Kasko; bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır. Trafik sigortasından farklı olarak, poliçe sahibinin kendi aracının hasarını da kısmen veya tamamen karşılar. Trafik sigortasının aksine, zorunlu değildir.

Kasko, sigorta şirketleri tarafından motorlu taşıtlar için belirlenen kriterlere göre yapılır. Burada aracın kullanım geçmişi ve araç yaşı gibi unsurlar öne çıkar. Kasko hesaplamada da bu tür faktörlerin baz alındığını söylemek mümkün. Hem aracın hem de araç sahibini bilgilerinin önem taşıdığı kasko hesaplama sistemini net bir şekilde açıklayabilmek için iki temel unsurun da dikkate alınması gerekir.

Kasko neye göre hesaplanır?

Kasko ne kadar çıkar sorularında ilk olarak aracın teknik bilgilerinin ve geçmişinin değerlendirildiğini söylemek mümkün. Bununla birlikte araç sahiplerinin yaş ve meslek gibi unsurlarının da kasko fiyatının belirlenmesinde etkili olduğunu söylemek mümkün. Kasko fiyatı hesaplanırken dikkate alınan araç bilgileri şu şekilde sıralanabilir:

·         Aracın Markası

·         Aracın Yaşı

·         Araç Bedeli

·         Araç Sınıfı

·         Üretildiği Yıl

·         Araçtaki Aksesuarlar

·         Aracın Kullanım Amacı

Bu bilgilere ek olarak aracın ikinci el veya sıfır olmasının kasko ücretini belirleyen önemli unsurlar arasında yer aldığını söylemek mümkün. Yeni araçların kasko değeri hesaplanırken güncel satış fiyatları baz alınır. İkinci el araçlar içinse piyasanın durumu göz önünde bulundurulur. Eğer araç ikinci el olarak satın alınmış ve yeni bir sürücü tarafından ilk defa kaskosu yapılacaksa Tramer sorgusu yapılabilir. Trafik Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin kısaltması olarak sıklıkla kullanılan “tramer” söz konusu aracın tüm sigorta bilgilerini içerir. Bu sorgulama ile aracın kaza durumu, hasar kaydı ve geçmiş sigorta bilgileri görüntülenebilir.

Sigortalı bilgileri

Kasko değerinin hesaplamasında sigortayı talep eden kişinin bilgileri ve sürücü geçmişi de oldukça önemlidir. Çünkü aracın kaza yapma ihtimali söz konusu aracın yanı sıra sürücüye de bağlı bir durumdur. Bunun için başvuru yapan kişinin de bilgilerinin dikkate alınması kaçınılmazdır. Kasko değeri neye göre belirlenir sorularına cevap olacak kişisel faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Yaş

·         Meslek

·         Aracın Kullanıldığı Şehir

·         Sigortalılık Geçmişi

Bu tür unsurlar araç kasko sigortasının fiyatlandırma aşamasında muhakkak dikkate alınır. Eğer araç, hasar oranının yüksek olduğu veya trafiğin yoğun olduğu bir bölgede kullanılıyorsa kasko fiyatlandırılmasında artış görülebilir. Bununla birlikte sürücünün tecrübesi azsa veya daha fazla hasarı varsa da fiyatlandırmada farklılıklar olabilir. Bu ve bunun gibi unsurlar aracın kaza yapma olasılığını önemli ölçüde etkiler.

Ek teminatlar

Sigorta kapsamını genişleten ek teminatlar da kasko fiyatlarını etkileyen unsurlar arasındadır. Aracın kapsamlı bir şekilde güvence altına alınması için birçok ek talimat mevcuttur:

·         Yeni Değer

·         Yurtdışı Teminatı

·         Hasarsızlık Koruma

·         Orijinal Cam

·         Manevi Tazminat

·         Tedavi Masrafları

·         Bakım & Koruma Paketleri

Genellikle talep edilerek poliçeye eklenen bu ek teminatlar aracın kapsamlı bir şekilde güvence altına alınmasını sağlar. Yukarıda bahsedilen bilgiler sigorta firmalarının değerlendirme süreçlerine göre değişkenlik gösterilebilir. Eğer kasko öncesinde aracın değeri hakkında bilgi alınmak isteniyorsa Hepiyi Sigorta’nın kasko değerleme aracından faydalanabilirsiniz.

Editör: Duygu Kaya