İzmir Büyükşehir Belediyesi, yurttaşları iklim politikalarının şekillenmesine dahil etmek için “İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi” projesini başlattı. Proje kapsamında, farklı demografik özelliklerdeki 50 yurttaş yazılım destekli bir seçimle belirlenecek ve çözüm önerileri belediyenin iklim eylem planına entegre edilecek.
Türkiye’de bir ilk olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi” projesi, Türkiye’de bir ilk olarak dikkat çekiyor. Amaç, yurttaşları yerel iklim politikalarının bir parçası haline getirerek iklim krizine karşı dayanıklılığı artırmak.
Yuva Derneği ve Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO) iş birliğiyle yürütülecek olan proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Katılım Projesi kapsamında destekleniyor.
Meclis, rastgele seçimle belirlenecek 50 kişiden oluşacak
15 ay sürecek proje kapsamında, farklı yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik özellikleri yansıtan yurttaşlara SMS yoluyla ulaşılacak. Başvuru yapan kişiler arasından, demokratik ve şeffaf ilkelerle çalışan bir yazılım aracılığıyla 50 kişi seçilecek. Bu kişilerden oluşacak meclis, beş oturum halinde Tarihi Akın Pasajı’nda toplanacak. İlk oturumda katılımcılara iklim okuryazarlığı eğitimi verilecek. Sonraki dört oturumda ise “Isınan bir İzmir’de nasıl hayatta kalırsın?” sorusuna yanıt arayacak şekilde sağlık, su yönetimi ve kentsel yeşil alanlar başlıklarında çözüm önerileri geliştirilecek.
Öneriler belediyenin iklim planına entegre edilecek
Yurttaşların deneyimleri ve talepleri doğrultusunda geliştirilecek çözüm önerileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’na dahil edilecek. Böylece kentin düşük karbonlu ve iklim dirençli bir şehir olma hedefi desteklenecek.
Yurtdışındaki örnekler incelendi
Proje kapsamında Londra’ya teknik inceleme ziyaretleri düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yuva Derneği ve HUDOTO temsilcileri burada üç yurttaş meclisi ve bir yerel yönetimle bir araya geldi. Katılımcı yönetişim modelleri yerinde incelendi ve İzmir’e uyarlanabilecek örnekler değerlendirildi.