İzmir'lilerin en sevdiği sokak lezzetlerinden biri de midye. Ancak midyenin zararlı olduğu da iddia ediliyor. Peki midye zararlı mı? Midye yemenin bir zararı var mı?

Midye yemek zararlı mı?

Midyeler suyu süzerek beslendiğinden dolayı su içerisinde bulunan ağır metalleri ve mikrobiyal yükü içinde barındırır. Bazen denizdeki kirlilik az olsa bile midye içerisindeki zararlı madde oranı 10 ile 100 kata kadar fazlalık gösterebilmektedir. Bu yüzden çevre kirliliğinin çok olduğu şehre yakın kıyılarda kanalizasyon bağlantılarının denize açıldığı bölgelerde kirlilik yüksek olduğundan burada çıkartılan midyelerin de sağlık açısından tüketilmesi sakıncalıdır.

Midyelerin çıkartıldığı bölgeye göre toksik madde birikimi farklılık göstermektedir. Nereden çıktığına dikkat edilmeli menşei bilinen midyeler tüketilmelidir. Sudaki zararlı bakterileri süzerek dokusunda topladığından ısıl işlem ile yok edilmeleri gerekmektedir. İyi pişirilmemiş ya da çiğ olan midyeler yenilmemelidir.

Kirli denizlerden çıkartılan midyeler tehlike arz etse de temiz denizlerden çıkartılan ve yetiştiricilik yolu ile elde edilen midyeler yüksek protein, vitamin ve esansiyel yağları ile besleyiciliği tartışılmazdır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz