Altınordu Mahallesi 967. Sokak’ta, Faik Paşa Camii önünde konumlanan Faik Paşa Medresesi, adını banisi olduğu düşünülen Faik Paşa’dan almaktadır. Semtle birlikte anılan medreseye dair doğrudan bir vakfiye kaydı bulunmasa da tarihi belgelerden varlığı kesin olarak bilinmektedir. Araştırmacı Aktepe’ye göre, Faik Paşa Medresesi'nin tarihi 16. yüzyılın ilk yarısına, hatta belki daha öncesine dayanmaktadır. Medresenin, II. Bayezid döneminde yaşayan ve Selanik ile çevresinde pek çok hayır kurumu kuran Faik Paşa tarafından yaptırılmış olabileceği ifade edilmektedir.
Eğitimde tercih noktası
Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait evkâf defterlerinde, Faik Paşa’nın medrese, cami ve muallimhane inşa ettirdiği; bu yapılara gelir sağlayacak değirmen, bağ, bahçe ve dükkânlar vakfettiği kayıtlıdır. O dönemde medreseye müderris, talebe, imam, hatip ve muallim için düzenli ödemeler yapılmaktaydı.
1784 tarihli Kudsiye Molla vakfiyesinde, Faik Paşa Medresesi’ne çeşitli gelirler ayrıldığı görülmektedir. Bu belgeler, medresenin 18. yüzyılda cami önünde yer almaya devam ettiğini göstermektedir. Talebe hücrelerinin tamiri için de vakıf gelirlerinden ödenek ayrılmıştır. 19. yüzyıl sonunda Faik Paşa Medresesi müderrisliğine Namazgâh Kurşunlu Medresesi mezunu Hafız Ali Haydar Efendi atanmıştır. Bu dönemde medresede yirmi üç öğrenci bulunmaktaydı ve burası, Kurşunlu Medresesi’nden sonra İzmir’in en çok talebeye sahip ikinci medresesi konumundaydı. 1901 yılında Sadık Efendi tarafından açılan Bürhanül-maarif Mektebi’nin müdürlüğünü, Faik Paşa Medresesi mezunlarından Edhem Bey yürütmüştür. Medresenin ismine son olarak 1901 tarihli Fatma Hanım vakfiyesinde rastlanmaktadır. Bu belgede, Faik Paşa Camii müezzini için vakfedilen bir evin, Faik Paşa Medresesi’nin dershanesinde tescil edildiği belirtilmiştir.
Faik Paşa Medresesi ulaşım imkanları
Faik Paşa Medresesi, İzmir’in Konak ilçesine bağlı Altınordu Mahallesi sınırlarında, Basmane semtinde yer almaktadır. Toplu taşımayla ulaşım sağlamak isteyenler için en uygun güzergâh Basmane Metro İstasyonu’dur. İstasyondan yürüyerek 10 dakikada Faik Paşa Camii’nin bulunduğu 967. sokağa ulaşmak mümkündür.