Seferihisar'ın en büyük köyü olan Orhanlı Köyü, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Huzurlu ve doğa ile içiçe bir gün geçirmek isteyenler soluğu Orhanlı'da alıyor.

Köy ilk olarak şimdilerde adı Eski Orhanlı diye bilinen yerde kurulmuş. Köylüler buradayken daha çok zeytincilik ve hayvancılık yapıyormuş. Ancak bölgenin eğimli ve kayalık olması nedeniyle köylüler yavaş yavaş vadinin alt kesimine yerleşmeye karar vermişler.

1980’lerin başında ise köy halkının aldığı kararla beş kilometre aşağıda bulunan ve şimdiki adı Yeni Orhanlı Köyü olan yerleşim yeri kurulmuş. Seksenlerden sonra köylü buraya yerleşmiş.

Orhanlı Vadisi’nde en geniş yer kaplayan ekosistem tarım ve hayvancılığın binlerce yıldır birlikte sürdüğü zeytin meraları. Zeytin meraları, hem insan eliyle üretim yapılan hem de biyolojik çeşitliliğin zengin olduğu kadim bir yaşam alanı. Eski yıllarda zeytinliklerin en üst kotlarında, tepelerin en üstünde, bağlar; ardından parça parça kızılçam ormanları ve onu takip eden meşe ve zeytin meraları ile makilikler uzanıyordu. Ovada ise kurum tarım alanları ve dere taşkın alanlarında uzanan meralar yer alıyordu. Sebze ve meyvelerin yetiştiği harım adı verilen küçük bahçeler ise Temesealtı mevkiindeydi. Hayvanlar kış aylarında maki, ormanlar ve meşe meralarında otluyor, bahar ve yaz aylarında ise zeytin meraları ve Temesealtı’ndaki taşkın alanlarına göç ediliyordu.

Bugün zeytin meraları varlığını büyük oranda devam ettiriyor fakat içinde dolaşan hayvan sayısı azalmış durumda. Köyde biri taşbaskı olmak üzere, üç yağhane bulunuyor ve tümü halen faal. Organik tarım yapan üreticiler de yoğunlukta. Sebzeler ve mandalina başta olmak üzere meyveler, Seferihisar ve İzmir’deki üretici pazarlarında doğrudan alıcılarına ulaştırılıyor. Ova bölgesinde son otuz yılda yetiştirilmeye başlanan üzüm ise şarap yapan özel firmalara veriliyor.

Köylüler son yıllarda köyü yapılmak istenen enerji santralle ve madenlerle gündeme geliyor. Köylüler ise inşa edilmek istenen bu yerlere karşı hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

Doğa Okulu bu köyde yer alıyor

Doğa Okulu, İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü'nde, doğa dostu yaşam kültürünün binlerce yıldır kesintisiz olarak devam ettiği zeytin ormanları arasında yer alır. Doğanın kültürünü araştırmak ve yaygınlaştırmak için çalışmalar yürüten Doğa Okulu, Doğa Derneği'nin ulusal ve uluslararası ölçekte yürütmekte olduğu doğa koruma çalışmalarının kavramsallaşması adına eğitimler düzenlemektedir. Kızıldağ Önemli Doğa Alanı'nın (ÖDA) içerisinde yer alan Doğa Okulu araştırma binası, aynı zamanda bir Kadim Üretim Havzası (KÜH) içerisindedir. Tellerle çevrilmeyen, sulama yapılmayan, tarım zehirlerinin kullanılmadığı alan, birçok kuş türüne ve Anadolu sincabı,yaban domuzu, tilki, oklu kirpi gibi yaban hayvanlarına ev sahipliği yapar. Bölge ayrıca birçok nadir bitki ve orkide türünün de yaşam alanı olma özelliği taşıyan, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça önemli bir doğal alandır.

Orhanlı Köyü'ne nasıl gidilir?

Eğer özel aracınızla gidecekseniz Seferihisar'dan Orhanlı'ya navigasyon yardımı ile gidebilirsiniz. Yol asfalt ve düzgün bir yoldur.

Öte yandan Seferihisar'dan Orhanlı'ya belirli saatlerde 989 numaralı otobüsle de gidilmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz