İzmir’de üniversite öğrencileri yaşanan iki depremin ardından eğitimin online olarak devam edeceği kararına tepki gösterdi.

Ege Üniversitesi’nde Felsefe, Çocuk Eğitimi, Mağaracılık, Sanat Tarihi, Savunma Sanatları, Vegan, Kadın Çalışmaları, Yaratıcı Drama ve Doğaçlama, Toplum Gönüllüleri, Sinema, Lavender lgbtiq+ Toplulukları;  İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde ise Siyaset Bilimi, Müzik, Dans, Psikoloji, Tiyatro, Institute of Electrical and Electronics Engneers (IEEE), Ateş Böceği, Çocuk Hakları ve Yapay Zeka toplulukları bir araya gelerek yüzyüze eğitim talepleri için ortak basın metni hazırladı.

Verim azalacak, mağduriyet artacak

Ege Üniversitesi Öğrenci Toplulukları hazırladıkları ortak açıklamada şunları kaydetti:

“Bu karar, hem depremzede öğrencilerin teknolojiye ve internete erişiminin olmaması hem de diğer öğrencilerin eğitimden alacağı verimi azaltacağı için hepimizi mağdur edecektir.  Ülke genelinde öğrencilerin KYK yurtlarından çıkarılması büyük bir mağduriyete yol açmaktadır. Ülkemizde kamuya ait onca tesisi, boş konut ve otellerin depremzede vatandaşlarımız için daha yararlı olacağı kanısındayız. Ayrıca okulların yalnızca eğitim kurumları olmadığı, öğrencilerin sosyal dinamizm ve yardımlaşma ile mental sağlıklarını da koruyabilecekleri yerler olduğu konusunda hemfikiriz.”

Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre, öğrenciler taleplerini ise şöyle sıraladı:

·      Yurtlar öğrencilere tekrar açılmalı depremzedeler mağdur edilmeyecek biçimde çeşitli tesislere yerleştirilmelidir

·      Depremzede öğrenciler başta olmak üzere tüm öğrencilerin yüz yüze eğitime geçişi için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Sürecin pekiştirilmesi için dersler çevrimiçi kayıtlarla sisteme yüklenmelidir.

·      Ege üniversitesi öğrenci toplulukları olarak alacağımız meslek eğitimlerinin kritik olduğunu hatırlatır, tüm bunların ışığında bahar döneminde eğitim ve öğretime uzaktan devam edilmesi kararının tekrar gözden geçirilmesini talep ederiz.

Nitelikli eğitim hakkı elimizden alınıyor

İzmir Demokrasi Üniversiteleri Öğrenci Toplulukları ise yaptıkları açıklamada, “Pandemi döneminde yaşadığımız uzaktan eğitim tecrübesine dayanarak nitelikli eğitim hakkımızın elimizden alındığı düşüncesindeyiz. Uzaktan eğitim kararıyla beraber uygulamalı derslerimizden de faydalanamayacağız. Ayrıca bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara bağlı kalacağımız bu dönemde ne yazık ki her öğrenci eşit şartlarda değildir. Tüm bu ve benzeri olumsuzlukların ortadan kaldırılması için uzaktan eğitim kararından vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 

 

Editör: Duygu Kaya