Ödemiş Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımıyla kendi elektriğini üretmeye hazırlanıyor. Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçecek Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için gerekli alt kredi anlaşmaları imzalandı. Belediye, enerji giderlerinde tasarruf sağlamayı ve çevre dostu uygulamaları güçlendirmeyi hedefliyor.
ÖDEMİŞ BELEDİYESİ GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETECEK
Ödemiş Belediye Meclisi’nin Ocak ayı olağan toplantısında oybirliğiyle alınan karar sonrası GES projesinin finansmanı için sağlanan kredi, 3 yıl anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 16 yıl vadeli olarak uygulanacak. Bu uzun vadeli finansman yapısı, Ödemiş Belediyesi’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını güçlü ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirmesine önemli katkı sağlayacak. 26 Ocak 2026 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı yapılan geniş ölçekli projenin uygulanması için Ödemiş Belediyesi'nce ihale hazırlıklarına başlandı.

BELEDİYE ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YAKLAŞIK %60’I KARŞILANACAK
Işık Mahallesi 2 parselde hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile Ödemiş Belediyesi’ne ait elektrik tüketiminin yaklaşık %60’ının söz konusu santralden karşılanması hedefleniyor. Böylece belediyenin enerji giderlerinin azaltılması ve kaynakların daha verimli kullanılması yönünde önemli bir kazanım elde edilecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ KULLANIMINDA GÜÇLÜ ADIM
Uzun vadeli kredi desteğiyle kurulacak güneş enerjisi sistemi, Ödemiş Belediyesi’nin sürdürülebilir enerji kullanımına geçişi açısından önemli bir adım niteliği taşıyor. Proje ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı artırılarak çevre dostu belediyecilik anlayışı daha da güçlendirilecek.

ÇEVRESEL VE EKONOMİK KATKI BİR ARADA
Kredi anlaşmasını imzalayan Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, “Aylardır sürdürdüğümüz hazırlıklar sonrası önemli bir aşamaya geldik. Belediye Meclisimizdeki tüm grupların oybirliği ile çevre dostu yatırım için aldığımız kararın ardından alt kredi anlaşmasını İLBANK ile imzaladık. Her detayını en iyi şekilde irdelediğimiz bu projeyle kendi elektrik enerjimizi üretip elektrik maliyetimizi aşağıya çekmiş olacağız. Böylelikle kaynaklarımızı da başka hizmet ve yatırımlara da yönlendirme olanağımız olacaktır. Belediyemizin geleceği açısından büyük önem taşıyan bu projemiz için çok heyecanlıyız. GES yatırımının tamamlanmasıyla birlikte yalnızca ekonomik tasarruf sağlanması değil, aynı zamanda karbon emisyonlarının azaltılmasına da katkı sunulması hedefleniyor. Bu yönüyle proje, hem belediyemizin mali yapısına hem de iklim dostu şehircilik hedeflerine katkı sağlayacaktır. Ödemiş Belediyesi olarak enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirlik ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyoruz. Ödemiş’imizin geleceği için çevreye duyarlı, ekonomik ve sürdürülebilir projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.
94 YIL SONRA BU KEZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ İLE ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Cumhuriyet’in ilk yıllarında merhum Dr. Mustafa Bengisu Başkanlığında zoru başararak 1930 yılında kendi hidroelektrik santrali için temel atan ve 1932 yılında şehre elektrik sağlayan Ödemiş Belediyesi bu kez kendi elektrik enerji ihtiyacının büyük kısmını karşılayacağı bu santralle belediyemizin önemli giderlerinden birisi olan elektrik giderinde de büyük ölçüde tasarruf yakalayacaktır. Projede emeği olan çalışma arkadaşlarımızı ve destek verip katkı sunan tüm belediye meclisi üyelerimizi kutluyor, çevreci bakışı tasarrufla buluşturan bu projemizin Ödemişimiz için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.




