Karşıyaka’nın kültürel belleğinde önemli bir yere sahip olan Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi’nin geleceği Karşıyaka Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısında yeniden gündeme geldi. Daha önce müzenin mevcut yerinden taşınacağı yönündeki gelişmelerin ardından, müzenin geleceğine ilişkin önemli bir adım atıldı.

MAVİŞEHİR'DE YENİDEN KURULACAK

Mecliste görüşülen önergeyle, Hamza Rüstem’in aile koleksiyonunun daha uygun koşullarda korunması ve sergilenmesi amacıyla müzenin Mavişehir’de belediye tarafından belirlenecek yeni bir alanda yeniden kurulması gündeme geldi. Hamza Rüstem’in mirasçısı Mert Rüstem ile belediye arasında protokol hazırlanması ve imzalanması konusunda Belediye Başkanı Yıldız Ünsal’a yetki verilmesi istendi.

Önerge, mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

Kemalpaşa’da makilik alanda yangın paniği: Kontrol altına alındı
Kemalpaşa’da makilik alanda yangın paniği: Kontrol altına alındı
İçeriği Görüntüle

“MEVCUT BİNA MÜZEYE UYGUN DEĞİL”

Karar hakkında mecliste açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, mevcut binanın müze açısından uygun olmadığını belirtti.

Ünsal, “Orası bir inşaat şirketinin satış ofisiydi. O satış ofisi fotoğraf müzesi olmuş ancak müzeye uygun değil. 3 dönemdir bakılmadığı için kötü vaziyette” dedi.

Müzenin yeni adresinin ise Avni Yelkenbiçer Parkı olacağını belirten Ünsal, burada müze işlevine uygun yeni bir yapı oluşturulacağını söyledi.

ÜNSAL YENİ BİNANIN DETAYLARINI AÇIKLADI

Avni Yelkenbiçer Parkı’nda belediyeye ait bir alanda yeni müze binası yapılacağını ifade eden Ünsal, projenin yalnızca koleksiyonun sergileneceği bir yapı olmayacağını belirtti.

Ünsal, “Belediyeye ait bir parkımız var. Avni Yelkenbiçer Parkı’nda bir alana yapacağız. İçerisini tam bir müze gibi projelendireceğiz. İçinde bir seminer salonu olacak. Çok daha kültür müzesi olmaya yatkın ve ona göre projelendirilmiş bir alan olacak” diye konuştu.

MERT RÜSTEM İLE GÖRÜŞMELER YAPILDI

Müzenin geleceği konusunda Hamza Rüstem’in mirasçılarıyla görüşmeler gerçekleştirildiğini de aktaran Ünsal, daha önce yaşanan yanlış anlaşılmaların ardından sürecin yeniden ele alındığını söyledi.

Ünsal, “Mart ayından beri Kültür Müdürü Hamza Rüstem’in mirasçılarıyla görüşüyor. Ben de görüştüm. Sonrasında yanlış anlaşılan bir açıklama oldu. Şimdi kendileriyle birlikte daha detaylı çalıştık. Onlar da bize destek verecekler. Bir bina ile Karşıyaka’mıza değer katmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KENDİ İMKANLARIMIZLA BAŞLAYACAĞIZ”

Yeni müze projesinin finansmanına ilişkin de konuşan Ünsal, belediyenin çalışmalara kendi imkanlarıyla başlayacağını belirtti. Ünsal, olası bağışlara da açık olduklarını söyledi:

“Biz kendi imkanlarımızla başlayacağız. Bağışçı olursa da kapımız açık. Bağışçı olursa memnun oluruz.”

AKP grubu önergenin bütçe ve kültür sanat komisyonlarına gönderilmesini talep ederken, Başkan Ünsal bunun yalnızca protokol yetkisine ilişkin bir önerge olduğunu belirtti.

Ünsal, “Bizim park alanında bir parselimiz var. Bağış almak için uğraşıyoruz. Bütçe ile ilgili konu olursa yeniden meclise getireceğiz. Sadece protokol yetkisine yönelik bir önerge” dedi.

Böylece daha önce kapanacağı yönündeki tartışmalarla gündeme gelen Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi için yeni bir dönem başlatılmış oldu. Müzenin, Avni Yelkenbiçer Parkı’nda daha uygun koşullara sahip yeni bir yapıda, kültürel kimliği ve özel müze statüsü korunarak yeniden kent yaşamına kazandırılması hedefleniyor.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN