat yarattığını kaydeden Kınay, kömür madenleri genişlemeye devam ederken kömürlü termik santrallerin de kamu ve doğa yararına aykırı sonular doğurduğunu ve sera gazı salınımını artıran santraller yerine yenilenebilir enerji payının artırılması gerektiğini savundu.

Her noktada Akbelen’ler var

Kınay, “Akbelen mücadelesini ülkenin enerji politikasından ayrı düşünmek mümkün değil. Orman varlığının yok olması ile bölgenin ekolojik yapısındaki bozulmaların geriye dönüşü yok. Kamu ve doğa yararı kavramları ile alınan kararların olmadığı her noktada Akbelen’ler var.  Akbelen’de yaşananlar ülkenin farklı bölgelerinde farklı isimler ile yaşanmaya devam ediyor. Akbelen sadece bir ağaç, sadece bir ormanı koruma mücadelesi değil. Toplumsal ihtiyaçlar, kamu ve doğa yararı, adalet, çevresel adalet ihtiyacının bir araya geldiği bir örnek . Biz dün olduğu gibi bugün de, ülkemizin her yerinde halktan doğadan yana olmaya, yaşamı savunmaya, yanlış kararların karşısında durmaya devam edeceğiz.”

Bornova örnek olacak

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanlığı’nın yanı sıra Gaziemir Nükleer Atık Alanı’ndan Aliağa’daki termik santral ve gemi söküm mücadelesine, Buca Cezaevi alanından taş ocaklarına kadar pek çok alanda doğa talanının bizzat tanığı olduğunu belirten Kınay, “İzmir metropolünde en fazla kırsal alana sahip ilçelerden biri olan Bornova’da da doğa ve kamu odaklı bir yerel yönetim anlayışı taşıyoruz. Teknik birikim ve uzmanlıkla halkın katılımıyla örnek bir modeli hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Editör: Duygu Kaya