Foça, İzmir il merkezinin yaklaşık 69 km kuzeybatısındaki İzmir’in bir ilçesidir. İlçenin ayrıca Foça merkezden 20 km uzaklıkta, Yeni Foça adında bir mahallesi vardır. Bu nedenle Foça’nın kendisine yerel olarak günlük dilde “Eski Foça” denilir.

Foça’nın doğusunda Aliağa, güneyinde Menemen ilçeleri, batısında ve kuzeyinde Ege Denizi vardır. Kent Antik Çağda İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, günümüze Foça olarak gelmiştir.

Foça, tarih, doğa ve denizle iç içe bir ilçedir. Eski sokakları, balık restoranları ve güzel plajlarıyla ziyaretçilerini cezbetmektedir. Peki Foça'ya nasıl gidilir?

Foça nerede? Foça'ya nasıl gidilir?

Foça, İzmir’e 64 km, Bergama’ya 85 km, Selçuk’a 132 km, Çeşme’ye 160 km, Ayvalık’a 131 km, İstanbul’a 501 km, Ankara’ya ise 634 km mesafede.

Foça'ya İZBAN'la nasıl gidilir?

İzmir kent merkezinden İZBAN trenine binerek Hatundere İstasyonu’nda indikten sonra tren seferleri ile koordineli bir şekilde çalışan 744 numaralı Foça-Hatundere Aktarma ESHOT otobüslerini kullanarak Foça’ya gidebilirsiniz. Bu otobüs haftanın 7 günü sefer yapıyor.


Foça'ya vapurla nasıl gidilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZDENİZ şirketi yaz döneminde İzmir-Foça vapur seferleri düzenliyor. Haziran ayında başlayan seferler eylül ayının ilk haftasına kadar devam ediyor.

Foça'ya araçla nasıl gidilir?

Foça, İzmir şehir merkezine 64 km uzaklıkta. Şehir merkezinden Foça’ya özel araçla ulaşım trafiksiz saatlerde ortalama 1 saat sürüyor. Bu süre trafik durumuna göre 1.5 saate kadar yükseliyor. Özel araçla İzmir’den Foça’ya gitmek isteyenlerin kuzeydeki İzmir-Çanakkale Karayolu’nu kullanmaları gerekiyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz