Kurumsallaşmış bir aile şirketinin yöneticisi olarak kendi şirket anayasını yazan İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, bu nedenle ikinci kuşaktan üçüncü kuşağa şirketlerinde yönetimi devrettiklerini anlattı.

İstatistik olarak Türkiye'de yönetim kurullarında bayanların sayısının azınlıkta olmasına karşın İnci Holding'te bu istatistikleri alt üst ettiklerini söyleyen İnci, “Yönetim kurulumuzda 7 kişiden 5'i bayandan oluşuyor. Holding kısmında yönetici ve çalışan olarak bayan ağırlıklı çalışıyoruz. Sanayi kolunda da bunu yaymaya çalışıyoruz ama ağır iş kolu olduğu için kısıtlarımız bulunuyor" dedi.

Otomotiv sektörünün içine doğduğunu ve tekstil ile birlikte turizm sektöründe girişimcilik yaptığını söyleyen İnci, “Kadın girişimci olarak nerede olduğunuzu ve gelecekte ne yapmak istediğinizi ortaya koymalısınız. Ben kendi iş hayatımın portresini çizidiğimde 15 yıl ağırlıklı olarak İnci Holding'te yönetim kurulunda yer aldığını kaydetti. Bugün ağırlıklı olarak şirketlere mentorluk yapmak istiyorum. Gelecekte de yeni yatırımcılara ilham vermek ve mentorlük yapmak istiyorum. Kadın girişimciler olarak bugün neredeyiz. Gelecekte ne olmak istiyoruz. Ciddi ciddi düşünelim. Nasıl bir hayat nasıl bir insan ve nasıl bir kadın olmak istiyoruz. Bunların üstüne düşünerek geleceğinizi planlayın."

“İNOVASYON İLE GİRİŞİMCİLİK BİR ARADA OLMALI"

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Vekili ve Genel Müdür Turgut Boz, “2005 yılında TEB Kobi Akademiyi başlattık. Bugün Türkiye'nin en önemli sorunu sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçmektir. Sanayi toplumunda en önemli ekonomik faktör sermayeydi. Bir bilgi toplumunda en önemli faktör girişimciliktir. Sermayeye gerek yok. Google'in en kurucu sermayedarlarından birinin boyacı olması google kurulduğunda ofisini boyatacak parası olmadığını gösteriyor. Bugün bireylerin girişimci olması çok önem taşıyor bu nedenle 2005 yılında bunu görerek KOBİ Akademi eğitimlerine başladık" dedi.

Girişimcilikte en önemli şeyin veri ve datanın kullanılması olduğuna dikkat çeken Boz, “İnovasyonu tek başına konuşamazsınız. Bugün farklı iş fikri ve inanılmaz bir araştırma yapın girişimci değilseniz bunu hayata geçiremezsiniz. Dinamik girişimci olmalı ve inovasyon ile girişimi birlikte konuşmalıyız. İnovasyon da bugün farklılaştı. Az bir kaynakla büyük sonuçlara gidilebilecek yol açıldı. Dünya hızlı gelişiyor. Beş yıl süren Ar-ge artık başarılı olmuyor. Tüketici hızlı değişen ihtiyaçlara cevap veren işletme istiyor. Artık sosyal duyarlı inovasyon istiyor" diye konuştu.

KADINLARIN İHTİYAÇLARINA ÖZEL BANKACILIK

TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Simla Ünal da, “Kadın eğitimini yüzde 1 arttırdığınızda ekonomiye etkisi en az yüzde 4 düzeyinde artıyor. KOBİ'lerde Türkiye'de kağıt üzerindeki verilere bakıldığında işletmelerin yüzde 40'i kadınlara ait gözüküyor. Aile şirketi olduğu için hisse anne ve kardeşe veriliyor. Aslında kadın patron oranı yüzde 10 düzeyinde bu da 200 ile 300 bin arası kadın potansiyeline denk geliyor. Türkiye'deki kadın patronların profiline baktığımızda kadınların büyük bir bölümü çocuğunu büyüttükten sonra iş hayatına giriyor. Ortalama yaş 38 düzeyinde. Kadınlar lise ve üstü eğitime sahip. Daha bilinçli ve öğrenerek daha disiplinli şekilde iş hayatına giriyor. Evde bütçe yönetimini kadınlar yapıyor. Bankalardan yüzde 18 destek alıyor. Kendi tasarrufları ile iş hayatına giriyor bunun oranı da yüzde 62 oranında bulunuyor. Tüm müşteri temsilcilerimiz sizinle daha farklı iletişim kurmak ve ihtiyaçlarınızı anlamak konusunda eğitiliyor ve eğitim almaya devam ediyor" dedi.


Mehmet KURT, İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi