İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı olan Kavacık köyü manzarası ile de büyülüyor. Köy, 850 metre rakımlı Kızıldağlar üzerinde yer alıyor. Köyde bulunan hane sayısı ise 200.

Doğal güzellikleri ile dikkat çeken Kızıldağlar, antik dönemden itibaren İzmir'e gelen seyyahların dikkatini çeken bir yer olmuş.

Kızıldağlar, 15. yüzyıldan itibaren konargöçer Türkmen aşiretlerince yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1478 tarihli Osmanlı Arşiv belgesine göre Urla-Kilizman Zaiminin hasları arasında, Kızıldağlar üzerinde, yerini tam olarak bilmediğimiz ancak harita üzerinde yapılan işaretlemeden, Kavacık Köyü civarında olduğu anlaşılan, ‘Kızıldağ Köyü’ yer almaktaydı. Bu bilgiden yola çıkarak bu bölgede ki yerleşimin sanılandan çok daha eskiye gittiği görülmektedir.

Kavacık Köyü'ne ilk yerleşim ise topak adı verilen çadırlarla başlamış. Köy burda gelişmeye başlayınca da taş evlere geçilmiş. Bölge 1996 yılında da Doğal Sit Bölgesi ilan edilmiş ve koruma altına alınmış.

Kavacık günü birlik geziler ve kamp kurmak için çok uygun mekanlara sahiptir. Doğal güzellikler içinde, şelalelerin de yer aldığı bölgede dağ yürüyüşleri için ideal 20 civarında parkur bulunmaktadır.

Üzümü ile meşhur

Kavacık, üzümü ile meşhur bir köydür. Kavacık’ın ünlü ve lezzetli bu üzümleri halk tarafından o kadar beğeniliyor ki, orijinal ismi “Alphonse Lavallee” olan bu üzüm çeşidinin ismi, “Enfes Üzümü ve Kavacık Üzümü” olarak adeta değiştirmiş durumdadır. Doğum yeri Fransa olan bu çeşit, İzmir-Karabağlar’a bağlı Kavacık Köyü’nün ekolojisi ile o kadar mükemmel bir uyum sağlamıştır ki, Fransızları kıskandıracak derecede kalite, aroma ve albeni oluşturmuştur.

Kavacık üzümünün farkı nedir?

Kavacık’ın Enfes üzümleri kalitesi ve lezzetiyle diğer üzüm çeşitleri içerisinde kendisini ön plana çıkarmaktadır. Çeşidin kültürel ve salkım özelliklerinden göze çarpan en önemli özelliği morumsu siyah tane rengi ve Kavacık’a özgü 11 grama kadar ulaşabilen tane iriliğidir. İzmir’imizde yetişen bu güzel çeşidin yuvarlak formda ve çekirdekli (1-4 adet) taneleri vardır. Kanatlı konik yapıda, iri salkımları (800-1000 gr.) olan bu çeşidin budaması kısa (2-3 gözden) yapılmaktadır. Kavacık’ta üzümlerin genellikle klasik sistemde (goble sistemi) yer bağları şeklinde geleneksel olarak yetiştirilmesi bu çeşidin renk, kalite ve aroma özelliklerini benzersiz yapmaktadır.

Kavacık Köyü nerede? Kavacık Köyü'ne nasıl gidilir?

Kavacık Köyü, İzmir'in Karabağlar ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Köy, Kızıldağlar üzerinde bulunur. Köye, Limontepe üzerinden gidilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz