Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Ahmet Tuncay Karaçorlu İzinde Geçmişten Geleceğe 3. Kemeraltı Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, Konak Belediyesi tarafından tarihi çarşıda yürütülen çalışmaları anlattı. Mutlu, Kemeraltı’nın kültürel mirasına sahip çıkmak amacıyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Kemeraltı’nda artık konuşma değil, iş yapma vakti” ifadelerini kullandı.
Kemeraltı’nda yeni dönem başlıyor: Artık konuşma değil iş yapma vakti
Çalıştayda Konak Belediyesi’nin Kemeraltı bölgesinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Mutlu, Abacıoğlu Hanı’ndaki kapalı alanın “Mutluluk Kahvesi”ne dönüştürüldüğünü, okul öncesi çocuklar için “Mutlu Çocuklar Oyun Evi”nin hizmete açıldığını ve çarşıya gelen annelere kolaylık sağlandığını söyledi. Elektrik Mühendisleri Odası ile yapılan protokol sayesinde iş yerlerinin elektrik altyapısının denetlendiğini belirten Mutlu, Havra Sokağı’nın hijyenik ve estetik bir görünüme kavuşması için Gıda Mühendisleri Odası ile iş birliği yaptıklarını da aktardı.
Mutlu ayrıca, 100. Yıl Anı Evi’nin geçmişin izlerini bugüne taşıyan bir durak olduğunu, İzmir Kitaplığı’nın bu alanda kurulmakta olduğunu ve Kemeraltı’nı kapsayan tarih gezilerinin başlatıldığını ifade etti.
Başkan Mutlu, çalıştaya ismini veren şehir plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu’yu da anarak, “Ahmet Tuncay Karaçorlu’yu çok eskiden tanıyorum. Aynı üniversiteden mezunuz. Biz Mimarlar Odası’nda çalışırken, Tuncay’ın emek emek Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’ni nasıl kurduğuna tanıklık etmiş biriyim. Kordon’da birlikte fotoğraflarımız var. İlk molozlar dökülüp otoyol yapılmaya çalışıldığında biz bir avuç insan Kordon’da direniyorduk. Bizim Gezi’miz de Kordon’du aslında; iş makinelerinin önündeydik. Gerçekten ömrünü bu kent için, bu kentin toprağı, kuşu, doğası için adamış biriydi. Güzel arkadaşımı bir kez daha saygıyla anıyorum” dedi.
“UNESCO kalıcı listesi hedeflenmeli”
Çalıştay Sözcüsü Osman Gazi Oktay ise konuşmasında, Kemeraltı’nın tarihsel ve ekonomik önemine dikkat çekti. Oktay, çarşının UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alınması gerektiğini belirterek, bu hedef doğrultusunda kamu kurumlarının sürece katkı sunması gerektiğini ifade etti. Oktay, şunları söyledi: “Bölge, turizm açısından cazibe merkezi haline getirilmesiyle daha da güç kazanacaktır. Bu da Bakanlık ve belediyelerin çarşıya gereken önemi vermesiyle mümkündür. Kemeraltı ve çevresini, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne aldırmak görevimiz olmalıdır.”
“Kemeraltı araştırmaları merkezi kurulmalı”
Restoratör Mimar Prof. Dr. Eser Öztaşçı Gültekin, bölgede yapılacak çalışmaların bilimsel verilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Gültekin de “Dünyanın en eski çarşılarından birinde Kemeraltı Araştırmaları Merkezi kurmalıyız. Tüm İzmirliler ellerindeki bilgi, belge ve dokümanları paylaşmalılar. Yapılacak restorasyonlarda yapıların bozulmamasını sağlamamız gerekiyor. Başkanımızın da mimar olması bizlere umut veriyor. Güzel şeyler olacak diye umutla bakıyoruz” açıklamasını yaptı.
Çalıştay 21 Mayıs’a kadar sürecek
Çalıştay, Arya Kamalı Uluslararası Kültür ve Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Sunumlar, söyleşiler, atölyeler ve sergilerle zenginleştirilen program kapsamında elde edilen veriler, çalıştay sonunda bir sonuç bildirgesinde toplanarak ilgili kurumlarla paylaşılacak.