İzmir Kadın Platformu, 8 Mart öncesi bir çağrı metni yayımladı. Kadın cinayetlerinin her geçen gün artığı, kadınların hayatta kalmak ve en temel haklar için mücadele vermek zorunda kaldığı Türkiye’de depremin kadınların sorunlarını katmerlendirdiğinin altı çizildi. Deprem bölgesindeki kadınların yaşadığı zorluklara değinen açıklamada, “Günümüz zorlayıcı ekonomik koşullarında kıt kanaat yaşayan kadınlar, deprem bölgelerinde katmerleşmiş şekilde mağdur edilmeye devam ediliyor. Yeni doğum yapmış kadınların bebeklerine mama, bez, gıda desteği verilmiyor.  Kadınlara hijyen koşulları sistemli şekilde sağlanamıyor. Bu durum birçok hastalığa yol açmaktadır. Deprem bölgesinde on binlerce gebe kadının sağlık hakkına erişimi yok. Binlerce kadının menstrual ihtiyaçları ve hijyenik koşullar sağlanamadığı için mantar ve enfeksiyon kapma tehlikesi var. Ancak bunları çözmesi gereken devlet yardım tırlarına el koymakla, halkın dayanışmasına kayyum atamakla meşgul. Kendilerini nasıl kurtarırlar diye hesap yapmakla meşgul. Bunları unutmayacağız” ifadeleri kullanıldı.

Alanlardayız

Afet bölgesinde kadınlarla dayanışmanın önemine dikkat çekilerek, “Depremin ilk anından itibaren yaralarımızı sarmak için alanlardaydık, yurdun dört yanından ped, mama, bebek bezi, hazır gıda, iç çamaşırı toplayan, bunu örgütleyen hem bölgedeki hem de bölgeden göç etmek zorunda bırakılan binlerce kadının ihtiyaçlarını karşılamak için dayanışma kampanyaları başlatan bizlerdik. Coğrafyanın her yanından arama kurtarma için, güvenli barınma alanları oluşturmak, ihtiyaçları ulaştırmak için kadın dayanışması ruhuyla yollara düştük. Biliyoruz ki yeni yaşamı kurmak bizim elimizdedir. Bu 8 Mart’ta depremzede kadınların sesine ses olmaya alanlarda olacağız. Tüm İzmirli kadınları ve LGBTİ+ları, ped, çorap ya da oyuncaklarınız alıp gelerek dayanışmayı büyütmeye, 8 Mart Çarşamba günü saat 18.30’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Eski Leman Kültür önünde buluşmaya çağırıyoruz” denildi.

İzmir Kadın Platformu, 8 Mart kapsamında çarşamba günü saat 18.30’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Eski Leman Kültür önünde buluşmaya hazırlanıyor. Her türlü şiddet ve sömürüye karşı bir araya gelecek olan kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da Kıbrıs Şehirleri Caddesi boyunca yürüyüş gerçekleştirecek.

Editör: Duygu Kaya