Efes Selçuk Belediyesi, çalışanlarına yönelik “Kadına Yönelik Şiddet ve Erken Yaşta ile Zorla Evliliklerle Mücadele Farkındalık Semineri” düzenledi. Seminerde şiddet türleri ve çözüm yolları anlatıldı.
"Israrlı takip romantik değildir"
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerde, Tire Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Sibel Yılmaz katılımcılara bilgi verdi. Seminerde; fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik şiddet ile siber şiddet ve ısrarlı takip gibi konular ele alındı. Kadınlara yönelik şiddetin tanımı 6284 Sayılı Kanun kapsamında açıklanarak aktarıldı.
Sibel Yılmaz, özellikle ısrarlı takibin romantik bir davranış gibi algılanabildiğini ancak bunun da bir şiddet biçimi olduğunu vurgulayarak, "Bir kadının eşi ya da birlikte olduğu kişi tarafından yoğun biçimde izlenmesi, takip edilmesi; davet edilmeden evine, okuluna, iş yerine ya da bulunduğu çevreye gelinmesi; sürekli mesaj ya da çiçek gönderilmesi, birileri vasıtasıyla mesaj atılması; iletişim kurmaya çalışılması, ısrarlı takiptir. Özellikle çiçek göndermek romantik bir davranış gibi değerlendirilebiliyor. Ancak farkında olmadan, romantizm adı altında kadınlar ısrarlı takibe maruz kalabiliyor" diye konuştu.
Şiddetin psikolojik etkileri
Yılmaz, şiddete maruz kalan kadınların yaşadığı psikolojik sorunlar arasında suçluluk hissi, yalnızlık, değersizlik duygusu, yeme bozuklukları ve madde bağımlılığı gibi durumların bulunduğunu ifade etti. Ayrıca bu durumun kadınların üretkenliğini de azalttığını belirtti. Seminerde, şiddete uğrayan kadınların başvurabileceği kurumlar hakkında da bilgi verildi. ŞÖNİM’ler, ALO 183 hattı, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, sosyal hizmet merkezleri, adli makamlar, emniyet birimleri ve hastanelerin başvuru noktaları arasında yer almaktadır.
Seminere katılan Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin, kadına yönelik şiddetle mücadelede bilinçlenmenin önemine dikkat çekerek katkılarından dolayı Sibel Yılmaz’a teşekkür etti.