Bayındır'ın eski Furunlu köyünde bulunan Kurtuluş Savaşı anıtı, 1930’larda Atatürk ve milli mücadele kahramanları anısına dikilse de, bugün işlevini yitirmiş bir halde varlığını koruyor.
1930'dan beri orada
Furunlu Köyü Anıtı bilinene göre, Türk Kurtuluş Savaşı’nın 10. yılı anısına düzenlenen kampanya kapsamında 1930’lu yıllarda inşa edildi. Anıtın, İzmir Valisi Kazım Dirik’in öncülüğünde, Atatürk ve milli mücadele kahramanlarının hatırasını yaşatmak amacıyla dikildiği iddia edilmektedir. Bayındır ilçesine bağlı olan ve bugün yerleşim dışı kalan eski Furunlu köyünde yer alan anıt, eski okul binasının hemen önünde, köy meydanında yer almaktadır. Köyün zamanla terk edilmesi nedeniyle anıt da işlevselliğini kaybetmiş ve bakımsız bir halde varlığını korumuştur.
Kurtuluş Savaşı’nın 10. yıl dönümünde, İzmir’in farklı köylerinde de benzer anıtlar dikildiği kayıtlara geçmiştir. Bu kayıtlara göre, Torbalı-Çapak, Tire-Yeniçiftlik ve Bayındır-Çırpı gibi köylerde de buna benzer yapılar yer almaktadır.
Furunlu Köyü Anıtı'na nasıl ulaşılır?
Furunlu Köyü Anıtı'na ulaşmak için İzmir il merkezinden Bayındır ilçesine, oradan da eski Furunlu köyüne özel araçla ulaşım sağlanabilir. Anıt, köy meydanında eski okul binasının önünde yer almaktadır. Ancak köyün terk edilmiş olması nedeniyle yolculuk öncesinde güzergâhın durumu kontrol etmek önem arz etmektedir.