İzmir'de vatandaşlar haftasonları İzmir'in ilçelerine ve köylerine akın ediyor. Kalabalıktan sıkılan ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen vatandaşlar soluğu özellikle köylerde alıyor. Tercih edebileceğiniz sakin köylerden biri de Karaburun ilçesinde bulunan Kösedere köyü.

Bu köy ilçenin en büyük köylerinden biri. Diğer köyler gibi denize uzak mesafade kurulu olan köyün eski adı ise Ağalarseki.

Sahile 3 kilometre mesafete bulunan köy, Eğlenhoca ve İnecik köylerine de komşu. Köy, iskele olarak da Kaynarpınar İskelesi'ni kullanır.

Köyün geçim kaynağı ise zeytincilik, bağcılık ve meyvecilik olarak bilinir.

Köy, yarımadanın en güzel koylarından olan Boyabağ, Aşağı Boyabağ ve İçmekıyısı koyları köy sınırları içerisinde yer alır.

Ayrıca köyde yöresel lezzetlerin satıldığı standları da bulmak mümkün.

Kösedere köyünde ne yenir?

Kösedere mutfağı çok çeşitlidir ve yörede bu yemek çeşitleri ünlüdür. Kösedere mantısı, Masır böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak çiçeği dolması, Çiğ sarma, Etli sıra, Pirinçli mantar böreği, Öküz köftesi, Peynirli pide, Katmer, Puf böreği, Körmen köftesi, Fırın böreği bu çeşitlerden bazılarıdır.

Kösedere köyünde yetişen otlar

Köyde aynı zamanda çok sayıda farklı ot türü vardır. Gelincik, turp otu, hardal, radika, sinirli, arapsaçı, labada, sarmaşık, daladiken, şevketi bostan, ebe gümeci , tarhana otu, semizotu, deniz börülcesi, kapari bu otlardan bazılarıdır.

Kösedere köyü nerede?

Kösedere köyü İzmir'in Karaburun ilçesinde yer almaktadır. Köy ilçeye 15 km, İzmir'e ise 85 km uzaklıktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz