İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, kentin her yerinde güvenli, konforlu ve ekonomik toplu taşıma hizmeti sunmak için dört yıl önce Seferihisar’da başlattığı İZTAŞIT projesi, Yenifoça’da da hayata geçiyor. Çevre ilçeleri toplu ulaşım ağına entegre etme hedefiyle geliştirilen projenin dördüncü durağı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile S.S. 49 No'lu Yenifoça Birlik Yol. Oto. Mot. Taş. Kooperatifi arasında sözleşme imzalandı. Sekiz hatta, toplam 20 İZTAŞIT aracı, 16 Nisan 2023 Pazar gününden itibaren, “Gittiğin Kadar Öde” ve “A tarifeleri” dahilinde Yenifoça’da hizmet vermeye başlayacak. İZTAŞIT’lar, İzmir Otogarı, Aliağa ve Eskifoça bağlantılı hatlarda çalışacak. Mevzuata uygun araçlarla toplu taşımacılık dönemi başlarken, minibüslerin kuralsız dur-kalk yapmaları son bulacak, yolcu ve trafik güvenliği artacak. Ayrıca toplu ulaşımda nakit dönemi de bitecek; İzmirim Kart’lı binişler başlayacak.

İZTAŞIT yeni duraklarla yoluna devam edecek

İZTAŞIT’ın yeni duraklarla yola devam ettiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Toplu taşımacılıkta Türkiye’de örneği görülmemiş ve dalga dalga yayılacak bir modeli, dördüncü ilçemizde başlatacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Her alanda olduğu gibi İZTAŞIT projesinde de kooperatifçiliğin ne kadar kıymetli olduğunu yaşayarak görüyoruz. Dört yıl önce başlattığımız bu uygulama sayesinde, çevre ilçelerimize güvenli, konforlu ve ekonomik toplu ulaşım imkânını sunuyoruz. İZTAŞIT, hem esnafı hem de yolcuyu mutlu ederek yeni duraklarla yoluna devam edecek” dedi.

İZMİRİM Kart avantajları

Proje sayesinde Yenifoça Bölgesi’nde de toplu ulaşımda nakit ödeme dönemi sona erecek ve İzmirim Kart’la seyahat edilecek. Bölgede yaşayan 60 ve 65 yaş grubu yurttaşlar, engelliler, öğrenciler ve öğretmenler, ücretsiz ve indirimli kart kullananlar toplu ulaşım haklarından yararlanırken aynı zamanda aktarma sisteminde de faydalanabilecek.

ESHOT denetimli hizmet

İZTAŞIT araçları, sürücüleri ve kooperatif yönetimi, ESHOT Genel Müdürlüğü denetiminde olacak. ESHOT şoförlerine verilen tüm eğitimler İZTAŞIT sürücülerine de düzenli olarak verilecek. Ulaşım planlamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile ESHOT Genel Müdürlüğü Ulaşım Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak.

Esnaf kurumsallaşarak kalkınıyor

Pandemi süreciyle derinleşen ekonomik kriz ortamında minibüs esnafının kalkınmasına öncülük eden İZTAŞIT projesi, bireysel taşımacıların kurumsal çatı altında birleşmesini sağlıyor. İZTAŞIT projesinin devreye girdiği ilçelerde toplu ulaşım araçları da yenileniyor. Yolcu kapasitesi yüksek, donanımlı, çevreye duyarlı, engelli erişimine uygun, bisiklet aparatı bulunan veya aparat takılabilen, araç içi kamera sistemleri ile denetlenen İZTAŞIT’lar toplu ulaşım hizmetinde kalite standartlarını artırıyor.