Herkesin hayalini kurduğu küçük şirin sahil köyü Küçükköy. Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yer alan bu köyün eski adı ise Yeniçarohori imiş.

Tarihi 15. yüzyıla kadar uzanan Küçükköy, yıllarca Rumlar ve Boşnaklar da dahil olmak üzere çeşitli ırklara ev sahipliği yapmış.

Küçükköy'ün mimarisi de bu tarihi çeşitlilikten etkilenmiş. Köydeki evler genelde geleneksel Rum mimarisinin ihtişamını gözler önüne seriyor. Taş evler, parke taşlı patikalar, süslenmiş sokaklar derken ziyaretçiler köyün güzelliği karşısında adeta büyüleniyor.

19. yüzyıldan kalma bir yapı içinde yer alan Küçükköy Kent Müzesi, köyün zengin tarihine açılan bir kapı görevi görüyor ve somut kültürel mirasını gözler önüne seriyor. Müze, Boşnak kültürünün somut ve somut olmayan kültürel unsurlarını, kıyafetlerini, günlük yaşam malzemelerini, araç ve gereçlerini koruyarak hoş bir şekilde sergiliyor.

Aslen bir Rum Ortodoks kilisesi olan Ayiou Athanasiu Kilisesi, şimdi Küçükköy Merkez Camii olarak kullanılıyor ve toplumdaki kültürel geçişi ve bir arada yaşamayı temsil ediyor. Bir diğer önemli alan, kentsel sit alanının hemen dışında yer alan ve geç Osmanlı dönemine tanıklık etmiş olan Küçükköy Şapeli'dir.

Köyde bulunan 69 ev de tarihi önemi ve mimarisi nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış.

Köyü ziyaret edenler 19. yüzyıldan kalma dönemin mimari güzelliğini yansıtan tescilli 12 anıtsal çeşmeyi görebilirler.

Köy, geleneklerine ve şenliklerine de sahip çıkan bir köy. Her yıl Hıdırellez'de Geleneksel Teferiç Festivali düzenleniyor. Şenlikte Boşnak yemekleri ikram ediliyor, canlı halk oyunları sergileniyor.

Köyde aynı zamanda mavi bayraklı yedi plaj da bulunuyor. Köyü ziyaret edenler burada denizin ve güneşin keyfini çıkartıyor. Aynı zamanda köyde yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunuyor.

Küçükköy'da ne yapılır?

Küçükköy ziyaretçileri için harika seçenekler sunan bir köy. Doğa içinde uzun yürüyüşler yapabilir huzurun keyfini çıkartabilirsiniz.

Köy aynı zamanda Sarımsaklı plajına da 3.5 km uzaklıkta yer alıyor. Altın rengi kumlarda denizin ve güneşin keyfini çıkartabilirsiniz.

Köyden 4 km uzaklıkta ise başka bir mavi bayraklı plaj bulunuyor Badavut. Kıyı şeridinde keyifli yürüyüşler yapabilir, çocuklarla kumdan kaleler inşa edebilir ya da hafif deniz melteminin tadını çıkarırken güneşlenebilirsiniz. Badavut, günlük hayatın koşuşturmacasından kaçmak isteyenler için bir huzur vahası sunuyor.

Eşsiz bir doğa harikasını görmek için Küçükköy'den sadece 2,5 km uzaklıktaki Şeytan Sofrası'nı keşfedin. Bir tepenin üzerinde yer alan Şeytan Sofrası, masmavi deniz, gür yeşillikler ve adalar dahil olmak üzere çevredeki manzaraların güzelliğine tanık olmak için ideal bir seyir noktasıdır.

Doğa tutkunları, Küçükköy'e sadece 3 km uzaklıkta bulunan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın yakın çevresinde keyifli zaman geçirebilirler. Bu koruma altındaki alan, çeşitli flora ve faunayı içeren biyolojik çeşitlilik için bir sığınak işlevi görüyor.


Küçükköy'de ne yenir?

Küçükköy mutfağı, yemek meraklıları için gerçek bir şölen. Köy, börek (Pita), mantı, potoplika, turşu (soka) ve tatlılar (dudo) gibi ağız sulandıran yemekler sunarak Boşnak mutfak mirasını korumaktan ve tanıtmaktan gurur duyuyor. Köy meydanındaki restoran ve kafeler de dahil olmak üzere yerel mekanlar, bu geleneksel lezzetleri sunarak ziyaretçilere unutulmaz bir yemek deneyimi yaşatıyor.

Küçükköy'e nasıl gidilir?

Küçükköy ile İzmir arası 1 saat 50 dakika sürüyor. Küçükköy'e ulaşım, 07:30 - 20:30 saatleri arasında çalışan yerel otobüslerle sağlanıyor. Köye ayrıca Türk ve Pegasus Havayolları ile Balıkesir Koca Seyit Havalimanı'ndan (45 km) ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan (178 km) kolayca ulaşılmak mümkün. Ayrıca Küçükköy, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere erişim sağlayan otoyollar ve demiryolları ile mükemmel bağlantılara sahiptir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz